Οι αθλήτριες του τριάθλου των Ολυμπιακών Αγώνων βούτηξαν σήμερα 31/7 στον Σηκουάνα, σηματοδοτώντας την έναρξη του αγώνα, μετά από μέρες αναβολών που έφεραν τα μολυσμένα νερά του ποταμού.

Ο αγώνας ξεκίνησε με κολύμβηση 1.500 μέτρων στον Σηκουάνα, με τους κολυμβητές να κάνουν δύο γύρους στο ποτάμι. Η Φλόρα Ντάφι από τις Βερμούδες, η οποία πήρε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, προηγήθηκε μετά τον πρώτο γύρο.

«Τα αποτελέσματα των τελευταίων αναλύσεων νερού, που ελήφθησαν στις 3.20 π.μ., αξιολογήθηκαν ως συμβατά από το World Triathlon επιτρέποντας τη διεξαγωγή των αγώνων τριάθλου», ανέφερε η ανακοίνωση των διοργανωτών.

Οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να αναβάλουν χθες τον αγώνα των ανδρών, ο οποίος θα γίνει, σύμφωνα με το Reuters, στις 10:45 σήμερα, αμέσως μετά τον αγώνα των γυναικών. Οι αγώνες της Τετάρτης έλαβαν το πράσινο φως παρά τη βροχή που έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Μαριονέτες σε ένα κουκλοθέατρο»

Το Παρίσι έχει ξοδέψει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ (1,52 δισεκατομμύρια δολάρια) για υποδομές αποχέτευσης ώστε να περιοριστούν τα λύματα και να ελαχιστοποιηθεί η διαρροή τους στον ποταμό. Μάλιστα η δήμαρχος Anne Hidalgo έκανε μια βουτιά νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια προσπάθεια να πείσει όσους την αμφισβητούσαν ότι το νερό δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα υγείας.

Η απόφαση να αναβληθεί την τελευταία στιγμή ο αγώνας των ανδρών την Τρίτη είχε προκαλέσει οργή σε ορισμένους αθλητές.

«Αν η προτεραιότητα ήταν η υγεία των αθλητών, αυτή η διοργάνωση θα είχε μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία εδώ και πολύ καιρό», έγραψε ο Βέλγος Marten Van Riel στη σελίδα του World Triathlon στο Instagram. «Είμαστε απλώς μαριονέτες σε ένα κουκλοθέατρο».

Το στοίχημα ότι ο ποταμός θα ήταν αρκετά καθαρός για το τρίαθλο δεν ήταν ποτέ εγγυημένο ότι θα αποδώσει, καθώς η ποιότητα του νερού ποικίλλει ευρέως από μέρα σε μέρα, με τις βροχοπτώσεις να προκαλούν αύξηση των συγκεντρώσεων βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις, όπως το E. coli.