Ήταν το τελευταίο, προ των θερινών διακοπών, υπουργικό συμβούλιο και ο Πρωθυπουργός φρόντισε να δώσει μερικές «οδηγίες» στους υπουργούς του. Πρώτον, τους είπε «να είστε όλοι πίσω στις 19 Αυγούστου» και δεύτερον «όπου πάτε να είστε… κόσμιοι». Είδατε; Με πολύ προσοχή απέφυγε την νουθεσία του Κώστα Καραμανλή «σεμνά και ταπεινά» και ζήτησε απλώς να είναι κόσμιοι, αλλά να βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή.

Εν συνεχεία δεν παρέλειψε βεβαίως να στείλει και ένα μήνυμα στους υπουργούς  τους  λέγοντάς τους πως «η δουλειά συνεχίζεται και το καλοκαίρι». Για την ιστορία σας λέω ότι η ακρίβεια και ρεύμα βρέθηκαν στο επίκεντρο. Αλλά και ξαφνικά «εισήλθαν» στην αίθουσα και οι υποκλοπές για να… ταράξουν το υπουργικό συμβούλιο.

Εκείνη την ώρα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το υπουργικό (συζητούσαν για τους δικαστικούς χάρτες), ένας αστυνομικός ειδοποίησε τον Γιώργο Φλωρίδη να δει το… κινητό του, γιατί είχε… μήνυμα. Προφανώς κάτι σημαντικό συνέβαινε. Ουδείς όμως γνώριζε τι θα ακολουθήσει. Στο υπουργικό, ως γνωστό, όλοι αφήνουν τα τηλέφωνά τους έξω από την αίθουσα, για τον φόβο των…  υποκλοπών.

Ο κ. Φλωρίδης βγαίνει έξω για να δει το μήνυμα στο κινητό του. Βλέπει ότι το μήνυμα δεν ήταν άλλο από το πόρισμα του Αρείου Πάγου. Ξαναμπαίνει στην αίθουσα και καλεί τους κκ. Μυλωνάκη, Μαρινάκη και Βορίδη να βγουν έξω από την αίθουσα. Σχηματίσθηκε αμέσως ένα «πηγαδάκι», μια μίνι σύσκεψη, Και οι τρεις τους ετοίμασαν μια ανακοίνωση και την έδωσαν στα ΜΜΕ, ως «κυβερνητική πηγή». Καλά, θα πείτε, ο Πρωθυπουργός πώς και πότε ενημερώθηκε.

Αμέσως μετά τη συνεργασία των τεσσάρων για την ανακοίνωση ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως έμαθα συμφώνησε με την ανακοίνωση. Με δυο λόγια ο Αρειος Πάγος έπιασε στα… πράσα ακόμα και το υπουργικό συμβούλιο!

***

«Πόρισμα ντροπής»

Μια ανακοίνωση όμως που προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου επειδή αφενός χαρακτήριζαν το πόρισμα του Αρείου Πάγου ως «πόρισμα ντροπής» και αφετέρου «πρόκληση» να μπει στο αρχείο η υπόθεση των υποκλοπών και του Predator. Ακόμα ότι ο Άρειος Πάγος αγνόησε τα στοιχεία που είχαν φέρει στο φως οι δημοσιογραφικές έρευνες για τις υποκλοπές και το Predator για να μπορέσει να «κουκουλώσει» την υπόθεση των υποκλοπών.

Και αυτό γιατί, όπως έλεγαν και όπως έγραψαν αρθρογράφοι, «η απόφαση να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση των υποκλοπών, ως προς τον πυρήνα της, δηλαδή τη σχέση ανάμεσα στη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator και την ΕΥΠ, δεν έρχεται μόνο σε σύγκρουση με το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» αλλά και προσπερνά ένα μεγάλο φάσμα πολύ πραγματικών ενδείξεων για την ανάμειξη κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων στην υπόθεση αυτή».

***

Ο εκνευρισμός του Άδωνη και οι εισακτέοι στις παραγωγικές σχολές

Πάμε όμως πίσω στο υπουργικό όπου η εντύπωση που επικρατούσε ήταν ένα είδος ανακούφισης (ή ικανοποίησης- εάν θέλετε) με το που έγινε γνωστό το πόρισμα του Αρείου Πάγου. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο προ των διακοπών υπουργικό συμβούλιο είχε και άλλες… ιστορίες.

