«Ψηφιακός Μετασχηµατισµός των ΟΤΑ

Εκσυγχρονισµός µε έξυπνες εφαρµογές τεχνολογίας και πληροφορικής προς όφελος των κατοίκων

Οι δήμοι Πετρούπολης και Μυτιλήνης αλλά και αυτοί της Καλαμάτας και της Ορεστιάδας ανήκουν στους 52 δήμους της χώρας που εντάχθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ».

Η ψηφιακή…αναβάθμιση των δήμων ήταν ζητούμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα και μέσω της δράσης για τις Smart Cities, που υλοποιείται μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021-2027 με συνολικό προϋπολογισμό 235.285.163 ευρώ, πρόκειται να υλοποιηθούν έργα που θα μετατρέψουν τους δήμους σε «έξυπνες πόλεις».

Άλλωστε, ο εκσυγχρονισμός των ΟΤΑ με έξυπνες εφαρμογές τεχνολογίας και πληροφορικής προς όφελος των κατοίκων, των επιχειρήσεων, αλλά και των επισκεπτών των δήμων, έχει στόχο τη βιώσιμη μετακίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας, την προστασία από κυβερνο-επιθέσεις, την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και ευρύτερα τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός για τις συγκεκριμένες 52 εντάξεις   ανέρχεται σε περισσότερα από 39 εκατ. ευρώ ενώ το πόσο για κάθε δήμο κυμαίνεται από 210.000 έως 2.770.000 ευρώ ανάλογα με τον πληθυσμό του.

Δέκα έργα κατά μέσο όρο θα υλοποιήσουν οι δήμοι, τα οποία επιλέγονται με βάση τις τοπικές ανάγκες από μια…λίστα με 38 προτεινόμενα έργα. Μεταξύ των δημοφιλέστερων δημοτικών προτάσεων είναι η ολοκληρωμένη υποδομή   προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις και η παροχή συστήματος τηλε-εργασίας. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη πρόταση επέλεξαν 165 δήμοι ενώ 17 λιγότεροι πρόκριναν ως δημοφιλέστερη την κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής   δεδομένων   δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ. Οργάνωση   γραφείου   κίνησης και διαχείριση δημοτικού στόλου οχημάτων, έξυπνος οδηγός Πόλης / Δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων και σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών είναι προτάσεις που συμπληρώνουν τη μαγική «ψηφιακή» πεντάδα προτάσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, η δράση για τις “Smart Cities” δίνει την ευκαιρία στους δήμους να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών με  αιχμή του δόρατος την τεχνολογία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.