Σαφάρι για τον εντοπισμό οχημάτων τα οποία έχουν τεθεί σε κατάσταση ακινησίας αλλά κυκλοφορούν στους δρόμους ετοιμάζονται να εξαπολύσουν από το Σεπτέμβριο οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ στήνοντας μπλόκα σε διόδια, εθνικές οδούς και λιμάνια επιστρατεύοντας ειδικούς σαρωτές πινακίδων.

Με τα φορητά σκάνερ οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν επί τόπου τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους τα οποία έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ ότι βρίσκονται σε κατάσταση ακινησίας αλλά και τα οχήματα που θα βρεθούν να είναι σταθμευμένα σε διαφορετικό σημείο από το αυτό το οποίο είχε δηλωθεί στη δήλωση ακινησίας.

Οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 10.000 ευρώ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους. Εάν επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας τότε το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Tο διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία.

Το πρόστιμο επιβάλλεται από την Α.Α.Δ.Ε και κατά της πράξης επιβολής του προστίμου της παρούσας επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Για την αφαίρεση του διπλώματος ενημερώνεται η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ως αρμόδια για τη διενέργεια ελέγχου όργανα ορίζονται οι φορολογικές και τελωνειακές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Ο έλεγχος δύναται να διενεργείται κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχος αυτοκινητοδρόμων. Τα όργανα ελέγχου δύνανται να εντοπίζουν οχήματα που, ενώ έχουν δηλωθεί σε ακινησία, ανευρίσκονται να κυκλοφορούν ή να έχουν κυκλοφορήσει, μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων.

Οριστική αδράνεια

Σε κατάσταση οριστικής αδράνειας περιέρχονται αυτοδικαίως οχήματα παλαιότητας άνω 40 ετών για τα οποία είτε ο ιδιοκτήτης δεν προβαίνει σε ενέργειες επικαιροποίησης εντός τριμήνου από την σχετική ειδοποίηση είτε ανήκουν σε θανόντες που για το διάστημα των τελευταίων 15 ετών δεν είναι σωρευτικώς τακτοποιημένα, ως προς την καταβολή των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας ή χρήσης ή, όταν προβλέπεται, ως προς την ετήσια αναθεώρηση της άδειας κυκλοφορίας τους, την υποχρέωση ασφάλισης και τη διενέργεια ελέγχου Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.).

Η αυτοδίκαιη περιέλευση σε κατάσταση οριστικής αδράνειας πραγματοποιείται χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των ιδιοκτητών, συνιδιοκτητών ή κατόχων, εάν το όχημα δεν εμφανίζεται στις φορολογικές δηλώσεις τους τα προηγούμενα 5 φορολογικά έτη.

Οχήματα τα οποία εντοπίζονται σε κατάσταση προσωρινής αδράνειας σε περισσότερες από 3 διαδοχικές ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, περιέρχονται κατά την τέταρτη διασταύρωση αυτοδικαίως σε κατάσταση οριστικής αδράνειας.

Πηγή: ot.gr