Ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λίνος Μπλέτσας, δηλώνει ότι, παρά την πλήρη κατάθεση του φακέλου για τη λήψη όρων σύνδεσης εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια, η διαδικασία παραμένει ατελής.
Η κωλυσιεργία αυτή δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες για τις προθέσεις των αρμοδίων αρχών. Ο κ. Μπλέτσας καταγγέλλει ότι οι αρμόδιες αρχές προτεραιοποιούν τους όρους σύνδεσης ιδιωτών έναντι του δημοσίου, ακόμα και μετά το «πάγωμα» της διαδικασίας virtual net-metering από το αρμόδιο Υπουργείο. Αυτή η επιλογή θέτει σε δεύτερη μοίρα το δημόσιο συμφέρον και δημιουργεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε ένα έργο που θα ωφελούσε άμεσα την κοινωνία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ο φάκελος που έχει κατατεθεί από την Περιφέρεια πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και είναι έτοιμος προς υλοποίηση. Παρ’ όλα αυτά, η αδυναμία των αρμόδιων αρχών να ολοκληρώσουν την αδειοδοτική διαδικασία καθιστά το έργο στάσιμο, προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο θα εξυπηρετήσει περίπου 350.000 ωφελούμενους, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος για χιλιάδες πολίτες και ενισχύοντας την ενεργειακή αυτονομία της περιοχής. Η καθυστέρηση αυτή εμποδίζει την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την υλοποίηση ενός έργου που θα μπορούσε να θέσει πρότυπο για άλλες περιφέρειες.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι Ενεργειακές Κοινότητες που έχουν συσταθεί, έχουν ανακοινώσει ότι θα συνέλθουν άμεσα σε Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Είναι σαφές ότι θα επιδιώξουν να υπερασπιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο την επένδυση σε χρόνο και πόρους που έχουν κάνει για την υλοποίηση του έργου.
Η καθυστέρηση στην αδειοδότηση του φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μεσολόγγι αναδεικνύει την αναποτελεσματικότητα και την έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλεί όλες τις πλευρές να σταθούν δίπλα στο εγχείρημα με πείσμα και νηφαλιότητα, προκειμένου να βρεθεί μια οριστική και βέλτιστη λύση που θα ωφελήσει την τοπική κοινωνία και θα προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στις δράσεις που μειώνουν το ενεργειακό κόστος και εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, χωρίς πολιτικές ή επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις. Είναι καιρός οι αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου, αποδεικνύοντας ότι η δημόσια ωφέλεια μπορεί και πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα.