Η αλήθεια είναι ότι οι διοργανωτές της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, μάλλον δεν πρόσεξαν τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που προσκάλεσαν. Και τούτο γιατί, όπως τώρα γίνονται γνωστά ορισμένα γεγονότα (και μάλιστα από τις πιο έγκυρες πηγές), οι θέσεις των ηγετών ήταν τόσο μακριά από τα δρώμενα που σχεδόν, μέσα στη βροχή, δεν έβλεπαν τίποτα. Ή εάν θέλετε, δεν έβλεπαν τα περισσότερα.

Ακόμα οι διοργανωτές φρόντισαν μόνον τους Αθανάτους της ΔΟΕ να τους προφυλάξουν από τη βροχή (είχαν βλέπετε διαβάσει καλά τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και γνώριζαν ότι η βροχή θα έπεφτε ασταμάτητα) και τους κάλυψαν τις θέσεις τους με μία αδιάβροχη τέντα. Έτσι δεν χρειάστηκε να τους προσφέρουν αυτά τα (φτηνιάρικα) νάιλον, τα υποτιθέμενα αδιάβροχα με τις κουκούλες, που έδωσαν στους ηγέτες. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα παρακολουθούσαν τα δρώμενα μέσα στη βροχή (η οποία δεν έλεγε να σταματήσει ούτε ένα λεπτό).

Υπήρξαν ατέλειες και αστοχίες στη διοργάνωση και σίγουρα όλοι τις εντόπισαν (όσα τουλάχιστον μπορούσαν να δουν) όπως και ατέλειες σκηνοθετικές. Αφήστε που ορισμένοι ηγέτες που κάθονταν μέσα στη βροχή, σίγουρα θα ότι καλύτερα να έβλεπαν την τελετή από την τηλεόραση. Θα έβλεπαν περισσότερα και καλύτερα και μάλιστα χωρίς το άγχος της βροχής.

Τι ήταν όμως αυτό που ενθουσίασε τους πάντες; Όσοι παρακολουθούσαν την τελετή από την τηλεόραση (οι κοινοί θνητοί δηλαδή) σίγουρα εντυπωσιάστηκαν από την Σελίν Ντιόν. Οι ηγέτες όμως, άκουγαν μεν τη φωνή της, συγκινήθηκαν δε από την επιστροφή της, πλην όμως δεν την έβλεπαν εκεί ψηλά στον Πύργο του Άιφελ όπου βρισκόταν. Υπήρχαν μεν γιγαντιαίες οθόνες, αλλά το live ήταν προτιμότερο. Άκουσαν λοιπόν την Σελίν Ντιόν στην επιτυχία της Εντίθ Πιάφ «l’Hymne à l’amour», που καθήλωσε τους πάντες, με την ερμηνεία της, δηλαδή τους ηγέτες, τους Αθάνατους κάτω από την τέντα, θεατές, διοργανωτές..

Αυτό κυρίως που τους εντυπωσίασε περισσότερο, και βεβαίως το πρωθυπουργικό ζεύγος, ήταν το αερόστατο. Όταν μάλιστα αποκαλύφθηκε το μυστικό του. Όταν δηλαδή έμαθαν ότι έκρυβε στην πραγματικότητα μια «ηλεκτρική» και «χωρίς καύσιμα» φλόγα που σχεδιάστηκε από τη γαλλική κρατική εταιρεία παραγωγής ενέργειας..

***

Οι διακοπές του Μητσοτάκη

Σήμερα θα είναι το τελευταίο προ των διακοπών υπουργικό συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν σημαντικά θέματα (συνοχή, ΕΣΠΑ, διαθρωτικό ταμείο και άλλα) και μετά ο Πρωθυπουργός, εκεί γύρω στις 3 Αυγούστου, δηλαδή μετά την ανακοίνωση του Επιτρόπου θα πάει για διακοπές, στην Τήνο πρώτο σταθμό.

