Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος πανώλης των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, έχουν τεθεί σε εφαρμογή αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Άμεσα Μέτρα και Ενέργειες

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους στις κτηνοτροφικές μονάδες. Σε ευρεία σύσκεψη αποφασίστηκε η αναβάθμιση των μέτρων προστασίας με στόχο την εκρίζωση της νόσου. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τον άμεσο εντοπισμό τυχόν νέων κρουσμάτων, τη θανάτωση των νοσούντων ζώων εντός 24 ωρών, και τον εντατικό έλεγχο με κινητές μονάδες και στοχευμένα δείγματα.

Προστατευτικές Ζώνες και Περιορισμοί

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, δημιουργήθηκαν ζώνες προστασίας 3 χιλιομέτρων και ζώνες επιτήρησης 10 χιλιομέτρων. Η μετακίνηση ζώων για αναπαραγωγή, σφαγή και βοσκή έχει απαγορευτεί σε όλη την Αττική. Επιπλέον, συγκροτήθηκαν τρία Τοπικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ), με όλους τους κτηνιάτρους της Περιφέρειας να βρίσκονται επί ποδός. Δύο επιπλέον εργαστήρια έχουν επιστρατευτεί για την ταχύτερη επεξεργασία των δειγμάτων.

Συνεργασία με τους Κτηνοτρόφους

Η Περιφέρεια Αττικής καλεί τους κτηνοτρόφους και τους εμπόρους ζωοτροφών να συνεργαστούν στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον άμεσο εντοπισμό και δήλωση πιθανών κρουσμάτων. Οι κτηνοτρόφοι δικαιούνται αποζημιώσεις βάσει της κοινοτικής οδηγίας, ενώ η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Τα παράγωγα της αιγοτροφίας (γάλα και κρέας) είναι ασφαλή προς κατανάλωση, εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

Δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά

Ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε πλήρη εγρήγορση και απόλυτη επιφυλακή. Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, αναβαθμίσαμε άμεσα τα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τα απαραίτητα πρωτόκολλα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να περιορίσουμε και να εκριζώσουμε τη νόσο το συντομότερο δυνατό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται στο πεδίο για διαρκείς και επιτόπιους ελέγχους. Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τον ιό. Για τον λόγο αυτό, ζητούμε τη συνεργασία όλων και πρωτίστως των κτηνοτρόφων μας».

Η Περιφέρεια Αττικής παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της δημόσιας υγείας και της αγροτικής οικονομίας.