Θεωρείται αναμφισβήτητα η πιο εντυπωσιακή, μέχρι στιγμής, φωτογραφία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Πρωταγωνιστής της ο «αιωρούμενος» βραζιλιάνος σέρφερ Gabriel Medina και δημιουργός της ο φωτογράφος του AFP Jerome Brouillet.

Στις 29 Ιουλίου ο Medina διεκδικούσε μια πρόκριση στα προημιτελικά όταν, ολοκληρώνοντας την προσπάθειά του, απογειώθηκε από ένα μεγάλο κύμα και ο φωτογραφικός φακός τον έπιασε να «πετάει», με τη σανίδα του σε απολύτη αρμονία ακριβώς δίπλα του!

Ο Brouillet απαθανάτισε τη στιγμή ενώ βρισκόταν σε ένα κοντινό σκάφος και το «κλικ» ήταν τόσο εξωπραγματικό που κάποιοι θεώρησαν ότι ήταν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.

«Μου αρέσει να λέω ότι η φωτογράφιση είναι λίγο σαν το σερφ. Είναι ένα μείγμα προετοιμασίας, αφοσίωσης, συγχρονισμού, κάποιας εμπειρίας και μιας δόσης τύχης.
 Εκείνη τη μέρα, ο Gabriel ήταν στο νερό στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και το ίδιο και εγώ» έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας στο Instagram.

Όπως είπε ο φωτογράφος στην αρχή δεν μπορούσε να δει καλά τον αθλητή, που βρισκόταν πίσω από το κύμα. Τον περίμενε όμως. «Ξέρεις ότι ο Gabriel Medina θα απογειωθεί και θα κάνει κάτι. Ξέρεις ότι κάτι θα συμβεί. Μερικές φορές κάνει ένα ακροβατικό. Αυτό έκανε και αυτή τη φορά και πάτησα το κουμπί» είπε ο φωτογράφος.

Ο Brouillet έπιασε τον Medina να πετάει πάνω από τα κύματα, δείχνοντας με το ένα δάχτυλο στον ουρανό, με τη σανίδα του σερφ να δείχνει προς τον ουρανό στο πλάι του. «Πήρα τέσσερις λήψεις του έξω από το νερό και μία από τις τέσσερις λήψεις ήταν αυτή η φωτογραφία» ανέφερε ο φωτογράφος.

Ο Medina πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία (9,90) στην πέμπτη σειρά, που τον έστειλε στα προημιτελικά των ανδρών.