Ολυμπιακοί Αγώνες: Η μάχη του Μάρνη για μετάλλιο – Η κωπηλασία τραβάει το κουπί

Σπουδαία η ερχόμενη Παρασκευή 2 Αυγούστου για την ελληνική κωπηλασία, καθώς τρία πληρώματα θα διεκδικήσουν την παρουσία τους στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Εντός μισής ώρας οι κούρσες της δικώπου και των διπλών σκιφ.

Από τις 12:42 ως 13:22 του πρωινού της ερχόμενης Παρασκευής (2/8), σε αυτά τα 40 λεπτά, η ελληνική κωπηλασία έχει ένα ιστορικό ραντεβού στον ποταμό Μάρνη του Παρισιού.

Τα «γαλανόλευκα» πληρώματα ολοκλήρωσαν ένα εντυπωσιακό 3Χ3 στις ημιτελικές σειρές της Τετάρτης και δικαιολογημένα πανηγύρισαν την επαλήθευση των προσδοκιών που οι ίδιοι είχαν χτίσει για τους εαυτούς τους πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στον παραπόταμο του Σηκουάνα οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν προκαλέσει ένα τεράστιο πλήγμα στα γερμανικά στρατεύματα κι είχαν ανακόψει την απόπειρα προέλασής τους προς τα ενδότερα της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (Σεπτέμβριος 1914).

Οι τρεις ελληνικές βάρκες δεν φαίνεται πως διατρέχουν κίνδυνο αναποδογυρίσματος. Με αβαντάζ την πολύ σκληρή κι επίμονη δουλειά εντός κι εκτός νερού, ένα άχαστο προπονητικό πλάνο κι επιδόσεις που βελτιώνονται από κούρσα σε κούρσα, παρουσιάζονται έτοιμες για υπερβάσεις.

Οι τρεις τελικοί της ελληνικής κωπηλασίας

Η δίκωπος δίνει τον τόνο

Η αρχή θα γίνει στις 12:42 με τη δίκωπο γυναικών. Η Χριστίνα Μπούρμπου και η Ευαγγελία Αναστασιάσου μπήκαν με τον πέμπτο καλύτερο χρόνο στην κορυφαία εξάδα του αγωνίσματος, αλλά πλέον όλα είναι ανοικτά απέναντι σε πληρώματα που είναι στα μέτρα τους.

Αναμφίβολα το κίνητρο είναι τεράστιο σε μια τέτοια συνθήκη και το διάλειμμα των δύο ημερών ένα πολύτιμο και ωφέλιμο διάστημα για ν’ ανακτήσουν δυνάμεις.

Τα σκιφ παίρνουν τη σκυτάλη

Στις 13:02 θα βρεθούν στην εκκίνηση της δικής τους κούρσας ο Αντώνης Παπακωνστανρίνου και ο Πέτρου Γκαϊδατζής. Οι δύο κωπηλάτες του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών μπήκαν μέσα από τη διαδικασία του ρεπεσάζ στα ημιτελικά, αλλά αγώνα με τον αγώνα έχουν δείξει τεράστια βελτίωση σε χημεία και συνεργασία.

Ιδίως στον ημιτελικό τόσο ο τρόπος που αγωνίστηκαν κι ο χρόνος τους θύμισαν λαμπρές στιγμές της ελληνικής κωπηλασίας από το ίδιο αγώνισμα στο πρόσφατο παρελθόν. Άρα τίποτα δεν αποκλείεται δεδομένης της αυτοπεποίθησης που έχουν αναπτύξει.

Την τριάδα θα κλείσει στις 13:22 το δίδυμο της Δήμητρας Κόντου με τη Ζωή Φίτσιου στα ελαφρά σκιφ επίσης. Οι δύο Ελληνίδες σάρωσαν στην κούρσα που έδωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης και κυνηγούν με αξιώσεις την παρουσία τους στα πρώτα τρία πληρώματα.

Ο ανταγωνισμός είναι υπαρκτός και οι συνθήκες επηρεάζουν πάντα. Σε κάθε περίπτωση όμως τα δύο κορίτσια θα φροντίσουν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο ξεπερνώντας τους εαυτούς τους.

Πρόκειται για ένα δίδυμο που έχει δουλέψει πολύ μαζί, γνωρίζει η μία την άλλη, και το υψηλό τέμπο που είχαν στην τελευταία κούρσα τους γεννά φιλοδοξίες. Προκρίθηκαν, άλλωστε, με τον δεύτερο καλύτερο χρόνο.

Αέρας στα πανιά τους οπότε. Σε όλους. Μαζί και στον Στέφανο Ντούσκο (που έχει μπροστά του τον αυριανό ημιτελικό). Κι ας μην έχουν πανιά, αλλά κουπιά για να τραβάνε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.