Ο όρος «κανονικότητα» έγινε της μόδας επί κορωνοϊού, όταν η ζωή μας απειλήθηκε θανάσιμα, και η επάνοδος στην κανονικότητα έγινε το ποθούμενο. Εκτοτε, όμως, λες και έκανε γερό ποδαρικό ο ιός, η κανονικότητα στην καθημερινότητά μας εξέλιπε. Καλοκαίρι ανώμαλο με διαρκή καύσωνα, που δεν είχαμε ποτέ γνωρίσει, επαναλαμβανόμενα επεισόδια βίας με θύματα κυρίως γυναίκες για την… τιμή των ανδρών, αυξανόμενη διαρκώς ακρίβεια των τιμών βασικών ειδών διατροφής, καθώς και αλματώδης αύξηση των τιμών των ενοικίων, ακόμη και οι ξαπλώστρες στις παραλίες νοικιάζονται σε τιμές αστρονομικές, ωσάν να αγοράζονται… Η τιμή όρια δεν έχει, και τα λόγια του μεγάλου Καζαντζάκη : «η Ελλάδα επιζεί ακόμη μέσα από διαδοχικά θαύματα» έχουν αναμφίβολα διαχρονική αξία!

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στην κανονικότητα, όταν τα πάντα γύρω μας την έχουν ξεπεράσει, και αντίδραση ουσιαστική δεν υπάρχει. Η πολιτεία διατείνεται ότι παρακολουθεί τα πάντα και κάνει ό,τι είναι δυνατόν, χωρίς όμως αποτέλεσμα, κι εμείς παρακολουθούμε παθητικά την κατάντια μας, και αδύναμοι ζητούμε την θεία βοήθεια για να μη συμβούν χειρότερα την επόμενη μέρα. Η πολιτισμική παρακμή είναι πια διάχυτη.

Εξάλλου, η απειλή πολέμου είναι πλέον αισθητή, όταν οι αιματηρές μάχες με απώλεια χιλιάδων ανθρώπων συνεχίζονται στην Ουκρανία και στη Γάζα, και οι έχοντες την εξουσία νίπτουν τας χείρας των! Τα πάντα ρυθμίζονται από την πώληση των όπλων και τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. Και ήρθε τις μέρες του Ιουλίου η μαύρη, όπως λέγεται πια, επέτειος πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο μας. Ενα τραγικό γεγονός για την ιστορία της Ελλάδας κατέληξε επέτειος μισού αιώνα… αιδώς Αργείοι ! Η Ευρωπαϊκή Ενωση με την ανθρωποκεντρική –τάχα μου– πολιτική δεν τολμά να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την παράνομη κατοχή μέρους του ελληνικού νησιού και τις συνεχείς απειλές ότι θα το κατακτήσει όλο. Το άκρον άωτον της α-κανονικότητας!

Διατυμπανίζουμε ότι «δεν ξεχνάμε», όμως τα πενήντα ολόκληρα χρόνια έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια της φυσιολογικής ανθρώπινης μνήμης. Ας ελπίσουμε ότι οι τελευταίες εξελίξεις, που προκύπτουν από τις συζητήσεις με την ευκαιρία της επετείου, θα είναι σχετικά ευνοϊκές για το ελληνικό νησί, και οι συμπατριώτες μας, που υποφέρουν, δεν θα μείνουν οι μόνοι που «δεν ξεχνούν»!

Σε αυτό το ακατανόητο περιβάλλον μας η Τεχνολογία μεγαλουργεί, εμφανίστηκε μάλιστα πιλοτικό πρόγραμμα από έλληνες επιστήμονες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Εξάλλου, το διαδίκτυο πρωταγωνιστεί στη ζωή μας, η καθημερινότητά μας απαιτεί τη γνώση του, κι ας μην έχουν εκπαιδευτεί σε αυτό τα άτομα μεγάλης ηλικίας. Καλούνται, λοιπόν, να κάνουν σχεδόν όλες τις επαφές τους διαδικτυακά: να κλείνουν με τον τρόπο αυτό τις επισκέψεις σε νοσοκομεία, τράπεζες, οργανισμούς, καθώς οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είναι τις περισσότερες φορές αδύνατες. Μηχανήματα χωρίς συναίσθηση, χωρίς ανθρώπινη ανταπόκριση σε ερωτούν, σου απαντούν, σε κατευθύνουν… η ανθρώπινη παρουσία ανύπαρκτη. Είμαστε στα πρόθυρα… υποκατάστασης; Η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ρομπότ μοιάζουν να έρχονται βιαστικά, και συχνά ανεξέλεγκτα, να μας ξεπεράσουν! Ακόμη και αν δεν πιστεύουμε σε μια Δευτέρα Παρουσία, θα φθάσουμε τελικά να την λαχταράμε!

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.