Σουδάν: Επίθεση με drone εναντίον του ηγέτη της χώρας – 5 νεκροί

Επέζησε της επίθεσης με drone ο διοικητής του στρατού και ηγέτης του Σουδάν Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ο ανώτατος διοικητής του στρατού του Σουδάν και ντε φάκτο ηγέτης της χώρας, γλίτωσε από μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε μια στρατιωτική βάση στο ανατολικό Σουδάν που σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο.

Ο στρατός έκανε λόγο για «πέντε νεκρούς» μετά την επίθεση στη βάση Γκίμπετ, όπου ο στρατηγός Μπουρχάν παρακολουθούσε τελετή απονομής πτυχίων σε αξιωματικούς. Η βάση αυτή απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Πορτ Σουδάν, την πόλη που έχει γίνει η ντε φάκτο πρωτεύουσα της κυβέρνησης που παραμένει πιστή στον στρατό.

«Δεν θα υποχωρήσουμε, δεν θα παραδοθούμε και δεν θα διαπραγματευτούμε με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις», δήλωσε ο ίδιος μετά την επίθεση.

Από τον Απρίλιο του 2023 το Σουδάν σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, του πρώην αναπληρωτή του στρατηγού Μπουρχάν.

Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει και τις δύο πλευρές να συμμετάσχουν τον Αύγουστο σε διαπραγματεύσεις στη Γενεύη με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν ανέφερε ότι «θέλει περισσότερες συζητήσεις», προτού απαντήσει θετικά στην πρόσκληση της Ουάσινγκτον.

Σήμερα, ο Μπουρχάν είπε ότι ο στρατός δεν θα καταθέσει τα όπλα «μέχρι να εκκαθαρίσει τη χώρα από όλους τους συνωμότες και τους αντάρτες».

Από τον πόλεμο χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί -ορισμένοι υπολογίζουν τους νεκρούς ακόμη και στις 150.000- και περισσότερα από 10 εκατομμύρια είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Οι υποδομές καταστράφηκαν και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση, την πρώτη σε βάση της Πολιτείας της Ερυθράς Θάλασσας, όπου εδρεύουν ο στρατός, η κυβέρνηση και ο ΟΗΕ. Οι παραστρατιωτικοί ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας Χαρτούμ, της Πολιτείας Αλ Τζαζίρα (κέντρο), το Νταρφούρ (δυτικά) και μεγάλες εκτάσεις στο Κορντοφάν (νότια).

Από τα τέλη Ιουνίου έχουν προωθηθεί στα νοτιοανατολικά και κατέλαβαν στρατιωτικές βάσεις στην Πολιτεία Σενάρ, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το Πορτ Σουδάν. Στο Νταρφούρ πολιορκούν την πόλη Ελ Φάσερ, την μοναδική πρωτεύουσα των πέντε Πολιτειών του Νταρφούρ που δεν ελέγχουν μέχρι στιγμής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.