5 το πρωί: Θύελλα για το πόρισμα του Αρείου Πάγου για το Predator – Ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό – Ελπίδες για το πρώτο μετάλλιο στο Παρίσι

Το πόρισμα του Αρείου Πάγου για το Predator προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για «ντροπιαστική απόφαση» που εξυπηρετεί το κυβερνητικό αφήγημα - Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή μετά το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό.

1

Καμία σύνδεση της ΕΥΠ με το predator

  • Το πόρισμα: Στο αρχείο τίθεται η δικογραφία για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων για το κομμάτι που αφορά στην ΕΥΠ, καθώς σύμφωνα με το πόρισμα του Αρείου Πάγου δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο που να συνδέει το κακόβουλο λογισμικό predator με τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
  • Η τοποθέτηση Ανδρουλάκη: Για «διπλό σκάνδαλο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές και την αρχειοθέτηση της υπόθεσης. «Η απόφαση αρχειοθέτησης της υπόθεσης λειτουργεί ως ένα προσωρινό «πλυντήριο» ευθυνών των σημερινών κυβερνώντων, όσο θα είστε κυβερνώντες» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
  • Θύελλα αντιδράσεων: Το πόρισμα του Αρείου Πάγου προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για «ντροπιαστική απόφαση» που εξυπηρετεί το κυβερνητικό αφήγημα. «Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει από σήμερα και τη σφραγίδα του Αρείου Πάγου» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για μια «μέρα ντροπής για τη χώρα μας»
2

Ανεβαίνουν οι τιμές σε 508 φάρμακα

  • Ανακοινώθηκαν αυξήσεις: Ακριβαίνουν εκατοντάδες φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, σύμφωνα με το νέο Δελτίο Τιμών που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΦ. Η δικαιολογία που προβάλλεται για τις παραπάνω αυξήσεις είναι η χαμηλή τιμή πώλησης των συγκεκριμένων σκευασμάτων στην Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην απόσυρση ή και τεχνητή έλλειψη τους ώστε να αντικατασταθούν με νεότερα και πολύ πιο ακριβά φάρμακα.
  • Οι αριθμοί: Ύστερα από την εν λόγω αναπροσαρμογή, θα προκύψει σημαντικό κόστος για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας που εκτιμάται περίπου στα 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά οι ασθενείς στην Ελλάδα θα αναγκαστούν να πληρώσουν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω για τη συμμετοχή τους στο κόστος των φαρμάκων. Μεσοσταθμικά, η αύξηση κινείται για όλα τα φάρμακα στο 35%. Σημειώνεται, επίσης, πως τον περασμένο Ιούνιο είχαν προαναγγελθεί αυξήσεις σε 461 φάρμακα αντί σε 508.
  • Έρχονται ελλείψεις: Για ελλείψεις σε φάρμακα τον Αύγουστο προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί καθώς, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, «οι ποσότητες που διατίθενται ήδη δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τη συνταγογράφηση των φαρμάκων». Οι ανησυχίες προκύπτουν διότι οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες κλείνουν για περίπου 20 ημέρες, λόγω των θερινών αδειών, με τον ΠΦΣ να υπογραμμίζει την ανάγκη να διατηρηθούν ανοικτά τα τμήματα προμηθειών για τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό

  • Σε αντίποινα: Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολαχ, ως αποτέλεσμα πυραυλικής επίθεσης από το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε το πλήγμα , σε αντίποινα για την επίθεση στα Υψώματα του Γκολάν, όπου σκοτώθηκαν 12 παιδιά. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγορούν για αυτήν την επίθεση τη Χεζμπολάχ, η οποία ωστόσο αρνείται κάθε ευθύνη.
  • Ο στόχος: Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επρόκειτο για ένα «στοχευμένο πλήγμα» εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους της Χεζμπολάχ και συγκεκριμένα του διοικητή Μουχσίν Σουκρ τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για το αιματοκύλισμα στο Γκολάν. Μία γυναίκα σκοτώθηκε και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, με την τύχη του διοικητή να παραμένει άγνωστη. Πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι είναι ζωντανός, ενώ άλλες υποστηρίζουν πως έχει τραυματιστεί πολύ σοβαρά.
  • Διεθνής αναβρασμός: Πολλές χώρες συστήνουν στους πολίτες τους να αποχωρήσουν από τον Λίβανο, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικός να εκδίδει ανακοίνωση σχετικά με την αποφυγή επισκέψεων στο Ισραήλ, τον Λίβανο, τα παλαιστινιακά εδάφη και το Ιράν. Την ίδια στιγμή, οι αεροπορικές εταιρείες Lufthansa, Swiss and Eurowings αναστέλλουν τις πτήσεις τους από και προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου μέχρι τις 5 Αυγούστου, εξαιτίας των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
4

Δίωξη στην πρόεδρο της ΡΑΣ για την τραγωδία στα Τέμπη

  • Ποινικές ευθύνες: Ποινική δίωξη για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή άσκησε ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας στην πρόεδρο της ΡΑΣ για το δυστύχημα στα Τέμπη, μετά την έρευνα του εφέτη ανακριτή που διαπίστωσε ποινικές ευθύνες στο πρόσωπο της.
  • 41 κατηγορούμενοι: Παράλληλα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος σε τρεις προανακριτικούς υπαλλήλους και σε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Με την πρόεδρο της ΡΑΣ και τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους οι κατηγορούμενοι για το δυστύχημα στα Τέμπη ανέρχονται πλέον σε 41. Σημειώνεται πως ο Εισαγγελέας αποφάσισε την αρχειοθέτηση των πράξεων που αφορούν στους ιατροδικαστές και στους δικαστικούς πραγματογνώμονες.
  • Παραλίγο τραγωδία: Φορτηγό εξετράπη της πορείας του στην Αυλίδα κι έπεσε στις γραμμές του τρένου, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τη διερχόμενη αμαξοστοιχία. Από το σημείο απεγκλωβίστηκαν 130 επιβάτες, με 3 ελαφρά τραυματίες να μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Ο οδηγός υποβλήθηκε σε αλκοτέστ, που έδειξε ότι δεν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, και συνελήφθη.

 

5

Κρίσιμες μάχες για Τσιτσιπά, πόλο γυναικών, τζούντο και κωπηλασία

Το ελληνικό πρόγραμμα της Τετάρτης: Πολλές συμμετοχές θα έχουμε κατά τη διάρκεια της Τετάρτης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τα πληρώματα της κωπηλασίας να διεκδικούν την πρόκριση στον τελικό των αγωνισμάτων τους, τον Στέφανο Τσιτσιπά την πρόκριση στα προημιτελικά και την Εθνική ομάδα πόλο γυναικών να ψάχνει την πρώτη της νίκη.

Η ελπίδα για μετάλλιο: Η Ελισάβετ Τελτσίδου θα μπει στη μάχη της κατηγορίας των -70κ. στο Τζούντο και έχει σοβαρές πιθανότητες να διεκδικήσει ένα μετάλλιο. Η πρώτη της αντίπαλος θα προκύψει από το ζευγάρια ανάμεσα στη Βίλεμς (Βέλγιο) και την Πέρεζ (Κούβα). Δεδομένα το μονοπάτι που καλείται να διαβεί έχει παγίδες, όμως μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής όπου θα την περιμένει λόγικα η Σάκι Νίζοε.

Ζωντανή παρά την ήττα η Εθνική μπάσκετ: Μπορεί η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ να ηττήθηκε από την Ισπανία, ωστόσο η νίκη του Καναδά επί της Αυστραλίας αφήνει ανοικτή την πρόκριση στην επόμενη φάση. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτιστα η γαλανόλευκη να επικρατήσει των Αυστραλών και να έχουμε συνδυασμό αποτελεσμάτων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr