Καιρός: Νέο κύμα ζέστης τον Αύγουστο – Ο γρίφος της διάρκειας και τα τελευταία δεδομένα

Προγνωστικά μοντέλα δείχνουν νέα άνοδο της θερμοκρασίας μετά την «ανάσα» των τελευταίων ημερών. Δείτε το γράφημα του meteo.

Ο Αύγουστος θα κάνει ποδαρικό με νέο κύμα ζέστης και θερμοκρασίες που θα φτάσουν (ενδέχεται και να ξεπεράσουν) τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo νέα σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται από το Σάββατο 3/8. Μέχρι τότε θα έχουμε φυσιολογικές και ελαφρώς υψηλότερες για την εποχή τιμές θερμοκρασίας.

Σε γράφημά του παρουσιάζει 32 προγνωστικά σενάρια από τις 29 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας. Αφορούν περιοχές σε ύψος περίπου 1.500μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετάται η πορεία των αερίων μαζών.

Το σύνολο των σεναρίων συμφωνεί ότι, μετά την πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας την τελευταία ημέρα του Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου, νέα άνοδο της θερμοκρασίας θα επηρεάσει την Ελλάδα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 3-4/8.

Αργότερα, μετά τις 5/8 επικρατεί αβεβαιότητα ως προς την ένταση και τη διάρκεια του νέου κύματος ζέστης, για το οποίο θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Πέντε βαθμοί πάνω από το φυσιολογικό

Αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς στην πρόβλεψή του, η θερμοκρασία θα είναι κατά 5 περίπου βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα Βαλκάνια.

Γενικότερα, όπως επισημαίνει. όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη τη Βαλκανική διατηρούνται οι θερμοκρασίες τουλάχιστον κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα με μέσες μέγιστες τιμές περί τους 38 °C.

Ο καιρός μέχρι την Παρασκευή 1/8

  • Τρίτη 30-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα ορεινά της δυτικής, κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας όπου αναμένονται πρόσκαιρα τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα δυτικά ηπειρωτικά 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 38 και τη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

  • Τετάρτη 31-07-2024

Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλυτερο μερος της χώρας. Τοπικές νεφώσεις αναμένονται, το πρωί στο νότιο τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας και στην ανατολική Θεσσαλία με πιθανότητα ασθενούς βροχής και το μεσημέρι στα δυτικά ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει στα βόρεια τους 34 με 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

  • Πέμπτη 01-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά.

  • Παρασκευή 02-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.