Ολυμπιακοί Αγώνες: Αναβλήθηκαν δεύτερη μέρα οι προπονήσεις στον Σηκουάνα

Τα επίπεδα των βακτηρίων E.Coli ήταν 10 φορές υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα όρια στον Σηκουάνα.

Άλλη μια μέρα που οι αθλητές του τριάθλου δεν θα κολυμπήσουν στον μολυσμένο από τις βροχοπτώσεις Σηκουάνα, καθώς οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ανέβαλαν και σήμερα 29/7 την προπόνηση. Συνέχισαν, όμως, να δηλώνουν με βεβαιότητα ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά.

Όπως αναφέρει η Le Monde σε κοινή δήλωσή τους διοργανωτές και Παγκόσμιο Τρίαθλο ανέφεραν ότι έλαβαν την απόφαση να ακυρώσουν την προπόνηση κολύμβησης της Δευτέρας επειδή «τα επίπεδα ποιότητας του νερού δεν παρουσιάζουν επαρκείς εγγυήσεις» για να επιτρέψουν τη διεξαγωγή της.

Η ποιότητα του νερού του Σηκουάνα εξαρτάται από την ποσότητα των βροχών που πέφτουν στο Παρίσι και γύρω από αυτό. Ισχυρές βροχοπτώσεις που έπεσαν την ημέρα της Τελετής Έναρξης υπερφόρτωσαν το αποχετευτικό σύστημα της πόλης, με αποτέλεσμα να πέσουν στον ποταμό ανεπεξέργαστα λύματα. Τα επίπεδα των βακτηρίων E.Coli – δείκτης κοπράνων – ήταν 10 φορές υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα όρια.

Επενδύσεις 1,4 δισ. ευρώ για τον καθαρισμό

Οι γαλλικές αρχές έχουν επενδύσει 1,4 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολάρια) την τελευταία δεκαετία για τον καθαρισμό του Σηκουάνα. Στις 17 Ιουλίου η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo κολύμπησε στον Σηκουάνα μαζί με τον επικεφαλής διοργανωτή του «Παρίσι 2024» Tony Estanguet για να αποδείξουν ότι είναι καθαρός και έτοιμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το τρίαθλο είναι το πρώτο ολυμπιακό αγώνισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στον Σηκουάνα, πριν από τη μαραθώνια κολύμβηση τη δεύτερη εβδομάδα των Αγώνων. Η προπόνηση που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή ακυρώθηκε επίσης λόγω των επιπέδων ρύπανσης. Το ατομικό τρίαθλο των ανδρών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Τρίτη, ενώ το ατομικό αγώνισμα των γυναικών θα διεξαχθεί την Τετάρτη.

Η έσχατη λύση

Οι διοργανωτές έχουν τη δυνατότητα να καθυστερήσουν τις υπαίθριες κολυμβητικές εκδηλώσεις αρκετές ημέρες σε περίπτωση βροχής.

Ως έσχατη λύση δήλωσαν ότι θα ακυρώσουν το κολυμβητικό σκέλος του τριάθλου και θα μεταφέρουν το σκέλος της κολύμβησης στο Vaires-sur-Marne, στον ποταμό Marne ανατολικά του Παρισιού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.