Γαλλία: Τα πολυτελή επίσημα δείπνα του Μακρόν εκτίναξαν τον προϋπολογισμό του Ελιζέ

Ο Μακρόν εκτινάζει στα ύψη τον προϋπολογισμό της γαλλικής προεδρίας - Πόσο κόστισε το δείπνο με τον βασιλιά Κάρολο

Το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπερέβη κατά πολλά εκατομμύρια τον προϋπολογισμό της γαλλικής προεδρίας εξαιτίας, μεταξύ άλλων, ενός πολυτελούς δείπνου με αστακούς προς τιμή του βασιλιά Καρόλου αλλά και άλλων επίσημων δείπνων, έγινε γνωστό από το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας.

Τα πανάκριβα δείπνα σε Κάρολο και Μόντι

Ο Μακρόν προσέφερε στον βασιλιά Κάρολο και τη σύζυγό του βασίλισσα Καμίλα τον περασμένο Σεπτέμβριο μπλε αστακό, γαλλικά πουλερικά Μπρες με μανιτάρια γκρατέν και μια ποικιλία γαλλικών και αγγλικών τυριών, κατά τη διάρκεια ενός επίσημου δείπνου στην περίφημη Αίθουσα των Κατόπτρων στο 17ου αιώνα Ανάκτορο των Βερσαλλιών.

Αυτό κόστισε στο γαλλικό κράτος το ποσό των 475.000 ευρώ, μεταξύ άλλων 166.000 ευρώ μόνο για το κέτερινγκ, ανέφερε το Cour des Comptes χθες, σε μια έκθεση για τα οικονομικά της γαλλικής προεδρίας.

Θέλοντας να πείσει το Νέο Δελχί να αγοράσει περισσότερα γαλλικά υποβρύχια και μαχητικά αεροσκάφη, ο Μακρόν παρέθεσε επίσης ένα επίσημο δείπνο προς τιμή του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στο Λούβρο, τον Ιούλιο του 2023, με κόστος 412.000 ευρώ, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τα επίσημα δείπνα που παρατίθενται στο Ελιζέ στοιχίζουν πολύ λιγότερο, προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ σημειώνεται ότι το επίσημο δείπνο με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τον Μάιο κόστισε μόλις 138.000 ευρώ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποδοκιμάζει επίσης το αυξανόμενο κόστος των προεδρικών ταξιδιών στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση ενός Airbus A330 για διεθνείς πτήσεις με κόστος άνω των 23.000 ευρώ την ώρα.

Ως αποτέλεσμα των υψηλότερων δαπανών στις επίσημες δεξιώσεις και τα επίσημα ταξίδια, οι δαπάνες της γαλλικής προεδρίας αυξήθηκαν 6,5% τον περασμένο χρόνο, στα 117,2 εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας ένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό ύψους 8,3 εκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνει η ίδια πηγή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.