Τη διαμαρτυρία, για παράδειγμα, του Άδωνη Γεωργιάδη επειδή αναβλήθηκε πάλι η εκδίκαση της υπόθεσης του Παύλου Πολάκη, αλλά και η συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια για τη μείωση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένας από τους λόγους είναι ο οικονομικός. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Δένδια να εξετασθεί το θέμα προσεκτικά, να γίνει μια καμπάνια, προκειμένου να ξαναγεννηθεί το ενδιαφέρον των νέων για τις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Μητσοτάκης κέρασε τα συνηθισμένα μπισκοτάκια στους υπουργούς του, αυτή τη φορά όμως δεν είχε σαντουϊτσάκια και μπόμπες (δεν γιόρταζε κανείς) και έτσι όταν η ώρα πήγε 12 το μεσημέρι και επρόκειτο να αρχίσει το μπάσκετ της Εθνικής μας με την Ισπανία, το υπουργικό ολοκληρώθηκε και άλλος υπουργός  πήγε στη Βουλή για να ψηφίσει στην ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την Υγεία και άλλος για να δει τον αγώνα (από το γραφείο του).

***

Η μυστηριώδης πόρτα στο υπόγειο της Βουλής

Είναι μια λευκή πόρτα, που μοιάζει με πόρτα κελιού κρατητηρίου και μάλιστα υψίστης ασφαλείας. Βρίσκεται στο υπόγειο εκεί όπου είναι το κυλικείο των Αστυνομικών, το οποίο να σημειώσω ο Πρόεδρος της Βουλής το ανακαίνισε, ώστε οι αστυνομικοί να μην βρίσκονται συνεχώς όρθιοι ή έξω στον ήλιο και στο κρύο, να μπορούν να πίνουν τον καφέ τους, να δροσίζονται με αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά και να ψήνουν και κανένα τοστ.

Αλλά τι βρίσκεται πίσω από την πόρτα. Ο Πρόεδρος της Βουλής όταν ρωτήθηκε είπε με αινιγματικό ύφος ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί τελευταίως και εμείς διερωτηθήκαμε έως πού μπορούν να φθάσουν; Λέτε, άραγε και σε… κρατητήριο;

***

Η Γυάρος, ο Κουτσούμπας και το ΚΚΕ

Όπως σας έχω ήδη γράψει, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αξιοποίησε την ευκαιρία της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, προκειμένου να θέσει στον Πρωθυπουργό το θέμα της Γυάρου.

Ως γνωστόν, το ξερονήσι των Κυκλάδων λειτούργησε ως φυλακή στα χρόνια του εμφυλίου και μετά από αυτόν, αλλά και ως τόπος εξορίας στα χρόνια της Χούντας. Κατά συνέπεια αφορά άμεσα το ΚΚΕ, αφού εκεί φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους χιλιάδες μέλη, στελέχη και υποστηρικτές του. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει στήσει, μάλιστα, και μνημείο εκεί, το οποίο εγκαινιάστηκε με μεγάλη εκδήλωση το 2019.

Αυτό που προβλημάτισε τον Δημήτρη Κουτσούμπα ήταν η πρόσφατη προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, που είδε το φως της δημοσιότητας, για ένα αναπτυξιακό project για την αξιοποίηση της Γυάρου, με πρωτοβουλία γνωστής βιομηχανίας αλουμινίου, συνδιοργανωτή μια ΜΚΟ, τη συνδρομή του ΤΕΕ και την εκπροσώπηση της Κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ, προφανώς, «βλέπει» σε αυτές τις κινήσεις σχεδιασμούς για κερδοσκοπική αξιοποίηση της Γυάρου και ζητά, αντί για αυτούς, να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αναδειχθεί το νησί ως τόπος τιμής. Δηλαδή, να αναστηλωθούν και να συντηρηθούν τα κτίρια των φυλακών, που βρίσκονται σήμερα σε άθλια κατάσταση λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης, και να πραγματοποιηθούν λιμενικά έργα για να γίνει το νησί επισκέψιμο.

***

Πρόγραμμα φιλοξενίας μαθητών από την Ουκρανία

44 παιδιά ομογενειακής καταγωγής ηλικίας 8-15 ετών από την Ουκρανία μαζί με 5 συνοδούς αναχώρησαν στις 25 Ιουλίου από την Οδησσό με προορισμό την παιδική κατασκήνωση του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής. Το πρόγραμμα διοργανώνεται με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.