Ο φωτογραφικός φακός έχει μια μαγική δύναμη. Μέσα από το πρίσμα του απαθανατίζονται στιγμές που η τηλεοπτική κάμερα είναι ανέφικτο να συλλάβει όταν καλύπτει γεγονότα σε συνεχόμενη ροή.

Τη στιγμή που το δάχτυλο πατά το κουμπί ο φωτογραφικός φακός τις «φυλακίζει» σ’ ένα frame. Κι ακολούθως μεταδίδει την ιστορία (που ο καθένας θέλει να διαβάσει).

Ότι ακριβώς συνέβη με τον αιωρούμενο σέρβερ Γκαρμπριέλ Μεδίνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ευνόησε ομολογουμένως η συγκυρία, η τύχη, ο χώρος. Το πέτυχε όμως και ο φακός όλο αυτό.

Η viral φωτογραφία του Γουεμπανιαμά με τον Τογκάσι

Για το πολυμοιρασμένο καρέ του Βίκτορ Γουεμπανιαμά με τον Γιούγκι Τογκάσι χρειάστηκε απλώς να βρεθούν στο ίδιο παρκέ η Γαλλία με την Ιαπωνία. Στη διάρκεια του μεταξύ τους αγώνα για τη φάση των ομίλων, που έληξε 94-90 υπέρ των «μπλε» μετά από πεντάλεπτη παράταση στο «Πιέρ Μορουά» της Λιλ, ο πιο ψηλός παίκτης του ολυμπιακού τουρνουά στάθηκε ακριβώς δίπλα στον πιο κοντό όλων των άλλων προσπαθώντας ν’ αμυνθεί.

FIBA

Η εικόνα ήταν άκρως αντιπροσωπευτική της υψομετρικής διαφοράς των 61 πόντων. Ο Γουεμπανιαμά βλέπει τον κόσμο από τα 2.24 κι ο Τογκάσι από τα 1.63. Όταν ήρθαν δίπλα – δίπλα ο ένας ακουμπούσε στο στομάχι του άλλου. Ακόμη κι όταν ο πανύψηλος Γάλλος έσκυψε λίγο τον κορμό του προς τα μπρος, ο μικρόσωμος Ιάπωνας έφτασε οριακά μέχρι το στέρνο του.

FIBA

Κι αν ο Γουεμπανιαμά θεωρείται αυτή τη στιγμή το κορυφαίο πρότζεκτ του παγκόσμιου μπάσκετ, ο Τογκάσι δεν είναι απλώς ένα μέλος της αποστολής των «σαμουράι» που πήγε στο Παρίσι για το καλύτερο δυνατό.

Ο Ιάπωνας γκαρντ, 31 ετών από την Τρίτη (30/7), έχει παίξει μπάσκετ στην G-League των ΗΠΑ (Texas Legends, 2015-16) μετά την παρουσία του στο summer league του 2014 με τους Μάβερικς. Έχει ψηφιστεί επίσης MVP στη γιαπωνέζικη λίγκα (2019), υπήρξε επί σειρά ετών μέλος της κορυφαίας πεντάδας και φέρει τον τίτλο του αρχηγού της εθνικής. Είναι παίκτης με κύρος και φήμης.

Η φωτογραφία με τον Καβαμούρα

Ένα ανάλογο φωτογραφικό στιγμιότυπο ο Γουεμπανιαμά είχε στο ίδιο παιχνίδι και με τον Γιούκι Καβαμούρα των 172 εκατοστών. Πρόκειται για τον παίκτη που με 29 πόντους από 6/15 τρίποντα, 7 ριμπάουντ και 6 ασίστ λίγο έλειψε να υπογράψει μια τεράστια έκπληξη για χάρη της Ιαπωνίας.

Ο Καβαμούρα είναι οκτώ χρόνια νεότερος του Τογκάσι, μόλις 23 ετών δηλαδή, κι εκ των διαδόχων του στον θρόνο του πολυτιμότερου παίκτη της εγχώριας λίγκας (2023). Πριν από δυο χρόνια έλεγε πως «στόχος μου είναι να γίνω πόιντ γκαρντ της εθνικής και να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς του Παρισιού».

Και να που κατάφερε, αποτελώντας έναν ηγέτη των 20 πόντων και των 6.5 ασίστ ως τώρα. Διότι, με αποδείξεις και ονόματα, το μπάσκετ δεν είναι αποκλειστικά και μόνο άθλημα των ψηλών.