Μέση Ανατολή: Με drone και νεκρούς απαντά το Ισραήλ στο Λίβανο – Διεθνής «αγώνας» αποκλιμάκωσης

Συνεχείς διπλωματικές διαβουλεύσεις με στόχο την αποφυγή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ ετοιμάζεται για ολιγοήμερες πολεμικές επιχειρήσεις σε βάρος του Λιβάνου - Ηδη απάντησε με μη επανδρωμένο drone Οι κινήσεις όλων των εμπλεκόμενων χωρών.

Μία πρώτη «απάντηση» στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ δόθηκε σήμερα από το Ισραήλ μετά την αιματηρή στρατιωτική επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στα υψίπεδα του Γκολάν. Χθες,  στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ αναφέρονταν στην πιθανότητα ολιγοήμερων πολεμικών επιχειρήσεων ως αντίποινα στην επίθεση.  Την ίδια ώρα ασκούνταν και εξακολουθούν να ασκούνται έντονες διπλωματικές πιέσεις ώστε τα ισραηλινά αντίποινα στην Χεζμπολάχ να είναι περιορισμένα για να αποφευχθεί περιφερειακή σύρραξη. Αυτό επιχειρεί από χθες ο Λίβανος όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής  ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου.

«Οχι» σε ολοκληρωτικό πόλεμο

Εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο προς τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν

Το Ισραήλ θέλει να βλάψει την Χεζμπολάχ, αλλά δε θέλει να σύρει την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο, είπε ανώτατος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, αφού δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ολιγοήμερων πολεμικών επιχειρήσεων.

Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί να απαντήσει με σφοδρότητα στην επίθεση που αποδίδεται στην λιβανική Χεζμπολάχ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά και νέοι στο προσαρτημένο από το Ισραήλ τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν.

Το Ισραηλινό Συμβούλιο Ασφαλείας

Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας εξουσιοδότησε χθες τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ «να αποφασίσουν τον τρόπο και τον χρόνο απάντησης στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ».

Διπλωματικός πυρετός

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Abdallah Bou Habib ανταλλάσσει χειραψία με την ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Jeanine Hennis-Plasschaert, στη Βηρυτό

Σε δήλωσή του χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jadeed, ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και άλλες χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την πολεμική κλιμάκωση. Επιπλέον διαβεβαίωσε  ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να αποσυρθεί πέρα από τον ποταμό Λιτάνι – ο οποίος εκτείνεται περίπου 29 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου – εάν το Ισραήλ σταματήσει τις «παραβιάσεις» του.

«Εχουμε λάβει διαβεβαιώσεις (…) σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ θα προχωρήσει σε περιορισμένη κλιμάκωση και ότι από την πλευρά της η Χεζμπολάχ θα απαντήσει με περιορισμένο τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι «συνεχίζονται οι επαφές με πολλούς διεθνείς, ευρωπαϊκούς και αραβικούς παράγοντες για την προστασία του Λιβάνου από τους κινδύνους».

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ο απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Αμος Χόσταϊν, είχε κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου τηλεφωνική επικοινωνία με σειρά λιβανέζων αξιωματούχων.

Οι ΗΠΑ, που επέρριψαν στην Χεζμπολάχ την ευθύνη για την επίθεση στο Γκολάν, εργάζονται για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στη μεθόριο ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

«Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ. Ήταν δικός τους πύραυλος και εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχουν», ανέφερε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Αντριέν Γουάτσον προσθέτοντας ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται έκτοτε σε συνεχείς συνομιλίες με το Ισραήλ και το Λίβανο «για μια διπλωματική λύση κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής που θα τερματίσει όλες τις επιθέσεις μια για πάντα».

Επικοινωνία Μακρόν – Νετανιάχου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου ότι η Γαλλία κάνει τα πάντα για την αποφυγή μίας νέας πολεμικής κλιμάκωσης την περιοχή.

Η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ έχει εκκενώσει όλες τις θέσεις της στον ανατολικό και τον νότιο Λίβανο μετά τις απειλές του Ισραήλ, σύμφωνα με πηγή της οργάνωσης.

Το χρονικό της αιματηρής επίθεσης στο Γκολάν

Ισραηλινοί αξιωματούχοι στον τόπο της επίθεσης με εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο προς τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα του Σαββάτου, η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους εντός του εδάφους του Γκολάν κατά Ισραηλινής βάσης στην περιοχή, γεγονός που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα.

Ένας πύραυλος έπεσε στην πόλη Μαζντάλ Σαμς, στο γήπεδο σκοτώνοντας παιδιά που έπαιζαν. Δεν είναι σαφές αν η επίθεση αυτή έγινε εσφαλμένα ή ήταν και στοχευμένη.

Η φιλο-Ιρανική οργάνωση διαψεύδει επίσημα το χτύπημα. Η Χεζμπολάχ δεν συνηθίζει να μην αναλαμβάνει ευθύνες ή να πραγματοποιεί τέτοιου είδους χτυπήματα.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να ήταν επίθεση άλλων, αφού η Χεζμπολάχ πριν το συμβάν είχαν πει ότι βομβαρδίζουν σε εκείνη την περιοχή λίγο πιο βόρεια.

Το χτύπημα δίνει μία νέα δυναμική στην ένταση που υπάρχει εδώ και οκτώ μήνες, καθώς η Χεζμπολάχ, από την επομένη κιόλας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ σε ένδειξη στήριξης της Χαμάς.

Χιλιάδες πολιτών στις κηδείες

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κοινότητα για τις κηδείες των θυμάτων, ανάμεσά τους γυναίκες που φόραγαν μαύρα φορέματα του πένθους και λευκά μαντίλια στα κεφάλια μπροστά στα φέρετρα.

Πρόκειται για«την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον ισραηλινών αμάχων από την 7η Οκτωβρίου», είπε ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αναφερόμενος στην έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας που αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα υψίπεδα του Γκολάν

Εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο προς τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν

Τα υψίπεδα του Γκολάν

Τα Υψίπεδα του Γκολάν γεωγραφικά είναι ένα οροπέδιο που ορίζεται από τον ποταμό Γιαρμούκ στα νότια, τη Θάλασσα της Γαλιλαίας και την κοιλάδα Χούλα στα δυτικά, το όρος Ερμών στα βόρεια και το Ουάντι Ρακάντ στα ανατολικά.

Τα δύο τρίτα του Γκολάν κατέχονται από το Ισραήλ. Μέχρι το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι ημερών, η περιοχή ανήκε στη Συρία. Την προσάρτησε το Ισραήλ μετά τον πόλεμο, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το Γκολάν ως Ισραηλινό έδαφος, γεγονός που συνέβη επί Προεδρίας Τραμπ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.