Παρόλο που ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, δήλωσε ότι η μέθοδος αφαλάτωσης ήταν πρωτοβουλία του, η αλήθεια του επιχειρήματος του αμφισβητείται από την αντιπολίτευση του Πέτρου Τατούλη.
Η Νέα Πελοπόννησος, παράταξη της αντιπολίτευσης, εκπροσωπούμενη από τους περιφερειακούς συμβούλους Ντίνα Νικολάκου και Αντωνία Μπούζα, υποστηρίζει ότι η ιδέα για την αφαλάτωση δεν ανήκει στην τρέχουσα περιφερειακή αρχή. Η ανακοίνωση της παράταξης αναφέρει ότι οι αποφάσεις για το έργο πάρθηκαν ομόφωνα από τα συλλογικά όργανα της προηγούμενης περιφερειακής θητείας, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του κ. Πτωχού.
Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το 2023
Συγκεκριμένα, η διαδικασία για το έργο ξεκίνησε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 24 Απριλίου 2023 και προχώρησε με την ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης στις 21 Αυγούστου 2023. Η προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε στις 28 Αυγούστου 2023 και στη συνέχεια εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης από την Οικονομική Επιτροπή.
Υπογραφή της σύμβασης στις 26 Ιουλίου 2024
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, κατά την υπογραφή της σύμβασης στις 26 Ιουλίου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία του έργου και την πιθανή επέκτασή του σε άλλους Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Γιώργος Χιουρέας, ευχαρίστησε την Περιφέρεια για την πολύτιμη συμβολή της στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος υδροδότησης της περιοχής.
Η μονάδα θα εγκατασταθεί στην περιοχή «ΜΕΣΑ ΝΤΟΛΟΣ»
Το έργο αφορά την προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης με δυναμικότητα 1000 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού την ημέρα, εξυπηρετώντας τη Δημοτική Ενότητα Λεύκτρου. Η μονάδα θα εγκατασταθεί στην περιοχή «ΜΕΣΑ ΝΤΟΛΟΣ» της Κοινότητας Αγίου Νικολάου, πλησίον υπάρχουσας γεώτρησης. Το έργο στοχεύει στην επάρκεια και ποιότητα πόσιμου νερού, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού και μειώνοντας την εξάρτηση από δαπανηρή μεταφορά νερού.
Η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το έργο δείχνει τις διαφορές στην πολιτική προσέγγιση και την επικοινωνιακή στρατηγική των εμπλεκόμενων φορέων. Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι το έργο της αφαλάτωσης θα εξασφαλίσει καθαρό νερό στους κατοίκους της Δυτικής Μάνης, ανεξαρτήτως της πολιτικής εκμετάλλευσης που μπορεί να το συνοδεύει.