SOS για τις σοκολάτες: Βρέθηκαν τοξικά βαρέα μέταλλα

Τι έδειξε νέα έρευνα για τη σοκολάτα - Τι μπορεί να προκαλέσει ο μόλυβδος και το κάδμιο.

Πικρή γεύση αφήνουν τα συμπεράσματα από τη νέα έρευνα του Πανεπιστημίου George Washington για τις σοκολάτες στις ΗΠΑ που διαπιστώθηκε ότι περιέχουν ανησυχητικά επίπεδα τοξικών βαρέων μετάλλων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επί 8 χρόνια 72 τρόφιμα με βάση το κακάο -συμπεριλαμβανομένης της μαύρης σοκολάτας, που παλιότερες έρευνες έδειξαν ότι κάνει καλό στην καρδιά- και διαπίστωσαν ότι το 43% των προϊόντων περιείχαν ποσότητα μολύβδου που ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια.

Το άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι τα βιολογικά προϊόντα είχαν υψηλότερα επίπεδα μολύβδου και καδμίου από τα μη βιολογικά προϊόντα. Η μόλυνση μπορεί να προέρχεται από το έδαφος ή να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της παρασκευής. Μια μόνο μερίδα από αυτά τα προϊόντα κακάο μπορεί να μην ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, αλλά πολλές μερίδες μπορεί να κάνουν κακό.

«Όλοι αγαπάμε τη σοκολάτα, αλλά είναι σημαντικό να την απολαμβάνουμε με μέτρο, όπως και άλλες τροφές που περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως τα μεγάλα ψάρια (τόνος) και το ακατέργαστο καστανό ρύζι», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Leigh Frame. «Αν και δεν είναι πρακτικό να αποφεύγετε εντελώς τα βαρέα μέταλλα στα τρόφιμά σας, πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι τρώτε και πόσο», πρόσθεσε η Frame.

Τι προκαλεί μόλυβδος και κάδμιο

Υψηλά επίπεδα μολύβδου, αναφέρει το δημοσίευμα της New York Post, μπορεί να βρεθούν σε οστρακοειδή, κρέατα και τρόφιμα ή φυτικά συμπληρώματα που καλλιεργούνται σε μολυσμένο έδαφος ή εισάγονται από χώρες με λιγότερους κανονισμούς, όπως η Κίνα, η Νιγηρία, η Ινδία και η Αίγυπτος, δήλωσε η Frame.

Η έκθεση στον μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα στον εγκέφαλο, τα νεφρά και την αναπαραγωγική ικανότητα, σύμφωνα με το NYC Health. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κράμπες στο στομάχι, δυσκοιλιότητα, μυϊκούς/αρθρικούς πόνους, προβλήματα ύπνου, κόπωση, ευερεθιστότητα και απώλεια σεξουαλικής ορμής.

Η τοξικότητα του καδμίου μπορεί να οδηγήσει σε ρίγη, πυρετό και μυϊκούς πόνους και η χρόνια έκθεση σε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες των νεφρών, των οστών και των πνευμόνων.

Η παλιότερη μελέτη για τις μπάρες

Η έκθεση της Frame, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο Frontiers in Nutrition, αποτελεί συνέχεια μιας ανάλυσης του 2022 από το Consumer Reports που εντόπισε κάδμιο και μόλυβδο σε 28 μπάρες μαύρης σοκολάτας. Για 23 από τις μπάρες η κατανάλωση 28 γραμμαρίων την ημέρα θα υπερέβαινε τα αποδεκτά όρια για τουλάχιστον ένα από αυτά τα βαρέα μέταλλα.

Ωστόσο, μια μελέτη του Ιουνίου σε 155 σοκολάτες υγείας και γάλακτος από το Πανεπιστήμιο Tulane διαπίστωσε ότι μόνο μία μάρκα μαύρης σοκολάτας υπερέβαινε το διεθνές όριο για το κάδμιο και μόνο τέσσερις μπάρες μαύρης σοκολάτας είχαν επίπεδα καδμίου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τα νήπια.

«Για τους ενήλικες δεν υπάρχει δυσμενής κίνδυνος για την υγεία από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και παρόλο που υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος για τα παιδιά σε τέσσερις από τις 155 σοκολάτες που εξετάστηκαν, δεν είναι σύνηθες να βλέπουμε ένα τρίχρονο παιδί να καταναλώνει τακτικά περισσότερες από δύο σοκολάτες την εβδομάδα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Tewodros Godebo. «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι είναι αρκετά ασφαλές να καταναλώνουμε μαύρη σοκολάτα και σοκολάτα γάλακτος» κατέληξε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.