Λειψυδρία: Πόσο δύσκολος θα είναι ο φετινός χειμώνας

Οι δύο παράγοντες που έχουν οδηγήσει στη δύσκολη κατάσταση της λειψυδρίας - Πώς θα είναι ο φετινός χειμώνας.

Καμπανάκι κινδύνου χτύπησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας για τη λειψυδρία και τον επερχόμενο χειμώνα.

«Δεν αντέχουμε άλλον άνυδρο χειμώνα. Και η αγωνία είναι οι βροχοπτώσεις που θα υπάρξουν. Πρέπει να δούμε τι θα υπάρξει στη χειμερινή περίοδο και να διαμορφώσουμε έγκαιρα τις πολιτικές μας για την σωστή χρήση του νερού και τον περιορισμό του. Δεν είναι λύση η αφαλάτωση. Χρειάζεται μεγάλο κόστος και δεν είναι περιβαλλοντολογικό σωστό» είπε στο OPEN.

Υπενθυμίζουμε ότι συνολικά 14 περιοχές της Ελλάδας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της λειψυδρίας, με τη λήψη μέτρων να κρίνεται επείγουσα.

  • Πώς ξεκίνησε αυτή η κατάσταση

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας υπάρχουν δύο παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. «Από τη μία είναι οι υδρομετεωρολογικοί παράγοντες, δηλαδή η ανομβρία που υπήρχε τον προηγούμενο χειμώνα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια η οποία δεν τροφοδοτεί ούτε τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, ούτε τους επίγειους ταμιευτήρες. Υπάρχει έτσι το πρωτογενές έλλειμα σε νερό».

Από την άλλη υπάρχει η αύξηση της κατανάλωσης. «Λόγω της ξηρασίας και της αύξησης των θερμοκρασιών η κατανάλωση έχει φτάσει στα ύψη. Ειδικά στα νησιά η κατανάλωση αυξάνεται με τον τουρισμό και τον υπερτουρισμό. Δημιουργούνται συνεπώς πολλά προβλήματα στο τουριστικό τομέα αλλά και στον αγροτικό τομέα, όπου εκεί δεν μπορούν να παραχθούν πια τα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, σταδιακά προκύπτει η λεγόμενη ερημοποίηση».

  • Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα;

«Ήδη έχουμε χάσει καλλιέργειες και προκύπτει η ερημοποίηση που αναφέραμε και παραπάνω. Είναι τεράστιο το πρόβλημα σε περιοχές που έχουμε να κάνουμε με περιορισμένους πόρους. Όπως στα νησιά αλλά και σε μεγαλύτερες περιοχές, όπως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Εκεί έχουμε έντονα τα καιρικά φαινόμενα αλλά δεν τροφοδοτούν τους υδροφόρους ορίζοντες. Είναι πολύ το νερό που πέφτει σε πολύ λίγο χρόνο, με αποτέλεσμα να φεύγει στη θάλασσα και να μην έχουμε αποθήκευση νερού. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

«Χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα που θα περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και αποθήκευση νερού για να έχουμε αυξημένη επάρκεια. Γίνονται πολλές σπατάλες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν» προσθέτει ο κ. Λέκκας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.