Μαίνεται σε μεγάλη έκταση για δεύτερη μέρα η φωτιά στις Πετριές της Εύβοιας, με τις δυνάμεις να δίνουν όλο το βράδυ μάχη για να μην επεκταθεί περαιτέρω η πυρκαγιά.

Νωρίτερα ήχησε νέο 112 για τα Κριεζά. «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Αν είστε στα Κριεζά εκκενώστε προς Αλιβέρι, ακολούθησε τις οδηγίες των Αρχών» έγραφε το μήνυμα.

Και στις 5:30 το πρωί οι κάτοικοι των Πετριών έλαβαν νέο μήνυμα από το 112, με οδηγίες να απομακρυνθούν προς τους Αγίους Αποστόλους και τον Κάλαμο. Μήνυμα έλαβαν λίγο πριν τις 1:30 και οι κάτοικοι στο Κλιμάκι και τη Λιανή Άμμο να απομακρυνθούν προς τα Κριεζά.

Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις των εναέριων μέσων με πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι επίγειες δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης αποτελούνται από 205 πυροσβέστες, 56 οχήματα, 11 ομάδες δασοκομάντος και εθελοντές. Τις προσπάθειες συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πύρινο μέτωπο βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριεζά και Αλώνια και κινείται νότια.

Στην Εύβοια ο Βασίλης Κικίλιας

Στο πύρινο μέτωπο βρέθηκε χθες (29/7) και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «μία δύσκολη πυρκαγιά, καθότι ξεκίνησε σε δύσκολο σημείο, σε χορτολιβαδική, χαμηλή βλάστηση και έφυγε γρήγορα». Το δύσκολο σημείο, «τους ανάγκασε να φέρουν επιπρόσθετες δυνάμεις, επίγειες και εναέριες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πετούσαν πάνω από 24-25 εναέρια, τα οποία θα τα ξαναδείτε από το πρώτο φως», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

«Σήμερα στην Εύβοια ζήσαμε δύσκολες συνθήκες, καθότι υπήρξαν και υπάρχουν δύο-τρεις οικισμοί οι οποίοι στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα απειλήθηκαν. Κάναμε προληπτικές εκκενώσεις, εκκενώσεις με τη βοήθεια της Αστυνομίας. Έφτασε η φωτιά μέχρι την αποξηραμένη λίμνη και τα χωράφια στο πρώτο μέτωπο, απεκόπη εκεί και μετά βλέπετε ένα δεύτερο κύμα. Ό,τι έχει απομείνει δουλεύεται και θα δουλευτεί όλο το βράδυ» είπε. Μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ανταπόκριση «ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες».

«Θα μείνουμε εδώ μέχρι να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να την ελέγξουμε», τόνισε ο κ. Κικίλιας και ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου, την βουλευτή της ΝΔ, Κ. Καραμπατσώλη, τον δασάρχη, τους εθελοντές και όλους όσους συνεργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στο νοσοκομείο πυροσβέστης

Ένας πυροσβέστης, στην προσπάθεια κατάσβεσης, υπέστη σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Αλιβερίου από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr.

Επίσης κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς τυλίχτηκε στις φλόγες πυροσβεστικό όχημα του Αλιβερίου. Το όχημα κάηκε ολοσχερώς χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.