Τελικά δεν έρχεται την Τετάρτη στη χώρα μας, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια. Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, μια βιαστική και καθόλα διπλωματική δικαιολογία είναι ότι έχει φόρτο εργασίας. Στο παρά πέντε όμως της επίσκεψης ανακάλυψε ότι είχε φόρτο εργασίας; Η αλήθεια είναι ότι στην Αθήνα τον περίμεναν και επρόκειτο να συναντηθεί με τρεις υπουργούς (Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νίκο Παναγιωτόπουλο και Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη).
Ίσως τα τελευταία γεγονότα, οι Navtex, κάποιες παραβάσεις με drones του FIR Αθηνών, καθώς και το προκλητικό πανηγυράκι στην κατεχόμενη Κύπρο, έκαναν τους Τούρκους κάπως αγχωμένους και αμήχανους. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στην Αθήνα. Περίμεναν τον Γερλίκαγια να έρθει, γιατί υπάρχουν θέματα να συζητήσουν μαζί του. Ήταν άλλωστε ως ανταπόδοση της επίσκεψης που έκανε στην Τουρκία ο Χρήστος Στυλιανίδης τον περασμένο Ιούνιο. Και κάτι ακόμα είναι η τρίτη ή τέταρτη φορά που αναβάλλει την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών μεταναστευτικών σχέσεων υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα ειλικρινούς συνεργασίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των διακινητών, ήθελε η επιπλέον η Αθήνα να υπάρξει συζήτηση για τις ροές. Γιατί μπορεί να λένε οι Τούρκοι ότι μειώθηκαν οι ροές, ωστόσο αυτές όντως μειώθηκαν στον Έβρο και στη Λέσβο, αλλά στο Ανατολικό Αιγαίο δεν συμβαίνει το ίδιο. Ίσως, στην ατζέντα των συζητήσεων που περιμένει η Αθήνα να συζητηθεί να συμπεριληφθεί επιτέλους και το θέμα της επαναπρόθησης.
Να σημειωθεί ότι συνεργασία ( σ.σ. επισήμως και από τις δύο πλευρές ονομάζεται «ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας»), έχουν εδώ και μήνες οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών ΕΥΠ και ΜΙΤ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και εκ των εμπίστων του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν. Όπως, φερ΄ειπέιν, υπήρξε ελληνοτουρκική συνεργασία για τις αστυνομικές επιχειρήσεις με τις κωδικές ονομασίες «Ασπίδα 10» και «Ασπίδα 11» που οδήγησαν στη σύλληψη σημαντικού αριθμού δουλεμπόρων και εκατοντάδων μεταναστών, που επρόκειτο να ταξιδέψουν από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.