Σχεδόν δύο μήνες έπειτα από τις ευρωεκλογές, την ασύμμετρη νευρικότητα που αυτές προκάλεσαν, έναν μάλλον αχρείαστο ανασχηματισμό και μερικές ακόμη αναταράξεις, ο Πρωθυπουργός στέλνει τους υπουργούς του σε διακοπές, με τις αναμενόμενες επισημάνσεις: Δεν πρέπει να δοθεί η αίσθηση ότι κυβέρνηση έχει κατεβάσει τα μολύβια.
Τελευταία πράξη σε αυτό το μίνι μετεκλογικό δράμα ήταν ο περιβόητος ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Συνολικά 25 μετακινήσεις και έξι νέοι διορισμοί σε 12 υπουργεία αποφασίστηκαν τη Δευτέρα, σε μια διαδικασία που παρουσιάστηκε ως μείζων και αναγκαία πολιτική απόφαση, δίχως να απασχολεί ούτε έναν πολίτη, παρά μόνο τον στενό κυβερνητικό μικρόκοσμο.
Μία πρόχειρη ματιά στον κατάλογο των τοποθετήσεων και μετακινήσεων αρκεί για να κατανοήσει κάποιος ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, πρόκειται για τακτοποιήσεις, με περισσότερο εσωκομματικά κριτήρια, παρά με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και τη βελτίωση του κυβερνητικού έργου. Ένα ανακάτεμα και μία ανακύκλωση στελεχών, δίχως προφανή λόγο και ανάγκη και με ανομολόγητο στόχο την «αξιοποίηση» στελεχών και πολιτευτών, παρά τις αρχικές πομπώδεις διακηρύξεις περί του αντιθέτου.
Δεν χρειάζεται να είναι μάντης κάποιος για να δει τι θα επακολουθήσει. Ένα διάστημα «προσαρμογής», «ενημέρωσης» και «γνωριμίας», μέσα στο κατακαλόκαιρο και ενώ όλοι είτε θα λείπουν σε διακοπές, είτε θα λειτουργούν στους αντίστοιχους ρυθμούς. Και το πραγματικό, συνδυαστικό αποτέλεσμα του μετεκλογικού, διπλού ανασχηματισμού θα είναι τελικά η παρατεινόμενη κυβερνητική αρρυθμία και αδράνεια.
Ίσως το μόνο που χρειαζόταν πραγματικά να ήταν οι διακοπές, δίχως ενοχές και περιστροφές.