5 το πρωί: Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια – Κρούσμα πανώλης και στην Αττική – Η κρίσιμη μάχη της Εθνικής μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στην Εύβοια με τις καιρικές συνθήκες να μην είναι υπέρ τους - Νέα μέτρα για την πανώλη μετά από κρούσμα σε κτηνοτροφική μονάδα στην Αττική - Η Εθνική μπάσκετ αντιμετωπίζει την Ισπανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

1

Πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια

  • Μάχη με τις φλόγες: Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας ανάμεσα στα χωριά Πετριές και Κριεζά στην Εύβοια. Λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή, η πυρκαγιά πήρε μεγάλες διστάσεις και παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων οι φλόγες πέρασαν την εθνική οδό, αναπτύσσοντας μεγάλο μέτωπο στον κάμπο του Δύστου. Αργά το βράδυ, στην περιοχή μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για έκτακτη σύσκεψη.
  • Εκκενώθηκαν χωριά: Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους των χωριών Πετριές, Κριεζά και Κόσκινα προκειμένου να εκκενώσουν, ενώ έκλεισαν δρόμοι ώστε να κινούνται πιο γρήγορα τα πυροσβεστικά οχήματα αλλά και να μην κινδυνεύσουν πολίτες. Ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με εγκαύματα, ενώ λίγο πιο πριν είχε τυλιχθεί στις φλόγες πυροσβεστικό όχημα.
  • Κίνδυνος πυρκαγιάς: Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για σήμερα Τρίτη 30/07 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
2

Νέα μέτρα για την πανώλη των αιγοπροβάτων - Κρούσμα και στην Αττική

  • Νέα μέτρα: Όλο και αυξάνονται τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων στην επικράτεια, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, να αναβαθμίζει τα μέτρα για την αντιμετώπιση τους. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή σε ολόκληρο το δημόσιο και ιδιωτικό οδικό δίκτυο. Ταυτόχρονα γίνεται απογραφή όλων των εκτροφών αιγοπροβάτων καθώς και κλινική εξέταση του συνόλου των ζώων όλων των εκμεταλλεύσεων, για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
  • Κρούσμα στην Αττική: Σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Αττική και αμέσως τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας. Η Περιφέρεια Αττικής βρισκόταν ήδη σε επιφυλακή εδώ και αρκετές ημέρες, θέτοντας σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώα από τη Ρουμανία.
  • Κινδυνεύουν οι άνθρωποι; Οπως εξήγησε στο «Βήμα» ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, η πανώλη των ζώων δεν έχει καμία σχέση με την πανώλη που πλήττει τους ανθρώπους. «Είναι ένας ιός που προκαλεί βαριά νόσο και θάνατο στα αιγοπρόβατα. Δεν μεταδίδεται και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στον άνθρωπο, αλλά στα ζώα η θνητότητα μπορεί να φτάσει και το 100%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ανακοινώθηκαν οι νέοι Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης

  • Ο στόχος: Ανακοινώθηκαν οι νέοι Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης με κυβερνητικές πηγές να διευκρινίζουν πως «οι αλλαγές στις Γενικές Γραμματείες των υπουργείων έχουν ως στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και έγιναν έπειτα από συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με όλους τους υπουργούς». Οι αλλαγές αφορούν στο 1/3 από τις Γενικές Γραμματείες σε σύνολο 25, με τις 6 να είναι μετακινήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των προσώπων στο νέο σχήμα των Γενικών Γραμματέων είναι γυναίκες.
  • Οικονομίας και Ανάπτυξης: Τη Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ αναλαμβάνει η Βασιλική Παντελοπούλου, τη Γενική Γραμματεία Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης η Κατερίνα Οικονόμου και τη  Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ ο Γιώργος Ζερβός. Στο υπ. Ανάπτυξης, τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων αναλαμβάνει η Στελίνα Σιαράπη, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας ο Τάσος Γαϊτάνης και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας η Βίκυ Λοΐζου.
  • Εσωτερικών και Εξωτερικών: Στο υπ. Εσωτερικών τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης αναλαμβάνει ο Γιάννης Φουστανάκης, τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, τη Γενική Γραμματεία Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης ο Σάββας Χιονίδης και την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς ο Νίκος Χρυσάκης. Όσον αφορά στο Υπ. Εξωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας αναλαμβάνει ο Δημήτρης Σκάλκος και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας η Μάιρα Μυρογιάννη.
4

