Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην κάλυψη κρίσιμων αναγκών και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή.

Ο κ. Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε μετά την υπογραφή: «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεσμεύεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και στην αντιμετώπιση των μακροχρόνιων αναγκών της περιοχής. Με τις νέες προσκλήσεις αυτές, προχωράμε σε μια στρατηγική επένδυση στο μέλλον των νησιών μας. Στοχεύουμε στην αναβάθμιση των υποδομών, τη διαχείριση των φυσικών πόρων και την ενίσχυση της υγειονομικής και εκπαιδευτικής υποδομής».

Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού και ΕΣΠΑ, Ευστράτιο Κυρατζή, καθώς και στη Διαχειριστική Αρχή για την αδιάλειπτη προσπάθεια και επαγγελματική προσέγγιση τους. «Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική υλοποίηση των έργων αυτών και την εξασφάλιση των μέγιστων ωφελειών για τους πολίτες μας», κατέληξε.

Οι προσκλήσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Έργα ορθολογικής διαχείρισης πόσιμου ύδατος με προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ, στοχεύουν στην ενίσχυση των υποδομών για την παροχή καθαρού νερού, δικαιούχοι των οποίων είναι οι ΟΤΑ και οι ΔΕΥΑ της Περιφέρειας.
  2. Επενδύσεις στην επάρκεια και ποιότητα του πόσιμου νερού, με 3 εκατ. ευρώ, αποσκοπούν στην αναβάθμιση των υποδομών για ασφαλή πόσιμο νερό.
  3. Υποδομές διαχείρισης λυμάτων σε οικισμούς Γ’ προτεραιότητας, με 6 εκατ. ευρώ, ανατέθηκαν στη ΔΕΥΑ Λέσβου για τη βελτίωση της υγιεινής και του περιβάλλοντος.
  4. Βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων προσχολικής εκπαίδευσης, με 3 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση και επέκταση των νηπιαγωγείων.
  5. Μονάδες παιδικής φροντίδας, με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνουν δημιουργία και εκσυγχρονισμό χώρων για παιδιά.
  6. Αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας, με 10 εκατ. ευρώ, για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, υπό την επίβλεψη της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
  7. Προμήθεια εξοπλισμού υγειονομικών μονάδων, με 5 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας.
  8. Στρατηγική υποστήριξη για τις μικρές νήσους, με προϋπολογισμό 500 χιλιάδες ευρώ, για την ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών βελτίωσης της ποιότητας ζωής.