Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω μη συμμόρφωσης με την οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (οδηγία 91/271/ΕΟΚ). Η οδηγία αυτή στοχεύει στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, απαιτώντας από τις πόλεις και τις κωμοπόλεις να συλλέγουν και να επεξεργάζονται τα αστικά λύματα πριν από την απόρριψή τους στο περιβάλλον. Αυτό είναι απαραίτητο για την αποφυγή ρύπανσης των υδάτων, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, 153 οικισμοί στην Ελλάδα δεν τηρούν τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις για τη συλλογή και επεξεργασία των λυμάτων. Για αυτούς τους οικισμούς, απαιτείται η εγκατάσταση ή βελτίωση υποδομών που θα επιτρέπουν τη συλλογή των λυμάτων και την παροχή κατάλληλης επεξεργασίας πριν από την απόρριψη στο περιβάλλον. Ειδικότερα, 143 από αυτούς τους οικισμούς δεν διαθέτουν δευτεροβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, ενώ ένας οικισμός δεν παρέχει την απαιτούμενη αυστηρότερη επεξεργασία για την προστασία των ευαίσθητων περιοχών.

Η Επιτροπή εξέδωσε προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα τον Μάιο του 2020 και ακολούθησε με αιτιολογημένη γνώμη τον Δεκέμβριο του 2021. Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις της οδηγίας. Ως αποτέλεσμα, η Επιτροπή προχωρά στην παραπομπή της υπόθεσης στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Η οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να διαθέτουν αποχετευτικά δίκτυα για όλους τους οικισμούς με πληθυσμό τουλάχιστον 2.000 κατοίκων. Εάν η εγκατάσταση τέτοιων δικτύων είναι ανέφικτη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά συστήματα, όπως σηπτικές δεξαμενές, υπό την προϋπόθεση ότι παρέχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, οι απορρίψεις από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων πρέπει να υποβάλλονται σε δευτεροβάθμια επεξεργασία πριν από την απόρριψη στο περιβάλλον, ενώ σε ευαίσθητες περιοχές απαιτείται αυστηρότερη επεξεργασία.

Αυτή είναι η τέταρτη υπόθεση που παραπέμπεται στο Δικαστήριο της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει ήδη πληρώσει πρόστιμα για προηγούμενες παραβάσεις και συνεχίζει να καταβάλλει πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις. Παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να βελτιώσει την κατάσταση, παραμένουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας μέσω της σωστής διαχείρισης των αστικών λυμάτων, και την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Απόστολος Τσοράκης
Επικεφαλής CityHub Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δημοσίευμα από το έντυπο cityhub Τοπικής Αυτοδιοίκησης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