Booking: Καμπάνα 448 εκατ. από την Ισπανία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Οι καταγγελίες εναντίον της Booking.com στην Ισπανική Ένωση Διευθυντών Ξενοδοχείων και την Ένωση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων της Μαδρίτης

Πρόστιμο ύψους 413,2 εκατ. ευρώ  επέβαλε η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ισπανίας στην Booking.com για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά από το 2019.

Η ρυθμιστική αρχή, CNMC, επέβαλε δύο πρόστιμα ύψους 206,6 εκατομμυρίων ευρώ στην Booking.com, μονάδα της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη Booking Holdings, επειδή εκμεταλλεύτηκε το μερίδιο αγοράς που κατείχε κατά 70% έως 90% για να επιβάλει αθέμιτους όρους στα ξενοδοχεία και να περιορίσει τον ανταγωνισμό από άλλους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών κρατήσεων.

Η Booking Holdings δεν έχει σχολιάσει την απόφαση, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι διαδικασίες προέκυψαν από δύο καταγγελίες που υποβλήθηκαν από την Ισπανική Ένωση Διευθυντών Ξενοδοχείων (AEDH) και την Ένωση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων της Μαδρίτης το 2021.

Το CNMC είπε ότι ο ιστότοπος κρατήσεων απαγορεύει στα ξενοδοχεία να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στους δικούς τους ιστότοπους από ό,τι στο Booking.com, ενώ επιβάλλει μονομερώς εκπτώσεις στις τιμές στα δωμάτια του ξενοδοχείου χωρίς να συμβουλευτεί τα ξενοδοχεία.

Η Booking.com αναγκάζει επίσης τα ισπανικά ξενοδοχεία να κάνουν μήνυση στην Ολλανδία σε περίπτωση σύγκρουσης, ανέφερε η CNMC.

Για να διατηρήσει το υψηλό μερίδιο αγοράς της, η Booking.com προσφέρει οφέλη σε ξενοδοχεία που της επιφέρουν περισσότερες χρεώσεις, περιορίζοντας τη δυνατότητα των εναλλακτικών παρόχων υπηρεσιών να πείσουν τα ξενοδοχεία να συνεργαστούν μαζί τους.

Η ηλεκτρονική υπηρεσία κρατήσεων μπορεί να ασκήσει έφεση κατά του προστίμου στο ισπανικό ανώτατο δικαστήριο.

ΠΗΓΗ: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.