Αναζωπυρώθηκε η φωτιά που καίει, εδώ και 14 μέρες, στο όρος Όρβηλος πάνω από το Αχλαδοχώρι του δήμου Σιντικής στις Σέρρες. Η οικολογική καταστροφή στην περιοχή είναι μεγάλη καθώς έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης.
Η φωτιά έχει περάσει και στο έδαφος της Βουλγαρίας όπου υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση. Χθες (30/7) ο υπηρεσιακός Βούλγαρος Πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Καλίν Στογιάνοφ, επισκέφθηκαν το κέντρο επιχειρήσεων κατάσβεσης της φωτιάς στο Όρος Όρβηλος.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη όλο το βράδυ για να μην επεκταθεί η φωτιά. Λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα ήχησε μήνυμα του 112. «Δασική πυρκαγιά στο #Αχλαδοχώρι #Σερρών. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» έγραφε.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Δασική πυρκαγιά 🔥 στο #Αχλαδοχώρι #Σερρών
❗ Παραμείνετε σε ετοιμότητα
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) July 30, 2024
Η φωτιά ενώ έκαιγε τις δύο προηγούμενες μέρες υπόροφα, με τον δυνατό άνεμο αναζωπυρώθηκε, «κατέβηκε» προς τα κάτω και επεκτάθηκε στην περιοχή «Σπανουβίτσα» και σε κοντινή απόσταση από το ξωκλήσι της Ανάληψης, 4 χιλιόμετρα από το Αχλαδοχώρι.
Ναρκοθετημένη η περιοχή
Όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι πυροσβέστες άκουγαν να σκάνε νάρκες και χειροβομβίδες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες πολλών χιλιομέτρων με χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου Σιντικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του στρατού ενώ υπάρχει και συνδρομή από υδροφόρα του Δήμου Σερρών.
Για την κατάσβεση συνδράμουν υδροφόρες των Δήμων του νομού και εθελοντές από το Αχλαδοχώρι και τον ΟΦΚΑΘ. Εναέρια μέσα, αεροσκάφη Canadair, μέχρι το μεσημέρι και ελικόπτερα μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν χθες (30/7) καθώς το δύσβατο της περιοχής καθιστούσε δύσκολο το έργο των επίγειων δυνάμεων.
Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από από τις Σέρρες και τα πυροσβεστικά κλιμάκια Σιδηροκάστρου και Ποροΐων με πεζοπόρα τμήματα, αλλά και Δασοκομάντο της 2ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ).