Με την ολοκλήρωση του πρώτου μήνα της ουγγρικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, η Βουδαπέστη εξαπολύει πυρά εναντίον της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, για τον αποκλεισμό ευρωβουλευτών της πολιτικής ομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη» από αντιπροεδρίες παρά το γεγονός ότι αποτελεί την τρίτη πολιτική ομάδα στο ΕΚ με 84 έδρες.

«Κατά παράβαση των κανόνων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού δικαίου, [το ΕΚ] αγνόησε τη βούληση περίπου 18 εκατομμυρίων ευρωπαίων ψηφοφόρων και απέτυχε να διαθέσει στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οποιοδήποτε γραφείο αντιπροέδρου ή επιτροπής» αναφέρει σε επιστολή του προς την Ρομπέρτα Μέτσολα ο πρόεδρος της ουγγρικής εθνοσυνέλευσης Λάζλο Κόβερ.

Όπως τόνισε το ουγγρικό κοινό και οι ευρωβουλευτές των Fidesz-Χριστιανοδημοκρατών «ήλπιζαν ότι, περνώντας πέρα από τις πρακτικές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βιώθηκαν τόσες πολλές φορές τα τελευταία πέντε χρόνια, το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκτιμούσε την ενότητα της Ευρώπης και θα απομακρυνόταν από την πρακτική του στιγματισμού και της προσπάθειας αποκλεισμού εκείνων των χωρών, κομμάτων και των ευρωβουλευτών τους των οποίων οι απόψεις και οι θέσεις, με βάση τη δημοκρατική εντολή, διαφέρουν σε ορισμένα θέματα από την άποψη της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

H «δοκιμασμένη συνταγή» του Όρμπαν

Oι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν συνάψει άτυπη συμφωνία (cordon sanitaire) βάση της οποίας απέκλεισαν από τις αντιπροεδρίες και άλλες θέσεις κλειδιά τις ακροδεξιές δυνάμεις των Πατριωτών και της πολιτικής ομάδας Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών.

Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία μπλόκαρε ακόμη μία φορά την έκδοση από κοινού δήλωσης των 27 κρατών-μελών της ΕΕ για τις εκλογές στη Βενεζουέλα. Ως εκ τούτου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ εξέδωσε ο ίδιος ανακοίνωση στην οποία επισήμανε ότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα δεν έχουν επαληθευτεί και δεν μπορούν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της βούλησης του λαού έως ότου δημοσιευθούν και επαληθευτούν όλα τα επίσημα αρχεία εκλογών.

Πάντως στην επόμενη θητεία, ο Βίκτορ Όρμπαν πορεύεται με… «δοκιμασμένη συνταγή». Ο νυν επίτροπος για τη διεύρυνση και τη γειτονία, Όλιβερ Βάρχελι παραμένει στην Κομισιόν και για την επόμενη πενταετία, όπως ανακοίνωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός με άγνωστο βέβαια το χαρτοφυλάκιο που αναμένεται να αναλάβει. Ούτως ή άλλως το μυστήριο των χαρτοφυλακίων εκτιμάται ότι θα λυθεί εντός του Σεπτεμβρίου.