Ανθοί γεμιστοί από την Κάρπαθο
Οι ανθοί γεμιστοί αποτελούν μια από τις πιο χαρακτηριστικές και αγαπημένες συνταγές της Καρπάθου. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή συνδυάζει τη φρεσκάδα των κολοκυθανθών με μια πλούσια γέμιση, δημιουργώντας ένα πιάτο γεμάτο γεύση και αρώματα της ελληνικής φύσης.
Οι ανθοί γεμιστοί αποτελούν μια από τις πιο χαρακτηριστικές και αγαπημένες συνταγές της Καρπάθου. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή συνδυάζει τη φρεσκάδα των κολοκυθανθών με μια πλούσια γέμιση, δημιουργώντας ένα πιάτο γεμάτο γεύση και αρώματα της ελληνικής φύσης.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
30λΧρόνος Μαγειρέματος:
40λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 5 μερίδες
- 25 ανθούς
- ½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζ. ρύζι καρολίνα
- 1 κύβο λαχανικών
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1 ντομάτα τριμμένη
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μια πλασωτέ κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα να λαδωθεί καλά. Ρίχνουμε 1 φλιτζ. νερό και τον κύβο και βράζουμε για 6-7 λεπτά.
Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και ενσωματώνουμε την ντομάτα, τα μυρωδικά αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Γεμίζουμε, προσεκτικά για να μη σπάσουν, τους ανθούς και κλείνουμε τις άκρες, εγκλωβίζοντας τη γέμιση. Τους αραδιάζουμε σε μια κατσαρόλα, στριμωχτά τον ένα δίπλα στον άλλο, όπως τα ντολμαδάκια, με προσοχή να μην ανοίξουν.
Συμπληρώνουμε νερό ώστε να σκεπαστούν μέχρι τη μέση. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο μέτριο και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά. Ελέγχουμε τα υγρά της κατσαρόλας ώστε να μη στεγνώσουν οι ανθοί και σε καμία περίπτωση δεν ανακατεύουμε.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη με καπάκι ή πετσέτα για περίπου 10 λεπτά. Σερβίρουμε τους γεμιστούς ανθούς με λίγο γιαούρτι και λεμόνι.
Μικρά Μυστικά
Η φρεσκάδα των κολοκυθανθών παίζει μεγάλο ρόλο στην τελική γεύση του πιάτου. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ανθούς που είναι φρέσκοι και έχουν μαζευτεί πρόσφατα. Οι φρέσκοι ανθοί έχουν πιο ζωντανή γεύση και καλύτερη υφή.