Έτσι θα δώσει το σύνθημα και για τις διακοπές των υπουργών, με την προϋπόθεση ότι θα αφήσουν κάποιον στο πόστο τους (υφυπουργό, αναπληρωτή υπουργό). Ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να επιστρέψει από την Τήνο, εκεί γύρω στις 16 Αυγούστου, αλλά οι συνεργάτες του μου λένε ότι στο ενδιάμεσο μπορεί να τον δούμε για μερικές ημέρες στο Μαξίμου αν προκύψουν προβλήματα. Και μετά πάει Χανιά.

***

Από το Bayraktar στο Aksungur

Κατασκεύασαν από το 2022, ένα δικινητήριο drone οι Τούρκοι και έως τώρα δεν το πέταξαν στο Αιγαίο θέλησαν να μας το δείξουν (ή να μας αιφνιδιάσουν). Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έλαβε χώρα το συμβάν ανοικτά της νήσου Κάσου (δηλαδή πέραν των 6 ναυτικών μιλίων που αποτελούν τα Εθνικά Χωρικά μας Ύδατα) με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να εμποδίζουν τη διεξαγωγή ερευνών από το ιταλικό πλοίο IEVOLI RELUME στην ελληνική ΑΟΖ, ένα τουρκικό drone UAV έκανε παράβαση για πρώτη φορά του FIR Αθηνών. Παράβαση δηλαδή των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης. Πετούσε ανοικτά της Κάσου στα 35.000 πόδια και κύρια αποστολή του ήταν η επιτήρηση του πεδίου.

Ήταν το τουρκικό AKSUNGUR, ένα νέο drone που χρησιμοποιείται τόσο από το τουρκικό ναυτικό όσο και από την τουρκική αεροπορία. Φέρει δύο κινητήρες, έχει μεταφορική ικανότητα (οπλικού φορτίου) μέχρι 750 κιλών, μπορεί να πετάει από 12 έως 24 ώρες (αναλόγως της διαμόρφωσης του) ενώ δύναται να εκτελεί αφενός μεν αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, αφετέρου δε και αποστολές επιθετικές. Αναγνωρίσθηκε κατευθείαν από τα μαχητικά μας αεροσκάφη, που απογειώθηκαν από την Κρήτη. Πληροφορούμαι ότι οι Αξιωματικοί μας στο Γενικό Επιτελείο το παρακολουθούν και σχεδιάζουν τρόπους αντιμετώπισης. Εξάλλου έχει γίνει γνωστό ότι ένα παρόμοιο AKSUNGUR κατερρίφθη στις 27 Μαΐου 2024 από τους μαχητές του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ.

Και κάτι ακόμα: Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που το «Aksungur» να πέταξε παρανόμως εντός του FIR Αθηνών, αλλά οι στρατιωτικοί έχουν σοβαρές υποψίες ότι το drone αυτό είχε χρησιμοποιηθεί και τον Σεπτέμβριο του 2022 (αμέσως δηλαδή, για να φωτογραφήσει τα νεοαποκτηθέντα τεθωρακισμένα Μ-1117 στη Λέσβο και τη Σάμο). Το περίεργο είναι ότι τις φωτογραφίες αυτές δημοσίευσε και το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού», προκαλώντας ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δύο τέτοια πέταξαν και στα κατεχόμενα κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών της ντροπής.

***

Γιατί ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δεν έρχεται στην Αθήνα

Τελικά δεν έρχεται την Τετάρτη, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια. Μια βιαστική και καθόλα διπλωματική δικαιολογία είναι ότι έχει φόρτο εργασίας. Στο παρά πέντε όμως της επίσκεψης ανακάλυψε ότι είχε φόρτο εργασίας; Η αλήθεια είναι ότι στην Αθήνα τον περίμεναν και επρόκειτο να συναντηθεί με τρεις υπουργούς (Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νίκο Παναγιωτόπουλο και Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη).

