Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό στο φούρνο από το Μεγανήσι

Το χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό στο φούρνο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αναδεικνύει τη μοναδική γεύση και υφή του χταποδιού. Ιδανικό για καλοκαιρινές συναθροίσεις, προσφέρει μια γευστική εμπειρία με θαλασσινή φρεσκάδα και μεσογειακή παράδοση.

Νίκος Ζαβιτσάνος
Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό στο φούρνο από το Μεγανήσι

Το χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό στο φούρνο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αναδεικνύει τη μοναδική γεύση και υφή του χταποδιού. Ιδανικό για καλοκαιρινές συναθροίσεις, προσφέρει μια γευστική εμπειρία με θαλασσινή φρεσκάδα και μεσογειακή παράδοση.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

15λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

80λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4 μερίδες

  •  1 χταπόδι (περίπου 1.500 γρ.)
  •  500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
  •  2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
  •  ½ ποτήρι κρασί ή ούζο
  •  6 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  •  2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  •  2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
  •  Λίγο φρέσκο μάραθο ή άνηθο
  •  Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε πολύ καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια (3-4 εκ). Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και μαραίνουμε για λίγο τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

  2. Ρίχνουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί ή το ούζο.

  3. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 2 λεπτά περίπου, ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε για 1 λεπτό με ξύλινη κουτάλα στη βάση του σκεύους, να καβουρντιστεί και να βγάλει τα αρώματά του.

  4. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη δάφνη, λίγο μάραθο ή άνηθο και 8 ποτήρια ζεστό νερό. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ελάχιστο αλάτι (το χταπόδι είναι από μόνο του αρμυρό), ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.

  5. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κοφτό μακαρονάκι. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί.

  6. Ολοκληρώνουμε το φαγητό ψήνοντας σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C, για 20-25 λεπτά.

Μικρά Μυστικά

Σερβίρετε το πιάτο με φέτες φρέσκου λεμονιού. Το λεμόνι θα δώσει μια δροσερή νότα που θα ισορροπήσει τις γεύσεις του χταποδιού και της σάλτσας.