Έντονη ανησυχία για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή προκαλεί η αιματηρή επίθεση με ρουκέτα στα Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, παιδιά και νέοι, που έπαιζαν ποδόσφαιρο σε γήπεδο του χωριού. Το Ισραήλ απάντησε ότι η Χεζμπολάχ θα πληρώσει ακριβό τίμημα και ήδη ισραηλινά μαχητικά από κοινού με το πυροβολικό σφυροκόπησαν θέσεις της φιλοϊρανικής οργάνωσης στο νότιο Λίβανο. Πάντως, η Βηρυτός καταδίκασε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση. Αποκλιμάκωση και ψυχραιμία ζητούν ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λιβανέζος ΥΠΕΞ: Η Χεζμπολάχ έτοιμη να υποχωρήσει υπό όρους

Κρίσιμες ώρες για τη Μέση Ανατολή καθώς ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ που συνεδρίασε προκειμένου να καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στο φονικό χτύπημα της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ το Σάββατο. Τα μέλη του Συμβουλίου εξουσιοδότησαν στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Άμυνας να αποφασίσουν σχετικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα της απάντησης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ ακόμη έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από θραύσμα του πυραύλου στο οποίο από τα αναγραφόμενα στοιχεία φαίνεται ότι πρόκειται για τον συγκεκριμένο τύπο πυραύλου ιρανικής κατασκευής.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να αποσυρθεί πέρα από τον ποταμό Λιτάνι – ο οποίος εκτείνεται περίπου 29 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου – εάν το Ισραήλ σταματήσει τις «παραβιάσεις» του.

Οι ΗΠΑ επέρριψαν στη Χεζμπολάχ την ευθύνη για το πολύνεκρο χτύπημα στο βόρειο Ισραήλ. «Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ. Ήταν δικός τους πύραυλος και εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχουν», ανέφερε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Αντριέν Γουάτσον προσθέτοντας ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται έκτοτε σε συνεχείς συνομιλίες με το Ισραήλ και το Λίβανο «για μια διπλωματική λύση κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής που θα τερματίσει όλες τις επιθέσεις μια για πάντα».

Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Τα Υψίπεδα του Γκολάν γεωγραφικά είναι ένα οροπέδιο που ορίζεται από τον ποταμό Γιαρμούκ στα νότια, τη Θάλασσα της Γαλιλαίας και την κοιλάδα Χούλα στα δυτικά, το όρος Ερμών στα βόρεια και το Ουάντι Ρακάντ στα ανατολικά.

Τα δύο τρίτα του Γκολάν κατέχονται από το Ισραήλ. Μέχρι το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι ημερών, η περιοχή ανήκε στη Συρία. Την προσάρτησε το Ισραήλ μετά τον πόλεμο, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το Γκολάν ως Ισραηλινό έδαφος, γεγονός που συνέβη επί Προεδρίας Τραμπ.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε την επίθεση με ρουκέτες στο Μαζντάλ Σαμς – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

«Καταδικάζουμε την επίθεση με ρουκέτες στο Μαζντάλ Σαμς» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

«Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Όλα τα μέρη θα πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που θα κλιμακώσουν περαιτέρω την κρίση».

Χιλιάδες στις κηδείες

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κοινότητα για τις κηδείες των θυμάτων, ανάμεσά τους γυναίκες που φόραγαν μαύρα φορέματα του πένθους και λευκά μαντίλια στα κεφάλια μπροστά στα φέρετρα.

Πρόκειται για«την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον ισραηλινών αμάχων από την 7η Οκτωβρίου», είπε ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αναφερόμενος στην έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας που αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αντιδράσεις και οι απειλές Ερντογάν κατά του Ισραήλ και του «Χίτλερ» Νετανιάχου

Το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή ανέβηκε χτες ακόμα περισσότερο με την Τουρκία να μπαίνει… σφήνα και τον Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί με εισβολή στο Ισραήλ, «όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ και στη Λιβύη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος κατά την ομιλία του στην τοπική οργάνωση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στη γενέτειρα του, Ριζούντα.

Άμεσα του απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, ο οποίος ανήρτησε στο «Χ» την φωτογραφία του Τούρκου προέδρου αλλά και του ιρακινού πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν, λέγοντας: «Ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν και απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Απλά αφήστε τον να θυμηθεί τι συνέβη εκεί και πώς τελείωσε».

Λίγα λεπτά αργότερα, ο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, με ανάρτησή του, επίσης στο «Χ», χαρακτήρισε Χίτλερ τον Νετανιάχου και μιλά για γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, όπως οι Ναζί: «Όπως τελείωσε ο γενοκτόνος Χίτλερ, έτσι θα τελειώσει και ο γενοκτόνος Νετανιάχου. Όπως οι γενοκτόνοι Ναζί λογοδότησαν, θα λογοδοτήσουν και αυτοί που προσπάθησαν να καταστρέψουν τους Παλαιστίνιους. Η ανθρωπότητα θα σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων. Δεν θα καταστρέψετε τους Παλαιστίνιους» αναφέρει η ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Το χρονικό της αιματηρής επίθεσης στο Γκολάν

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους εντός του εδάφους του Γκολάν κατά Ισραηλινής βάσης στην περιοχή, γεγονός που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα.

Ένας πύραυλος έπεσε στην πόλη Μαζντάλ Σαμς, στο γήπεδο σκοτώνοντας παιδιά που έπαιζαν. Δεν είναι σαφές αν η επίθεση αυτή έγινε εσφαλμένα ή ήταν και στοχευμένη.

Η φιλο-Ιρανική οργάνωση διαψεύδει επίσημα το χτύπημα. Η Χεζμπολάχ δεν συνηθίζει να μην αναλαμβάνει ευθύνες ή να πραγματοποιεί τέτοιου είδους χτυπήματα και ειδικά σε Δρούζους.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να ήταν επίθεση άλλων, αφού η Χεζμπολάχ πριν το συμβάν είχαν πει ότι βομβαρδίζουν σε εκείνη την περιοχή λίγο πιο βόρεια.

Το χτύπημα δίνει μία νέα δυναμική στην ένταση που υπάρχει εδώ και οκτώ μήνες, καθώς η Χεζμπολάχ, από την επομένη κιόλας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ σε ένδειξη στήριξης της Χαμάς.

Με πληροφορίες από το ertnews.gr