Η Sakina Muhammad Jan έγινε η πρώτη γυναίκα στην Αυστραλία που φυλακίστηκε γιατί ανάγκασε την κόρη της να παντρευτεί έναν άνδρα, ο οποίος στη συνέχεια τη δολοφόνησε.

Η γυναίκα εξανάγκασε το 2019 την 26χρονη Ruqia Haidar να παντρευτεί τον συνομίληκό της Mohammad Ali Halimi, παίρνοντας ένα μικρό αντίτιμο. Έξι εβδομάδες μετά τον γάμο ο Halimi την σκότωσε, έγκλημα για το οποίο εκτίει πλέον ποινή ισόβια κάθειρξης, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.

Σήμερα η Jan -η οποία δήλωσε αθώα- καταδικάστηκε σε φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, για αυτό που ο δικαστής αποκάλεσε «αφόρητη πίεση» που άσκησε στην κόρη της.

Οι νόμοι περί αναγκαστικού γάμου θεσπίστηκαν στην Αυστραλία το 2013 και επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης επτά ετών. Εκκρεμούν αρκετές υποθέσεις, αλλά η Jan είναι το πρώτο άτομο που καταδικάζεται για το αδίκημα.

Είχε εξαναγκαστεί και η ίδια σε γάμο

Η γυναίκα είναι Αφγανή πρόσφυγας (Χαζάρα) που διέφυγε από τις διώξεις των Ταλιμπάν και μετανάστευσε στην περιφερειακή Βικτώρια με τα πέντε παιδιά της το 2013. Οι δικηγόροι της δήλωσαν ότι υποφέρει από διαρκή «θλίψη» για τον θάνατο της κόρης της, αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει την αθωότητά της.

Στη δίκη ακούστηκε ότι αναγκάστηκε για πρώτη φορά να συνάψει ανεπίσημο θρησκευτικό γάμο σε ηλικία 15 ετών, ένας γάμος που έληξε μετά από δύο χρόνια, και δεν ήθελε να ξαναπαντρευτεί μέχρι τα 27-28 της. «Ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές και να βρει δουλειά», είπε η δικαστής Fran Dalziel. Όπως ανέφερε καταχράστηκε τη δύναμη της μητρότητας και αγνόησε επανειλημμένα τις επιθυμίες της κόρης της.

Κατά τη διάρκεια της καταδίκης του Halimi για τη δολοφονία της Haidari το 2021, ένα δικαστήριο στη Δυτική Αυστραλία, όπου ζούσε το ζευγάρι, ανέφερε ότι ήταν βίαιος απέναντι στη νέα σύζυγό του.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Μαρκ Ντρέιφους χαρακτήρισε τον εξαναγκαστικό γάμο «το πιο συχνά αναφερόμενο αδίκημα που μοιάζει με δουλεία» στην Αυστραλία, με 90 περιπτώσεις μόνο το 2022-23.