Υποχωρεί σήμερα λίγο ο υδράργυρος, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, με τους ανέμους να φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ. Από το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα αρχίσει ξανά να κινείται ανοδικά. Έρχεται τελικά νέος καύσωνας τον Αύγουστο;

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο, όχι όμως κάτι ακραίο.

«Οι θερμοκρασίες δεν θα είναι ακραίες και προφανώς δεν θα λάβει έως και την Κυριακή κάποιο κύμα καύσωνα» επισημαίνει. Θερμοκρασίες σε επίπεδα καύσωνα θα υπάρχουν, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, «σε συγκεκριμένα τμήματα της χώρας (Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Κεντρική/Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος)».

Στην Αττική θα υπάρχει ζέστη, «όχι όμως κάτι ιδιαίτερο για την εποχή».

Τα κυριότερα συμπεράσματα για τους καύσωνες

Ο διευθυντής της ΕΡΤ Θοδωρής Κολυδάς επισημαίνει ότι σήμερα Τετάρτη οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι, θα εξασθενήσουν την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα ανέβει.

Ο κ. Κολυδάς δεν κάνει κάποια αναφορά στον καιρό του Αυγούστου εξάγει, όμως, συμπεράσματα για τον καύσωνα του Ιουλίου και τους καύσωνες των περασμένων ετών.

«Ο πρόσφατος καύσωνας του Ιουλίου 2024 είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια αλλά όχι τη μεγαλύτερη ένταση, ούτε τη μεγαλύτερη έκταση (περιοχές που επηρεάστηκαν)» λέει χαρακτηριστικά.

«Ο καύσωνας με τη μεγαλύτερη ένταση (μεγαλύτερη απόκλιση των μέγιστων θερμοκρασιών από τις κανονικές τιμές) ήταν εκείνος του Ιουνίου 2007 και ακολουθούν οι καύσωνες των Ιουνίου 1982 και 2017» προσθέτει.

Μαρουσάκης: «Δεν είναι όλα καύσωνας»

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook, εντοπίζει το φετινό καλοκαίρι να γίνεται ευρεία χρήση του όρου καύσωνα.

«Δεν είναι όλα καύσωνας […] Το να γίνονται συγκρίσεις των μετρήσεων του σήμερα με αντίστοιχες πολλών ετών πίσω και να διαπιστώνουμε ότι σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο δε νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα, μιας και τότε είχαμε ένα εντελώς διαφορετικό πλήθος σταθμών όπως επίσης το τότε δίκτυο λειτουργούσε κάτω από άλλες συνθήκες και με άλλες προδιαγραφές» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν προβλέπεται καύσωνας, με τα μελτέμια να κυριαρχούν. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις για ικανοποιητικό διάστημα με βροχές μέσα στον Αύγουστο. «Ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κι ενδεχόμενα προβλήματα από τις βροχές που φαίνονται» αναφέρει.

Ο καιρός σήμερα Τετάρτη 31/7

Ο καιρός την Τετάρτη αναμένεται να είναι καλός καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Λίγες τοπικές νεφώσεις αναμένονται στα δυτικά, ηπειρωτικά τμήματα, στη Θεσσαλία και στην κεντρική Μακεδονία αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 36-37 στα δυτικά, ηπειρωτικά και Επτάνησα, στους 34-36 στα βόρεια, στους 34-36 στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές ενώ στα νησιά του Αιγαίου η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 30-36 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες στο Ιόνιο 4-5 μποφόρ, όπως και στο Αιγαίο όπου θα φτάσουν τα 8 μποφόρ τοπικά.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, αναμένεται ηλιοφάνεια καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί έως 6-7 μποφόρ στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Υψηλός είναι και ο κίνδυνος πυρκαγιών.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί έως 3-4 μποφόρ στον Θερμαϊκό.