Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε σε επιδρομή του Ισραήλ στην Τεχεράνη εντείνει τους φόβους για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Ο θάνατος του είναι η «πρώτη πιο σημαντική ισραηλινή επιχείρηση από τις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε ο αναλυτής εξωτερικής πολιτικής του CNN, Μπαράκ Ραβίντ. Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί τον Χανίγια ως έναν από τους υπεύθυνους για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Ραβίντ, και οι ισραηλινές αρχές έχουν ορκιστεί να κυνηγήσουν τους υπεύθυνους πίσω από την επίθεση.
Η δολοφονία έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τη Μέση Ανατολή, με την κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ να απειλεί να επεκταθεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο και ενώ η Χαμάς συνεχίζει να πολεμά τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα εν μέσω μιας εξελισσόμενης και καταστροφικής ανθρωπιστικής κρίσης αναφέρει το δημοσίευμα του CNN.
Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Musa Abu Marzouk δήλωσε ότι ο θάνατος του Χανίγια «δεν θα περάσει στα ψιλά», ενώ ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Sami Abu Zuhri έκανε λόγο για «σοβαρή κλιμάκωση».
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τη δολοφονία του Χανίγια κάνοντας λόγο για «δειλή πράξη και επικίνδυνη εξέλιξη», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAFA. «Η Εξοχότητά του κάλεσε τις μάζες και τις δυνάμεις του λαού μας να ενωθούν, να είναι υπομονετικοί και σταθεροί απέναντι στην ισραηλινή κατοχή» ανέφερε το πρακτορείο.
«Επικίνδυνη εξέλιξη»
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι το αίμα του ηγέτη της Χαμάς «δεν θα πάει χαμένο».
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τη δολοφονία του Χανίγια κάνοντας λόγο για «δειλή πράξη και επικίνδυνη εξέλιξη», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAFA την Τετάρτη. «Η Εξοχότητά του κάλεσε τις μάζες και τις δυνάμεις του λαού μας να ενωθούν, να είναι υπομονετικοί και σταθεροί απέναντι στην ισραηλινή κατοχή» αναφέρει το πρακτορείο.
Ο Χανίγιε είναι ο δεύτερος ηγέτης μαχητικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, ο οποίος φέρεται να έχει δολοφονηθεί τις τελευταίες ημέρες. Ο θάνατός του αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τη Χαμάς καθώς ήταν επικεφαλής των πολιτικών επιχειρήσεων της ενώ ζούσε στο εξωτερικό.
Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στόχευσε τον Χανίγιε και τον σωματοφύλακά του σε ένα χτύπημα στην κατοικία του στην Τεχεράνη, μετά τη συμμετοχή του στην ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν την Τρίτη.
Από την πλευρά του ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι δεν απαντά σε δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, αν και ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν προηγουμένως ορκιστεί να εξοντώσουν τη Χαμάς και την ηγεσία της ως απάντηση στην επίθεση της ομάδας κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς δολοφονήθηκε ο Χανίγια, βασικός συνομιλητής με τους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο νέος Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν ορκίστηκε την Τρίτη και η Χαμάς δημοσίευσε την ίδια ημέρα φωτογραφίες του Χανίγια που συναντούσε Ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη.
Επιπτώσεις στις συνομιλίες για τους ομήρους;
Ο αναλυτής του CNN Barak Ravid δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί τον Χανίγια ως έναν από τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Και ενώ η δολοφονία του δεν είναι σημαντική σε στρατιωτικό επίπεδο «θα έχει σημαντική επιρροή» στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Αυτή η δολοφονία είναι, κατά κάποιο τρόπο, μόνο θέμα του πότε, όχι θέμα του αν», δήλωσε ο Ravid.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τη δολοφονία Χανίγια. «Δεν πιστεύω ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος. Νομίζω ότι υπάρχει πάντα χώρος και ευκαιρίες για διπλωματία» είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.
Την δολοφονία καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τόσο η Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «επαίσχυντη» όσο και η Ρωσία που κάνει λόγο για «εντελώς απαράδεκτη πολιτική δολοφονία».