Πού κερδίζει και που χάνει η Κάμαλα Χάρις

  • Τα συν: Η Κάμαλα Χάρις έχει αδιαμφισβήτητα φέρει ένα νέο αέρα στο κόμμα των Δημοκρατικών, καταφέρνοντας να τους συσπειρώσει αλλά και να προσελκύσει μεγάλη χρηματοδότηση για την καμπάνια της. Δυνατό της σημείο είναι και η ηλικία της, καθώς στα 59 της χρόνια είναι σχεδόν κατά μια 20ετία νεότερη από τον 78χρονο αντίπαλο της Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, η Χάρις φαίνεται πως κερδίζει έδαφος έχοντας διατελέσει εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, σε αντίθεση με τον Τραμπ που έχει κριθεί ένοχος για 34 κατηγορίες.
  • Τα πλην: Τα κυριότερα αδύνατα σημεία της Χάρις είναι πως είναι γυναίκα, μαύρη και Ινδή, χαρακτηριστικά που δίνουν τροφή στα στερεότυπα που εκπροσωπεί ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ. Ωστόσο, η τάση του Τραμπ για προσβλητικά σχόλια ενδεχομένως στρέψει πολλούς ψηφοφόρους -ιδίως γυναίκες- υπέρ της Χάρις. Ενα άλλο μειονέκτημα για την Χάρις είναι ότι χρεώνεται τις αποτυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν, κάτι που δυσκολεύει το μήνυμά της ότι εκπροσωπεί την αλλαγή.
  • Είναι στο χέρι της: Παρά τα όποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της, από την ίδια εξαρτάται να αναδείξει τα δυνατά της σημεία, αποδεικνύοντας την αξία της. Όπως για παράδειγμα την ικανότητά της να τα βάζει με τον αντίπαλό της, ένα πλεονέκτημα που απέκτησε κατά τη θητεία της ως εισαγγελέως και το οποίο έχει ξεδιπλώσει με επιτυχία ουκ ολίγες φορές.
5

Κοντά στο μετάλλιο Χρήστου και Γκουντούρα - Η πιο κρίσιμη ώρα για την Εθνική μπάσκετ

  • Άγγιξε το μετάλλιο ο Χρήστου: Ο Απόστολος Χρήστου άγγιξε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό των 100μ ύπτιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο 27χρονος πρωταθλητής τερμάτισε τέταρτος με 52.41 χάνοντας το μετάλλιο για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου από τον Ράιαν Μέρφι.
  • Τρομερή μάχη από την Γκουντούρα: Η Δώρα Γκουντούρα αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση της σπάθης και το όνειρο ενός μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες έσβησε, σχεδόν ετσιθελικά. Σ’ έναν οριακό αγώνα με τη Γαλλίδα Απιτί-Μπρουνέ η Ελληνίδα ξιφομάχος ήταν μέσα στη μάχη ως το τέλος της, αλλά το 15-13 την άφησε εκτός συνέχειας. Η ελληνική αποστολή είχε πολλά παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών, ιδίως στο φινάλε της συγκλονιστικής μάχης που κρίθηκε στις λεπτομέρειες.
  • Η μάχη της Εθνικής μπάσκετ και το πρόγραμμα της ημέρας: Η μεγάλη αναμέτρηση της Εθνικής ομάδας μπάσκετ με την Ισπανία και η προσπάθεια του Στέφανου Ντούσκου για πρόκριση στα ημιτελικά του μονού σκιφ ξεχωρίζουν από ελληνικής πλευράς στο πρόγραμμα της Τρίτης στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr