Predator: Η υπόγεια σύνδεση των υποκλοπών με την υπόθεση Καραϊβάζ

Στόχος του Predator ήταν η έμπειρη στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ., τότε προϊσταμένη των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, Πηνελόπη Μηνιάτη.

Ερωτήματα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και τη διαχείριση της υπόθεσης Καραϊβάζ από την ΕΛ.ΑΣ. ανακύπτουν από τη διαπίστωση ότι η ΕΥΠ και οι άγνωστοι διαχειριστές του παράνομου λογισμικού Predator είχαν προχωρήσει σε ταυτόχρονη παρακολούθηση της τότε προϊσταμένης των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. Πηνελόπης Μηνιάτη. Πρόκειται για την περίοδο που είχε αναλάβει την εξέταση του τηλεφώνου του δολοφονημένου δημοσιογράφου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πράγματι εκείνο το χρονικό διάστημα ασκείτο από παράγοντες της λεωφόρου Κατεχάκη και όχι μόνο πίεση σε υπευθύνους των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων για το περιεχόμενο του κινητού του Γιώργου Καραϊβάζ, για το οποίο αρχικά υπήρχε η εσφαλμένη εντύπωση ότι είχε καταστραφεί ολοσχερώς από σφαίρα των δραστών της δολοφονίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και τελικώς κατέστη δυνατή η εξέταση των δεδομένων του. Μάλιστα, το ενδιαφέρον αυτών των παραγόντων εστιαζόταν σε συγκεκριμένες επαφές και ανταλλαγή SMS του δημοσιογράφου με πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες που είχε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια.

Το κατεστραμμένο CD και τα ερωτηματικά

Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται από την αποκάλυψη ότι το σχετικό CD που είχε παραδοθεί στους δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας καταστράφηκε προσφάτως από… συρραπτικό. Το ψηφιακό υλικό, βέβαια, συνεισέφεραν εκ νέου στο δικαστήριο προ ημερών οι νομικοί εκπρόσωποι των συγγενών του άτυχου δημοσιογράφου, οι οποίοι διέθεταν αντίγραφό του. Το αρχείο που προσκομίστηκε (με βάση τα στοιχεία που παρείχαν τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια) περιέχει, μεταξύ άλλων, τον κατάλογο επαφών του Γιώργου Καραϊβάζ, χωρίς, όμως, να έχουν αποτυπωθεί τα μηνύματα ή άλλο υλικό που αντήλλασσε με διάφορα κρίσιμα πρόσωπα – κάτι που συμβαίνει κατά κανόνα όταν αναλύονται τα δεδομένα κινητών. Αποτελεί, συνεπώς, ερώτημα αν και κατά πόσο θα ανακύψουν αξιοποιήσιμα στοιχεία μόνο από τις επαφές του τηλεφώνου. Η δολοφονία του δημοσιογράφου, ο οποίος κάλυπτε επί σειρά ετών το αστυνομικό ρεπορτάζ και ήταν υπεύθυνος ειδησεογραφικού ιστότοπου, έγινε το μεσημέρι της 9ης Απριλίου 2021, έξω από το σπίτι του στην οδό Θέμου Αννινου, στον Αλιμο, με την εξιχνίασή της να επιτυγχάνεται δύο χρόνια αργότερα, με τη σύλληψη δύο αδελφών, 40 και 48 ετών, για συμμετοχή στην αιματηρή επίθεση.

Το μολυσμένο SMS

Η νέα διάσταση στην υπόθεση, ωστόσο, προκύπτει από τα δεδομένα που περιέχονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Εκεί όπου, ανάμεσα στα άλλα, προκύπτει ότι ένας από τους στόχους του Predator αλλά και της ΕΥΠ ήταν την επίμαχη περίοδο, μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ, και η έμπειρη στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. – τότε προϊσταμένη των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων – Πηνελόπη Μηνιάτη που αποστρατεύτηκε την άνοιξη του 2022. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά η πολύμηνη επισύνδεση του τηλεφώνου της ξεκίνησε στις 10 Μαΐου 2021, ενώ μόλις 18 ημέρες μετά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών της δέχθηκε στο κινητό της «μολυσμένο» SMS από το παράνομο λογισμικό Predator. Το τηλέφωνό της είχε, μάλιστα, παγιδευτεί με παραπλανητικό SMS για επιβεβαίωση του εμβολιαστικού ραντεβού της σε κέντρο του Αγίου Στεφάνου, πρακτική που είχε ακολουθηθεί από τους διαχειριστές του λογισμικού και σε άλλες έξι περιπτώσεις. Τα πραγματικά στοιχεία για τον χρόνο και τον τόπο εμβολιασμού των στόχων τους, άλλωστε, φαίνεται πως είχαν αντληθεί από προγενέστερη παρακολούθησή τους, με υπηρεσιακούς παράγοντες να αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι «η παγίδευση του κινητού της έμπειρης στρατηγού δεν αποτελεί έκπληξη για όσους γνώριζαν τότε το ενδιαφέρον για το κινητό του άτυχου δημοσιογράφου».

Πηγή: «Τα Νέα» – Εντυπη Εκδοση

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.