Ίσως τα τελευταία γεγονότα με την ένταση στην Κάσο, οι Navtex, κάποιες παραβάσεις με drones του FIR Αθηνών, καθώς και το προκλητικό πανηγυράκι στην κατεχόμενη Κύπρο, έκαναν τους Τούρκους κάπως αγχωμένους και αμήχανους. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στην Αθήνα. Περίμεναν τον Γερλίκαγια να έρθει, γιατί υπάρχουν θέματα να συζητήσουν μαζί του. Ήταν άλλωστε ως ανταπόδοση της επίσκεψης που έκανε στην Τουρκία ο Χρήστος Στυλιανίδης τον περασμένο Ιούνιο. Και κάτι ακόμα είναι η τρίτη ή τέταρτη φορά που αναβάλλει την επίσκεψή του στην Αθήνα

Στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών μεταναστευτικών σχέσεων υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα ειλικρινούς συνεργασίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των διακινητών, ήθελε η επιπλέον η Αθήνα να υπάρξει συζήτηση για τις ροές. Γιατί μπορεί να λένε οι Τούρκοι ότι μειώθηκαν οι ροές, ωστόσο αυτές όντως μειώθηκαν στον Έβρο και στη Λέσβο, αλλά στο Ανατολικό Αιγαίο δεν συμβαίνει το ίδιο. Ίσως, στην ατζέντα των συζητήσεων που περιμένει η Αθήνα να συζητηθεί να συμπεριληφθεί επιτέλους και το θέμα της επαναπρόθησης.

Να σημειώσω εδώ ότι συνεργασία ( σ.σ. επισήμως και από τις δύο πλευρές ονομάζεται «ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας»), έχουν εδώ και μήνες οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών ΕΥΠ και ΜΙΤ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και εκ των εμπίστων του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν. Όπως, φερ΄ειπέιν, υπήρξε ελληνοτουρκική συνεργασία για τις αστυνομικές επιχειρήσεις με τις κωδικές ονομασίες «Ασπίδα 10» και «Ασπίδα 11» που οδήγησαν στη σύλληψη σημαντικού αριθμού δουλεμπόρων και εκατοντάδων μεταναστών, που επρόκειτο να ταξιδέψουν από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

***

Τα παραμύθια περί Γαλάζιας Πατρίδας

Αντιδράσεις από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, αλλά και από το ίδιο του το κόμμα προκάλεσε η αναφορά του Τούρκου βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έμπειρου βετεράνου διπλωμάτη Ναμίκ Ταν ότι η «θεωρία της γαλάζιας πατρίδας» είναι ένα «παραμύθι», το οποίο υπό την πίεση της οικονομικής δυσπραγίας η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Σε κάθε περίπτωση, είπε προτίμησαν να ασκούν εξωτερική πολιτική με φωνές και κραυγές.

Και αναφερόμενος στον Ερντογάν είπε πως δεν σταμάτησε εκεί. «Ενίοτε ονειρεύτηκε την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν αρκέστηκε με τις διασυνοριακές (σ.σ. στρατιωτικές) επιχειρήσεις, αναζήτησε υπερπόντιες περιπέτειες. Μόλις δυσκόλεψαν οι συνθήκες, δηλαδή όταν η χρεοκοπία της οικονομίας χτύπησε την πόρτα μας, ευτυχώς γύρισε αρκετά γρήγορα την πλάτη του στο παραμύθι της «γαλάζιας πατρίδας» που επέμεινε για ένα διάστημα».

***

Και τουρκικές αντιδράσεις

Δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο από τα παραμύθια περί Γαλάζιας Πατρίδας και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στην Τουρκία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπερασπίζεται ως «δικό του» το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας» και, παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θυμάται τη «γαλάζια πατρίδα μόνο σε προεκλογικές περιόδους».

Το νέο εθνικιστικό παραλήρημα του κεμαλικού κόμματος, το οποίο είναι, ουσιαστικά, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του τουρκικού εθνικισμού, μετά τον ακροδεξιό «γκρίζο λύκο» Μπαχτσελί, έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την «ανταρσία» βουλευτή του, που χαρακτήρισε «παραμύθι» την ιδέα της «γαλάζιας πατρίδας».