Δήμος Βορείων Τζουμέρκων: Ξεκινά η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων πρωτοπορεί στην Ήπειρο, προχωρώντας σε ανοιχτό διαγωνισμό για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και στοχεύει στην ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία δημόσιων σταθμών επαναφόρτισης. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Οκτωβρίου, με την εγκατάσταση των σταθμών να προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Νίκος Βαΐτσης, δήλωσε σχετικά: «Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων θα είναι από τους πρώτους που θα αναπτύξει ένα επαρκές δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα όριά του. Αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των οδηγών για την ασφάλεια και τη δυνατότητα φόρτισης ακόμη και σε μακρινές αποστάσεις. Δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον για τους χρήστες ηλεκτροκίνητων οχημάτων, συμβάλλουμε στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας στην περιοχή και στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, υποστηρίζοντας την κλιματική ουδετερότητα».

Η σύμβαση, διάρκειας 20 ετών, περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση, διαχείριση και συντήρηση 14 σταθμών φόρτισης σε 15 δημοσίως προσβάσιμα σημεία. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 70% από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με το υπόλοιπο 30% να καλύπτεται από τον παραχωρησιούχο. Οι σταθμοί αυτοί θα εξυπηρετούν επιβατικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων για ΑμεΑ, ταξί, τουριστικά λεωφορεία και οχήματα τροφοδοσίας.

Συγκεκριμένα, έξι θέσεις θα δημιουργηθούν στα Πράμαντα: δύο για ΙΧ επιβατικά οχήματα, μία για ΙΧ επιβατικό ΑμεΑ και μία για ταξί στην κεντρική πλατεία, καθώς και δύο θέσεις για τουριστικά λεωφορεία και οχήματα τροφοδοσίας στον χώρο στάθμευσης του Σπηλαίου Ανεμότρυπα. Οι υπόλοιπες εννέα θέσεις θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία, όπως στο Συρράκο, Καλέντζι, Ελληνικό, Γεφύρι Πλάκας, Πλατανούσα, Χουλιαράδες, Ματσούκι, Καλαρρύτες και Βαθύπεδο.

Το έργο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση των πράσινων μεταφορών στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, δείχνοντας τη δέσμευση της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκμεταλλευτεί κάθε διαθέσιμη χρηματοδοτική ευκαιρία για την ενίσχυση της περιοχής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.