Αθλητές στριμωγμένοι σε μικρά δωμάτια, κοινόχρηστα μπάνια, άβολα κρεβάτια, έλλειψη κλιματισμού και φαγητό μακριά από τα στάνταρ είναι τα βασικότερα προβλήματα για τα μέλη των αποστολών που διαμένουν στο Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού.

Η Κόκο Γκοφ, σημαιοφόρος των ΗΠΑ παρέα με τον Λεμπρόν Τζέιμς στην Τελετή Έναρξης των Αγώνων, προτίμησε να διακωμωδήσει την περίπλοκη αυτή κατάσταση των κοιτώνων που, σε μια αχανή έκταση, προετοιμάστηκαν για να φιλοξενήσουν ως και 14.000 άτομα. Το βίντεο που δημοσίευσε στο Tik Tok έφερε τον τίτλο «δέκα κορίτσια, δύο μπάνια» κι έδειχνε την ίδια να σαρκάζει με το στόμα ανοικτό όσα καλούνται ν’ αντιπαρέλθουν οι αθλητές καθημερινά.

Μάλιστα η φημισμένη τενίστρια (πριν από τον αποκλεισμό της) επανήλθε και πληροφόρησε πως συμπαίκτριες της έχουν ήδη αποχωρήσει από το Χωριό κι έχουν αναζητήσει αλλού καταλύματα για όσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στο Παρίσι. «Είμαστε πλέον 5 κορίτσια, οπότε έχω ένα ολόδικό μου δωμάτιο» ανέφερε βιτριολικά.

@cocogauff #olympics #olympicvillage ♬ female rage – bel6va

Η ανάρτηση της Γκοφ συγκέντρωσε εκατομμύρια θεάσεις μέσα σε τρεις ημέρες και μοιράστηκε από χιλιάδες χρήστες. Οι διοργανωτές επιχείρησαν να μακιγιάρουν τις άσχημες εντυπώσεις και να δικαιολογηθούν. Από τη μία ενημέρωσαν πως κάποιες ανορθογραφίες έχουν τακτοποιηθεί κι από την άλλη πως είναι ευθύνη των αποστολών αν οι αθλητές τους θα μείνουν εντός ή εκτός Ολυμπιακού Χωριού.

Το παράδειγμα των Κορεατών και η Team USA

Οι Αμερικανίδες τενίστριες δεν είναι οι μόνες που προτίμησαν να μαζέψουν τα πράγματά τους και να φύγουν πριν ή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών. Ναι μεν η πλειονότητα εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κάνει χρήση των εγκαταστάσεων, αλλά είναι δεκάδες όσοι φορτώθηκαν μπαγκάζια κι έκλεισαν ερμητικά την πόρτα πίσω τους.

Νοτιοκορεάτες κολυμβητές, έξι στο σύνολο, δεν άντεξαν τις συνθήκες που συνάντησαν μετά την εγκατάστασή τους κι εγκατέλειψαν άρον άρον τις εστίες τους. Το ξενοδοχείο που επέλεξαν να διαμείνουν απέχει μόλις πέντε λεπτά από το Ολυμπιακό Χωριό, αλλά τούς προσφέρει όλα τα κομφόρ.

Παραδοσιακά εκτός εγκαταστάσεων διαμένει και η αποστολή της ομάδας μπάσκετ των ΗΠΑ. Σ’ αυτήν την περίπτωση αποτελεί επιλογή κι όχι ανάγκη, καθώς οι αστέρες του NBA προτιμούν να κινούνται μακριά από την πολυκοσμία και τα βλέμματα των υπολοίπων που μοιραία καρφώνονται πάνω τους.

Είχε πρωτοτυπήσει η Dream Team του 1992 στη Βαρκελώνη, τότε που για πρώτη φορά επαγγελματίες συνέθεσαν εθνική ομάδα, κι ακολουθείται ευλαβικά έκτοτε.

Ο συμβιβασμός δεν κρύβει τα προβλήματα

Φυσικά οι περισσότεροι δεν διαθέτουν αυτήν τη δυνατότητα και συμβιβάζονται με ό,τι τους έχει προσφερθεί. Φυσικά φροντίζουν να κοινοποιούν τα παράπονά τους καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα και να εκθέτουν τους οικοδεσπότες Γάλλους για τις αβλεψίες τους.

Τα χάρτινα κρεβάτια

Η Αυστραλή πολίστρια Τίλι Κιρνς μίλησε για εντελώς άβολα κρεβάτια που δεν ευνοούν την ξεκούραση. «Υποβλήθηκα ήδη σε μασάζ για να καταπολεμήσω τη φθορά. Η μέση μου είναι έτοιμη να καταρρεύσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την κατασκευή των κρεβατιών υιοθετήθηκε η φόρμουλα των Ιαπώνων και χρησιμοποιήθηκε πεπιεσμένο χαρτόνι έτσι ώστε ν’ ανακυκλωθούν όλα μετά τη λήξη των Αγώνων. Κι αν έχει εξασφαλιστεί όντως το οικολογικό αποτύπωμα, τι ισχύει με την άνεση; Η Σιμόν Μπάιλς, η πολυολυμπιονίκης Αμερικανίδα γυμνάστρια της ενόργανης, υποστήριξε πως αναγκάστηκε σε χρήση έξτρα στρώματος για να διορθώσει το πρόβλημα.

