Υπάρχει ένα… γλυκό νέο για όσους νιώθουν πίκρα που δεν έχουν πολλά μαλλιά! Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανακάλυψαν από λάθος μια επαναστατική θεραπεία για την ανδρική φαλάκρα, μια γενετική πάθηση που επηρεάζει έως και τους μισούς άνδρες και το ένα τέταρτο των γυναικών μέχρι τα 50.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στην Αγγλία και το Πανεπιστήμιο COMSATS στο Πακιστάν κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, ενώ μελετούσε πώς η δεοξυριβόζη (ένας μονοσακχαρίτης) μπορεί να επουλώσει πληγές. Οι ερευνητές εφάρμοζαν τη ζάχαρη στις πληγές εργαστηριακών ποντικών όταν παρατήρησαν ότι το τρίχωμα γύρω από τις βλάβες αναγεννήθηκε γρήγορα.

Έτσι προχώρησαν την έρευνά τους ένα βήμα παραπέρα σύμφωνα με το δημοσίευμα της New York Post. Οι επιστήμονες εφάρμοσαν μια μικρή δόση ζάχαρης σε αρσενικά ποντίκια με τριχόπτωση λόγω τεστοστερόνης και παρατήρησαν ότι βοήθησε στο σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας στην αναγέννηση των τριχών.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η απάντηση στη θεραπεία της τριχόπτωσης μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η χρήση ενός φυσικού σακχάρου δεοξυριβόζης για την ενίσχυση της παροχής αίματος στους θύλακες των τριχών, ώστε να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη των τριχών», δήλωσε η Sheila MacNeil, ομότιμη καθηγήτρια μηχανικής ιστών στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τζελ είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη μινοξιδίλη, μια θεραπεία για την τριχόπτωση γνωστή με την εμπορική ονομασία Rogaine. Ενώ η μινοξιδίλη έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την τριχόπτωση και προάγει κάποια αναγέννηση, δεν λειτουργεί για όλους όσοι εμφανίζουν φαλάκρα.

Ένας τομέας που δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εγκρίνει δύο φάρμακα για τη θεραπεία της κληρονομικής φαλάκρας – τη μινοξιδίλη και τη φιναστερίδη (εμπορική ονομασία Propecia), που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τη ροή της τεστοστερόνης στο σώμα.

Η φιναστερίδη, η οποία έχει εγκριθεί για τους άνδρες αλλά όχι για τις γυναίκες, έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την τριχόπτωση στο 80%-90% στους άνδρες ασθενείς. Ωστόσο έχει συνδεθεί με παρενέργειες όπως κατάθλιψη, στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη λίμπιντο, πόνο στους όρχεις και αυτοκτονικό ιδεασμό.

Άλλοι που έχουν τριχόπτωση επιλέγουν θεραπείες με λέιζερ ή χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης. Ο γκουρού της αντιγήρανσης Bryan Johnson ορκίζεται σε μια προσέγγιση: θεραπεία με κόκκινο φως, micro-needling και τοπικές θεραπείες.

Λόγω των περιορισμένων επιλογών και των πιθανών παρενεργειών, η υπόσχεση ενός ασφαλούς, μη επεμβατικού τζελ για την φαλάκρα θα μπορούσε να αποτελέσει μια ιατρική επαναστατική μέθοδο.

Εάν η δεοξυριβόζη αποδειχθεί αποτελεσματική στους ανθρώπους, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αλωπεκίας και ενδεχομένως για την τόνωση της αναγέννησης των μαλλιών, των βλεφαρίδων και των φρυδιών μετά από χημειοθεραπεία.

«Πρόκειται για έναν τομέα που δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς και ως εκ τούτου απαιτούνται νέες προσεγγίσεις», έγραψαν οι ερευνητές τον περασμένο μήνα στο Frontiers in Pharmacology.

Η MacNeil παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη για τα ευρήματα της ομάδας της. «Η έρευνα που κάναμε είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα» είπε.