Πετρέλαιο: Άλμα στις διεθνείς τιμές μετά τη δολοφονία Χανίγια

Το πετρέλαιο σημειώνει άλμα σήμερα - επεκτείνοντας την προηγούμενη άνοδο - αφού η Χαμάς δήλωσε ότι το Ισραήλ σκότωσε τον πολιτικό της ηγέτη, υποδαυλίζοντας την ένταση

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent αυξήθηκε κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση 4,5% κατά τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, με το West Texas Intermediate γύρω στα 76 δολάρια. Η Χαμάς δήλωσε ότι το Ισραήλ σκότωσε τον πολιτικό της ηγέτη, Ισμαήλ Χανίγια, σε αεροπορική επιδρομή στο Ιράν. Ακολούθησε προηγούμενη επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό που σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ.

Τις τελευταίες ημέρες την ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής τροφοδοτούσε το χτύπημα της Χεζμπολάχ στα ελεγχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, στο οποίο σκοτώθηκαν 12 παιδιά, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Δεν αντιδρούν οι τιμές του αργού

Οι traders πετρελαίου αξιολογούν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης και το κατά πόσον μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες επιθέσεις σε πλοία που ταξιδεύουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας ή να επηρεάσει την παραγωγή και τις εξαγωγές, ιδίως από το Ιράν. Οι τιμές του αργού τείνουν να μην αντιδρούν ιδιαίτερα έντονα στις νέες εξελίξεις στον πόλεμο -που διαρκεί από τις αρχές Οκτωβρίου 2023.

Η επίθεση «προφανώς αφαιρεί τις ελπίδες για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η Πριγιάνκα Σαχντεβά ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη χρηματιστηριακή εταιρεία Phillip Nova Pte στη Σιγκαπούρη. «Εφόσον συνέβη στην Τεχεράνη, είναι εύλογο ότι μπορεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση και μπορεί να γίνουμε μάρτυρες της εμπλοκής άλλων χωρών».

Υποτονική η ζήτηση

Μακριά από τη Μέση Ανατολή, η εικόνα της παγκόσμιας ζήτησης παραμένει υποτονική, καθώς η παρατεταμένη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας συνεχίζει να επιβαρύνει το κλίμα. Το μπρεντ αναμένεται να σημειώσει μηνιαία πτώση περίπου 8%, τη μεγαλύτερη φέτος, αν και οι τιμές υποστηρίζονται από τους περιορισμούς της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ και τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια.

Στις ΗΠΑ, βιομηχανικός όμιλος δήλωσε ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Εάν επιβεβαιωθούν από τα επίσημα στοιχεία αργότερα την Τετάρτη, αυτό θα σηματοδοτούσε το μεγαλύτερο σερί μειώσεων από τον Ιανουάριο του 2022.

Η Fed αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή όταν συνεδριάσει αργότερα την Τετάρτη και οι έμποροι θα αναζητήσουν τις παρατηρήσεις του προέδρου Jerome Powell μετά για επιβεβαίωση των στοιχημάτων ότι θα μειωθούν τον Σεπτέμβριο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.