Πώς συνδέεται ο καρκίνος με κοινά στοματικά βακτήρια; Όπως αναφέρει το vita.gr σε εργαστηριακές μελέτες, ερευνητές από το Guy’s and St Thomas’ και το King’s College στο Λονδίνο, ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου και του τραχήλου που είχαν το βακτήριο fusobacterium στους όγκους τους, έναν τύπο βακτηρίων που βρίσκεται συνήθως στο στόμα, είχαν «πολύ καλύτερα αποτελέσματα».

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα τοποθέτησε για λίγες ημέρες ποσότητες του βακτηρίου σε τρυβλία Πέτρι (κυλινδρικά πιάτα που χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες για την καλλιέργεια μικροοργανισμών) στα οποία υπήρχαν καρκινικά κύτταρα. Στο τέλος, παρατηρήθηκε ότι υπήρξε μείωση κατά 70-99% στον αριθμό των βιώσιμων καρκινικών κυττάρων του εγκεφάλου και του τραχήλου.

Περαιτέρω ανάλυση 155 ασθενών με τους συγκεκριμένους τύπους καρκίνου έδειξε ότι όσοι είχαν τα βακτήρια μέσα στους όγκους τους είχαν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν, με 65% μείωση του κινδύνου θανάτου.

Οι ακριβείς βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από αυτή τη σύνδεση διερευνώνται περαιτέρω από τους ειδικούς.

Καρκίνος και θεραπευτική πρόοδος

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση της θεραπείας για ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου και του τραχήλου που περιλαμβάνει καρκίνους του στόματος, του λαιμού, του λεγόμενου «φωνητικού κουτιού», της μύτης και των ιγμορείων.

Οι ίδιοι δήλωσαν ότι υπήρξε μικρή θεραπευτική πρόοδος σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία 20 χρόνια και ευελπιστούν η εξέλιξη αυτή να οδηγήσει σε νέες θεραπείες στο μέλλον.

«Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι αυτά τα βακτήρια παίζουν έναν πιο περίπλοκο ρόλο από ό,τι ήταν γνωστό προηγουμένως στη σχέση τους με τον καρκίνο – ότι ουσιαστικά λιώνουν τα καρκινικά κύτταρα του εγκεφάλου και του λαιμού» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Μιγκέλ Ρέις Φερέιρα.

«Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα βακτήρια για να προβλέψουμε καλύτερα ποιοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να έχουν καλά ή άσχημα αποτελέσματα. Έτσι, θα μπορούσαμε να προσαρμόσουμε τη θεραπεία τους ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής τους» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Η ανιχνευσιμότητα του Fusobacterium συσχετίστηκε τόσο με καλύτερη συνολική επιβίωση όσο και με καλύτερη επιβίωση για συγκεκριμένες ασθένειες. Τα ευρήματα μας προκάλεσαν έκπληξη και είναι πραγματικά αξιοσημείωτα», κατέληξαν οι συγγραφείς της έρευνας.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cancer Communications και περιγράφουν πώς το Fusobacterium είναι «τοξικό» για τον καρκίνο του εγκεφάλου και του τραχήλου και πώς η παρουσία του «μπορεί να καθορίσει μια καλύτερη πρόγνωση».