Το κόστος του εξοπλισμού επιβαρύνει τις αποστολές των χωρών κι όχι τους διοργανωτές, διευκρινίστηκε σχετικώς.

Η έλλειψη ψύξης

Αντίστοιχα ισχύει για όσους αθλητές ζητούν επιπλέον συστήματα ψύξης. Οι Αμερικανοί φρόντισαν να προμηθεύσουν με φορητές συσκευές όσους δεν καλύπτονταν από την κεντρική μονάδα.

Σε αυτήν την περίσταση και πάλι για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ελαχιστοποίηση της χρήσης του ζημιογόνου άνθρακα, οι Γάλλοι δεν χρησιμοποίησαν A/C. Αντιθέτως επιστράτευσαν ένα σύστημα ψύξης νερού που με σωληνώσεις στα πατώματα ρίχνει τη θερμοκρασία στα δωμάτια.

Λέγεται βέβαια πως πρόκειται για εγκατάσταση που βρίσκεται 70 μέτρα από τη γη, με αποτέλεσμα η λειτουργεία να είναι προβληματική και οι αθλητές να ταλαιπωρούνται αρκετά σε μια περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, παρατεταμένης ζέστης κι ενίοτε υψηλής υγρασίας.

Όλα στο φως

Τα δωμάτια επίσης δεν διαθέτουν κουρτίνες ή έστω περσίδες. Οι διοργανωτές επικαλέστηκαν τους λόγους ασφαλείας που έχουν επιβληθεί από τις Αρχές.

Αποτέλεσμα αυτού είναι κάμποσοι αθλητές να έχουν τοποθετήσει στα παράθυρα αυτοσχέδια καλύμματα αφενός για να εμποδίζουν το φως να εισέρχεται στον χώρο αφετέρου για να διαφυλάξουν την ιδιωτικότητά τους.

Οι χρονοκαθυστερήσεις

Το ότι το Ολυμπιακό Χωριό απέχει αρκετά από τις περισσότερες εγκαταστάσεις λογίζεται επίσης ως μεγάλος μπελάς από τους αθλητές. Ιδίως τις ώρες αιχμής οι μετακινήσεις στο Παρίσι είναι εξαντλητικές και συνδυαστικά με τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί από την αστυνομία, οι χρόνοι προς τους εκάστοτε προορισμούς (προπονητήρια, γήπεδα) εκτείνονται εις το διηνεκές.

Οι προβλέψεις που έγιναν για τη διευκόλυνση των αθλητών αποδείχθηκαν αβάσιμες και σαθρές, διότι για αποστάσεις των 40-45 λεπτών απαιτείται η διπλάσια ώρα.

Οι Έλληνες πολίστες χρειάστηκε να μετακινήσουν αυτοκίνητα για να διασχίσει το λεωφορείο που τους μετέφερε έναν στενό δρόμο, ενώ ο (τέταρτος Ολυμπιονίκης των 100μ. ύπτιο) Απόστολος Χρήστου καθυστέρησε υπερβολικά να φτάσει για προπόνηση, με συνέπεια να βγει από το πρόγραμμά του και να επηρεαστεί η ρουτίνα του.

Τελειώνει το φαγητό

Για το αμφιλεγόμενης ποιότητας φαγητό και την έλλειψη ποσοτήτων οι αθλητές διαμαρτυρήθηκαν από την πρώτη ημέρα. Ούτε αυγά δεν είχαν προμηθευτεί αρκετά με αποτέλεσμα όσοι έφτασαν αργότερα στα εστιατόρια να μην λάβουν την απαιτούμενη πρωτεΐνη. Λιγοστό ήταν επίσης τις πρώτες ημέρες και το διαθέσιμο κρέας. Γι’ αυτό κι όπως επισημάνθηκε «χρειάστηκε να κάνουμε κάποιες προσαρμογές» στις προμήθειες. Αντιθέτως φρούτα, ψάρια και vegan πιάτα ήταν και παραμένουν σε αφθονία.

Πολλές αποστολές πάντως φροντίζουν να έχουν δικούς τους διαπιστευμένους μάγειρες προκειμένου να εξυπηρετούν με συνέπεια και επάρκεια τις ξεχωριστές διατροφικές ανάγκες των αθλητών τους. Προφανώς όταν ο πρόεδρος Μακρόν ή ο καγκελάριος Σολτς επισκέφθηκαν τους χώρους και δοκίμασαν το μενού, όλα κύλησαν προβλεπόμενα.

Αυτοί που ζουν τις στιγμές

Οι συνθήκες αυτές μερικούς δεν τους πτοούν και το απολαμβάνουν. Τον Κάρλος Αλκαράθ, νο3 του κόσμου στο τένις, φερ’ ειπείν.

Ο Ισπανός παραδέχθηκε πως όντως «η διαμονή σε ξενοδοχείο θα ήταν πιο ήσυχη». Την ίδια στιγμή όμως «θέλω να είμαι γύρω από τους ανθρώπους μου, να νιώθω το πάθος και την ενέργεια». Διότι, όπως εξήγησε «οι φωτογραφίες, οι αναμνήσεις και οι αγκαλιές απ’ όλες τις μανάδες μένουν για πάντα».

Ούτε ο Μίλτος Τεντόγλου κι ο Εμμανουήλ Καραλής περνούν άσχημα στο Ολυμπιακό Χωριό.