Η ελληνική αποστολή περιμένει να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρώτου μεταλλίου στο Παρίσι, αλλά το πρώτο χρυσό μετάλλιο έφτασε ήδη σε ελληνικά χέρια. Ο κάτοχος δύο Ολυμπιακών μεταλλίων στο τζούντο, Ηλίας Ηλιάδης είδε την αθλήτρια του, Ντιγιόρα Κελντιγιόροβα να θριαμβεύει στον τελικό των -52 κιλών.

Ο «Mr Ippon» είναι ο αρχιπροπονητής της εθνικής ομάδας τζούντο του Ουζμπεκιστάν, μιας εκ των χωρών με μεγάλη παράδοση στο άθλημα. Φυσικά, το Ουζμπεκιστάν έχει βλέψεις για περισσότερα μετάλλια στη μοναδική εγκατάσταση που δεν… πέφτει καρφίτσα στην κερκίδα εξαιτίας της λατρείας των Γάλλων για το τζούντο.

Από τον Δεκέμβριο του 2019 βρίσκεται ο Ηλιάδης στον… πάγκο του Ουζμπεκιστάν. Προσλήφθηκε με μοναδικό σκοπό την κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Τόκιο κανένας από τους δέκα αθλητές του δεν ανέβηκε στο βάθρο.

Η ίδια αφοσίωση ωστόσο που τον διέκρινε κατά τη διάρκεια της μοναδικής καριέρας του τη μετέδωσε και στους αθλητές του. Δακρυσμένη η νικήτρια Κελντιγιόροβα δήλωσε «ήταν πραγματικά τόσο δύσκολη δουλειά να φτάσω εδώ και να σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και δεν ήταν μόνο το μετάλλιο, ήταν το χρυσό μετάλλιο. Είναι μια σπουδαία μέρα για μένα, για την οικογένεια μου, για τον προπονητή μου (σ.σ. ο Γερμανός Μαρκο Σπίτκα, τρίτος στα -86 κιλά στην Ατλάντα το 1996). Είναι το μετάλλιο του Ουζμπεκιστάν».

Οι μεγάλες στιγμές του

Είκοσι χρόνια πέρασαν από το μεσημέρι που ο 18χρονος Ηλίας Ηλιάδης-με καταγωγή από τη Γεωργία- νίκησε στον τελικό των 81 κιλών στο Ολυμπιακό γυμναστήριο των Λιοσίων και μέχρι σήμερα παραμένει ο νεαρότερος χρυσός Ολυμπιονίκης στο τζούντο.

Ήταν ο πρώτος αθλητής που μπήκε στη «Φωλιά του Πουλιού» ως σημαιοφόρος της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2008 και το 2012 στο Λονδίνο πρόσθεσε ένα χάλκινο μετάλλιο στο παλμαρέ του. Είναι ένας από τους πρεσβευτές του τζούντο, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και αγαπητές προσωπικότητες του αθλήματος σε όλο τον κόσμο.

Ίσως η επιστροφή του Ηλιάδη στην Ελλάδα δεν είναι μακριά. Σε παλαιότερη συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε πει «εγώ θα γυρίσω όταν η Ελλάδα θα με ζητήσει. Όταν η Ελλάδα θα μου πει σε χρειαζόμαστε. Τα μαζεύω και έρχομαι την επόμενη μέρα, εφόσον έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της υπάρχουσας συνεργασίας μου».