Μία γυναίκα σκοτώθηκε και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφεραν αργότερα τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου και μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Άλλη πηγή, προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς. Σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, στόχος ήταν ο Μουχσίν Σουκρ, γνωστός και με το όνομα Φουάντ Σουκρ, ο επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ.
Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στον Φουάντ Σουκρ από το 2015. Δύο πηγές είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι είναι ζωντανός.
Η πρώτη αντίδραση του Λιβάνου
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε σήμερα ως «κατάφωρη επιθετικότητα» το ισραηλινό πλήγμα που είχε στόχο απόψε στα νότια προάστια της Βηρυτού έναν αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, ο οποίος δεν σκοτώθηκε.
Σε δήλωσή του, ο Μικάτι κατήγγειλε μια «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας και ότι σκοπεύει να υποβάλει καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λιβάνου είπε στο Reuters πως ελπίζει η οποιαδήποτε απάντηση της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, της οποίας ο πυρήνας βρίσκεται σε αυτά τα νότια προάστια, να μην πυροδοτήσει κλιμάκωση.
Πυριτιδαποθήκη η Μέση Ανατολή
Το σημερινό περιστατικό έρχεται, λοιπόν, μετά από τη υπόσχεση που έδωσε χθες (29/7) ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι θα δοθεί «σκληρή απάντηση» μετά τον βομβαρδισμό που στοίχισε τη ζωή σε 12 νέους σε αυτήν την πόλη, στο προσαρτημένο υψίπεδο του Γκολάν.
«Τα παιδιά αυτά είναι δικά μας παιδιά. Το κράτος του Ισραήλ δεν θα αφήσει, και δεν μπορεί να αφήσει, να περάσει αυτό. Η απάντησή μας θα έρθει και θα είναι σκληρή», είπε ο Νετανιάχου.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο, από την ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία ωστόσο αρνείται ότι είχε κάποια ανάμιξη στο πλήγμα.
Σε συναγερμό οι χώρες
Πολλές είναι οι χώρες που συστήνουν στους πολίτες τους να αποχωρήσουν από τον Λίβανο. Η Βρετανία συνέστησε χθες στους πολίτες της να φύγουν από τον Λίβανο, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για να αποτραπεί μια κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ μετά την πολύνεκρη επίθεση στο κατεχόμενο Γκολάν.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσης ανακοίνωση σχετικά με την αποφυγή επισκέψεων στο Ισραήλ, τον Λίβανο, τα παλαιστινιακά εδάφη και το Ιράν.
«Υπενθυμίζονται συναφείς ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, με τις οποίες συνιστάται η αποφυγή επισκέψεων στον Λίβανο, εκτός των άκρως απαραίτητων, καθώς και η αναχώρηση των επισκεπτών από τη χώρα» αναφέρεται στην νεότερη ανακοίνωση. Το ίδιο έκανε και η Γερμανία, καλώντας τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Αναστέλλονται πτήσεις
Να σημειωθεί τι έχουν ανασταλεί πτήσεις προς και από τη Βηρυτό. Η Air France και η θυγατρική της, Transavia France, ανέστειλαν χθες και σήμερα τις πτήσεις τους από το αεροδρόμιο του Παρισιού «Σαρλ ντε Γκολ» προς τη Βηρυτό.
Οι αεροπορικές εταιρείες Lufthansa, Swiss and Eurowings, του γερμανικού ομίλου Lufthansa, αναστέλλουν και εκείνες τις πτήσεις τους από και προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου μέχρι τις 5 Αυγούστου εξαιτίας των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ομίλου.