Ο επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε σήμερα σε πλήγμα στην Τεχεράνη, θα ενταφιαστεί την Παρασκευή στην Ντόχα, στο Κατάρ, την επομένη της κηδείας του που θα τελεστεί στην πρωτεύουσα του Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Η νεκρώσιμη τελετή θα τελεστεί αύριο, Πέμπτη, στην Τεχεράνη και η σορός του θα μεταφερθεί στην Ντόχα, όπου ο «μάρτυρας» θα ενταφιαστεί την Παρασκευή παρουσία εκπροσώπων παλαιστινιακών κινημάτων όπως και Αράβων και μουσουλμάνων ηγετών, διευκρίνισε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα ήδη έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακά οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα και τρία πρόσωπα φαίνεται ότι είναι τα φαβορί για την θέση του Χανίγια.

Γιαχία Σινουάρ

Είναι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, είναι γνωστός στους Ισραηλινούς και ως ο «σφαγέας του Χαν Γιουνίς», της γενέτειράς του στη νότια Γάζα. Στο παρελθόν είχε αναλάβει έργο αντικατασκοπείας για τη Χαμάς, στοχεύοντας κατασκόπους και πληροφοριοδότες εντός της ομάδας.

Σύμφωνα με την Washington Post πιστεύεται ότι είναι ένας από τους λίγους ηγέτες της Χαμάς που σχεδίασαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και πιστεύεται ότι κρύβεται στο Χαν Γιουνίς ή γύρω από αυτό σε σήραγγες, δήλωσε ο Τζόναθαν Λορντ, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του προγράμματος ασφάλειας στη Μέση Ανατολή στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσινγκτον.

Ο Σινουάρ πέρασε δύο δεκαετίες σε ισραηλινή φυλακή για την ενορχήστρωση της απαγωγής και δολοφονίας δύο ισραηλινών στρατιωτών. Μιλάει άπταιστα εβραϊκά και θεωρείται ότι έχει βαθιά κατανόηση του Ισραήλ.

Αποφυλακίστηκε το 2011 στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανταλλαγής κρατουμένων που αφορούσε την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Χάλεντ Μασάλ

O Χάλεντ Μασάλ είναι υπεύθυνος για το γραφείο διασποράς της οργάνωσης, καλλιεργώντας την υποστήριξη της Χαμάς στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων μεταξύ των Παλαιστινίων προσφύγων στην Ιορδανία και τον Λίβανο. Είχε ηγηθεί της Χαμάς παλαιότερα αλλά είχε πάντα δύσκολες σχέσεις με το Ιράν.

Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, ο Μασάλ κάλεσε σε διαμαρτυρίες στα μουσουλμανικά έθνη, λέγοντας σε μια ηχογραφημένη δήλωση: «Αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας και τα σύνορα είναι κοντά σας- όλοι γνωρίζετε την ευθύνη σας».

Ο Μασάλ επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας το 1997. Η απόπειρα δολοφονίας του στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, προκάλεσε τριγμούς στις  σχέσεις της Ιορδανίας με το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ήταν επίσης πρωθυπουργός το 1997, διέταξε τη δηλητηρίαση, δήλωσαν τότε Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Ο Μασάλ επέζησε αφού αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιορδανία απαίτησαν από το Ισραήλ να του δώσει το αντίδοτο.

Έχει πει ότι η απόπειρα δολοφονίας ήταν μια κομβική στιγμή στη ζωή του, χαρακτηρίζοντάς την ως τη δεύτερη γέννησή του, σύμφωνα με το BBC.

Ζαχέρ Τζαμπαρίν

Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος είναι ο Ζαχέρ Τζαμπαρίν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. Θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων με το Ισραήλ. H αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal σε ρεπορτάζ της τον Ιανουάριο του 2024 ανέφερε ότι ο 55χρονος μαχητής διαχειρίζεται τις οικονομικές σχέσεις της Χαμάς με τον κύριο ευεργέτη της, το Ιράν, και χειρίζεται τον τρόπο με τον οποίο η Τεχεράνη μεταφέρει μετρητά στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ο Τζαμπαρίν φροντίζει ένα χαρτοφυλάκιο εταιρειών που αποφέρουν έσοδα ετησίως για τη Χαμάς και διευθύνει ένα δίκτυο ιδιωτών χορηγών και επιχειρηματιών που επενδύουν στην ισλαμιστική ομάδα.

Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια

Ο Χανίγια προσέλκυσε πάνω τους τους προβολείς σε διεθνές επίπεδο το 2006, όταν έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του κινήματός του στις εκλογές.

Συνηγορούσε για καιρό υπέρ του συμβιβασμού του ένοπλου αγώνα με την πολιτική μάχη στην οργάνωσή του και λέγεται πως είχε καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τους ηγέτες αρκετών άλλων παλαιστινιακών κινημάτων.

Ο 62χρονος ζούσε αυτοεξόριστος στο Κατάρ και στην Τουρκία.

Γιος οικογένειας προσφύγων από την πόλη που ονομάζεται Ασκαλέν στα αραβικά (Ασκελόν στα εβραϊκά), μερικά χιλιόμετρα βόρεια από τη Λωρίδα της Γάζας, άρχισε την πολιτική του δράση στην οργάνωση φοιτητών των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, εκεί όπου γεννήθηκε η Χαμάς. Ήταν μέλος της ένωσης φοιτητών του Ισλαμικού Πανεπιστημίου το 1983 και το 1984.

Τρία χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στη Χαμάς με την ίδρυσή της, ενώ ξεσπούσε η πρώτη Ιντιφάντα, η παλαιστινιακή εξέγερση η οποία θα διαρκούσε μέχρι το 1993. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο Ισμαήλ Χανίγια φυλακίστηκε επανειλημμένα από τις αρχές του Ισραήλ κι είχε εκτοπιστεί για έξι μήνες στον νότιο Λίβανο.

Προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή το 2006, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του ισλαμιστικού κινήματος στις βουλευτικές εκλογές.

Αφού ανέλαβε επικεφαλής κυβέρνησης ενότητας, δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους «στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», επιλέγοντας να πάει αντίθετα στο ρεύμα, καθώς η Χαμάς στον επίσημο λόγο της τότε δεν αναγνώριζε τα σύνορα αυτά.

Όμως ήταν επί των ημερών του που ξέσπασε, το 2007, ο μίνι-εμφύλιος ανάμεσα στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από πολύνεκρες εχθροπραξίες. Η σύγκρουση συνεχίζει ως ακόμη και σήμερα να τροφοδοτεί τη διένεξη ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φάταχ.

Η συγκατοίκησή του με τη Φάταχ, την παράταξη του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ήταν βραχεία. Η Χαμάς την έδιωξε από τον θύλακο διά της βίας το 2007, δυο χρόνια μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ πως προχωρούσε μονομερώς στην αποχώρηση από την μικρή περιοχή όπου επέβαλε κατοχή για δεκαετίες.

Ο Ισμαήλ Χανίγια εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, διαδεχόμενος τον Χάλεντ Μεσάαλ, επίσης εξόριστο στο Κατάρ.