5 το πρωί: «Πυριτιδαποθήκη» η Μέση Ανατολή – Πολιτική κόντρα για τις υποκλοπές – Πύρινη κόλαση στην Εύβοια

Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την είδηση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη. Η Χαμάς προειδοποιεί για σοβαρή κλιμάκωση, ενώ ο Χαμενεΐ διέταξε άμεσο πλήγμα στο Ισραήλ και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

1

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια

  • Κλιμακώνεται η κρίση: Σκοτώθηκε στην Τεχεράνη μετά από ισραηλινή επιδρομή ο ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, με τον θάνατο του να πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς δήλωσε ότι το γεγονός «δεν θα περάσει στα ψιλά», ενώ ο ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης έκανε λόγο για «σοβαρή κλιμάκωση». Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τη δολοφονία του Χανίγια κάνοντας λόγο για «δειλή πράξη και επικίνδυνη εξέλιξη».
  • Οι πιθανοί διάδοχοι: Σήμερα Πέμπτη θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία στη Τεχεράνη, με τη σορό του Χανίγια να μεταφέρεται στη Ντόχα όπου θα ενταφιαστεί την Παρασκευή. Οι συζητήσεις για τη διαδοχή του, ωστόσο, έχουν ήδη ξεκινήσει με τρία πρόσωπα να αποτελούν τα «φαβορί». Πρώτος υποψήφιος είναι ο Γιαχία Σινουάρ, ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα που πιστεύεται πως μετείχε στη σχεδίαση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Ακολουθεί ο Χάλεντ Μασάλ, υπεύθυνος για το γραφείο διασποράς της οργάνωσης, και ο Ζαχέρ Τζαμπαρίν, υπεύθυνος για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.
  • Η διαταγή Χαμενεΐ: Διαταγή για άμεσο πλήγμα στο Ισραήλ έδωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τους New York Times, σε αντίποινα για τη δολοφονία Χανίγια. Η εντολή δόθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν το πρωί της Τετάρτης, λίγο μετά την είδηση του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς. Παράλληλα, με αίτημα του Ιράν πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
2

Μπρα ντε φερ για τις υποκλοπές

  • Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών: Να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή το πόρισμα του Αρείου Πάγου με τα στοιχεία της δικογραφίας για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και να συζητηθεί.
  • Η διάκριση των εξουσιών: Επικαλούμενοι την διάκριση των εξουσιών, αρμόδιοι παράγοντες της Βουλής σημείωναν ότι δεν μπορεί να τεθεί στην κρίση των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας μια δικαστική απόφαση, κάτι που ουδέποτε έχει συμβεί. Όπως αναφέρουν σχετικά δεν δύναται η νομοθετική εξουσία να παρεμβαίνει στον πυρήνα της δικαστικής εξουσίας ελέγχοντάς την για τις αποφάσεις της.
  • Τα επόμενα βήματα: Για να καταστεί υποχρεωτική η ακρόαση κάποιου προσώπου προϋποθέτει ότι υπέρ του επίμαχου αιτήματος θα συνταχθεί και κάποιο από τα ακραία δεξιά κόμματα για να φτάσουν τα τον απαιτούμενο αριθμό μελών. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την θέση που έχει διατυπώσει η κυβέρνηση, δεν αποκλείεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να μην συνέλθει καν και ο πρόεδρός της να απορρίψει εν τη γενέσει του το αίτημα της μειοψηφίας, κάτι που θα πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια

  • Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Πισσώνα στην Εύβοια, με την κατάσταση να παίρνει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε μέτωπο χιλιομέτρων στο δάσος από Πισσώνα, Λεχριες μέχρι το Αφράτι, ενώ εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί. Στις Λεχριές κάηκαν ζώα, με τις φλόγες να απειλούν δύο μοναστήρια. Σημειώνεται πως η πυρκαγιά που ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες από τις Πετριές άφησε πίσω τις 10.000 στρέμματα καμμένα και οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της περιοχής έχουν ήδη ξεκινήσει.
  • Δύσκολη και η σημερινή μέρα: Στην Εύβοια μετέβη εκτάκτως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος προειδοποίησε για αναζωπυρώσεις και προκλήσεις και την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στην περιοχή θα συνεχίσουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι με ριπές έως 7 μποφόρ, με το νησί να βρίσκεται κατά τη σημερινή ημέρα ανάμεσα στις περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.
  • Τα υπόλοιπα μέτωπα: Αναζωπυρώθηκε η φωτιά που καίει εδώ και 14 μέρες στο όρος Όρβηλος στις Σέρρες με περισσότερα από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης να έχουν γίνει στάχτη. Η φωτιά μάλιστα πέρασε σε βουλγαρικό έδαφος, κινητοποιώντας τις αρχές στη γειτονική χώρα. Την ίδια στιγμή, μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στο Πολύκαστρο του Κιλκίς κοντά σε στρατόπεδα, ενώ πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στην Κεφαλλονιά, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο.
4

Ο Τσελίδης έσπασε το ρόδι στο Παρίσι

  • Το πρώτο μετάλλιο: Ο Θοδωρής Τσελίδης χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της μετάλλιο, χάλκινης απόχρωσης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και το τρίτο στη χώρα μας στην Ιστορία του τζούντο στο μεγάλο ραντεβού του αθλητισμού. Στον τελικό των ρεπεσάζ στα -90κ. ο Τσελίδης νίκησε τον Ισπανό -Γεωργιανής καταγωγής- Τριστάνι Μοσαχλισβίλι.
  • Καρφί για νέες διακρίσεις: Την πρόκρισή τους στον τελικό των αγωνισμάτων τους κέρδισαν τρία ελληνικά πληρώματα στην κωπηλασία. Η Χριστίνα Μπούρμπου και η Ευαγγελία Αναστασιάδου (δίκωπος), οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών) και οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών) θα διεκδικήσουν μια θέση στο βάθρο στους τελικούς της Παρασκευής.
  • Μεγάλες μάχες: Πλούσιο και με ελπίδες για μετάλλια είναι το σημερινό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα αγωνιστεί στον τελικό των 20χλμ βάδην, ενώ το βράδυ ο Απόστολος Χρήστου θα προσπαθήσει να ανέβει στο βάθρο στον τελικό των 200μ. ύπτιο. Την πρόκρισή του στον τελικό του μονού σκιφ θα διεκδικήσει ο Στέφανος Ντούσκος, ο Στέφανος Τσιτσιπάς αντιμετωπίζει τον Τζόκοβιτς για την πρόκριση στα ημιτελικά, ενώ η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών παίζει με τις ΗΠΑ.
5

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο

  • Τι αλλάζει; Νέες ρυθμίσεις οι οποίες αναμένεται να «ξεμπλοκάρουν» μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικά, αλλά και άλλων που έχουν …κολλήσει λόγω πολεοδομικών παραβάσεων θα περιλαμβάνει νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Τι ισχύει για τους δασικούς χάρτες: Με τη νέα ρύθμιση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στέλεχος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που έχει εξασφαλίσει – για ακίνητο που είχε χαρακτηριστεί ως δάσος ή δασικό – την έκδοση απόφασης υπέρ του σε Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕπΕΑ) Δασικών Χαρτών ή του οποίου το ακίνητο δεν βρίσκεται εντός κυρωμένου δασικού χάρτη, θα μπορεί να διορθώνει την εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο, χωρίς ταλαιπωρία στα δικαστήρια.
  • Ξεμπλοκάρισμα για πολεοδομικές παραβάσεις: Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθεί και διάταξη η οποία θα ξεμπλοκάρει αγοραπωλησίες και άλλες μεταβιβάσεις ακινήτων που είχαν «παγώσει» εξαιτίας ασήμαντων πολεοδομικών παραβάσεων. Ειδικότερα, αναμένεται να θεσπιστεί η δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας όταν διαπιστώνεται μικρή διαφορά μεταξύ της μέτρησης τετραγωνικών με σύγχρονα μέσα και των τετραγωνικών που αναφέρονται στο παλιό συμβόλαιο.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr