Φωτιά στην Εύβοια: Νέο μέτωπο λόγω ισχυρών ανέμων – Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια καίει ανάμεσα σε δύο χωριά του δήμου Κύμης-Αλιβερίου - Ήχησε το 112 για εκκένωση οικισμών - Στις φλόγες πυροσβεστικό όχημα - Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα χωριά Πετριές και Κριέζα στην Εύβοια.

Στο σημείο επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 26 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Συνδράμουν, επίσης, υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και χωματουργικά μηχανήματα που μισθώνει η Περιφέρεια Στερεάς αλλά και μηχανήματα Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας.

Ταυτόχρονα οι δυνάμεις ενισχύονται και από άλλες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και της Αττικής και ήδη μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από την Αγία Μαρίνα 53 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα, καθώς και πυροσβεστικό πλοιάριο από τον Πειραιά.

Πού βρίσκεται το κυρίως μέτωπο 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Βαθρακογιάννης, αυτή τη στιγμή το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριεζά και Αλώνια.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι εξ αρχής δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οικισμών, προστατεύθηκε ο υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι δυσκολότερες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας. Για οτιδήποτε νεότερο θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση» κατέληξε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Στο νοσοκομείο πυροσβέστης

Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, πυροσβέστης στην προσπάθεια κατάσβεσης υπέστη σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρεται αυτή την ώρα στο κέντρο υγείας Αλιβερίου από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Νέο μέτωπο λόγω ισχυρών ανέμων

Δυνατοί βόρειοι άνεμοι πνέουν στην περιοχή εντάσεως 4 μποφόρ, με τις ριπές να φτάνουν έως και τα 7 μποφόρ.

Μάλιστα, λόγω των ισχυρών ανέμων, δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο με κατεύθυνση προς τον κάμπο του Δύστου. Πυροσβεστικές δυνάμεις προσπάθησαν να την σταματήσουν κατά μήκος της εθνικής οδού, όμως η φωτιά πέρασε και ήδη αναπτύσσει μεγάλο μέτωπο μέσα στον κάμπο του Δύστου.

Πολύ κοντά βρίσκεται ένα εκκλησάκι το οποίο απειλείται από τις φλόγες.

Ήχησε το 112

Στις 15:46 στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής το οποίο αναφέρει, «παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Εκκενώνονται χωριά

Λίγα λεπτά μετά, οι κάτοικοι των περιοχών Κριεζά και Κοσκινά έλαβαν και δεύτερο μήνυμα από το 112, αυτή τη φορά για εκκένωση.

Το 112 ήχησε και τρίτη φορά καλώντας όσους βρίσκονται στις Πετριές να απομακρυνθούν προς Αγίους Αποστόλους.

«Τα μποφόρ καθοδηγούν τις φλόγες»

«Οι ριπές των ισχυρών ανέμων καθορίζουν πλέον την πορεία και την ένταση της φωτιάς στην Εύβοια» σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης θεωρώντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για την οποιαδήποτε εκτίμηση» σε σχέση με την πορεία της φωτιάς.

Όπως ο ίδιος διαπιστώνει «το ανατολικό μέτωπο δείχνει να είναι περισσότερο επικίνδυνο και εκεί δίνουν όλες οι δυνάμεις την μάχη τους», ενώ όπως σημειώνει «στο άλλο μέτωπο προς το Δύστο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σταθερότητα όμως παραμένει απολύτως κρίσιμη».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η ταχύτητα με την οποία κινείται η φωτιά, αλλά και η ένταση των ανέμων, οδήγησε την αστυνομία στο να κλείσει δρόμους προληπτικά, έτσι ώστε να κινούνται πιο γρήγορα τα πυροσβεστικά οχήματα αλλά και να μην  κινδυνεύσουν πολίτες.

Η Αστυνομία έχει διακόψει προσωρινά την κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου από το ύψος Κριεζών έως τα Κόσκινα, καθώς επίσης και στην επαρχιακή οδό Πετριών-Αγίων Αποστόλων.

Κάηκε πυροσβεστικό όχημα

Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, στις φλόγες τυλίχθηκε φορητή – κινητή πυροσβεστική μονάδα του Αλιβερίου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης, το πυροσβεστικό όχημα κάηκε ολοσχερώς, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Δείτε βίντεο από τη φωτιά στην Εύβοια

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.