Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι θα γίνει με φόρο και επιδοτήσεις

Σήμερα ή αύριο η διάταξη Σκυλακάκη για την επιβολή του έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς.

Ουπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης καταθέτει στη Βουλή σήμερα 29/7 ή αύριο Τρίτη 30/7 τη νομοθετική διάταξη για την επιβολή του έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς, με το ποσό που θα συγκεντρωθεί να προορίζεται για την επιδότηση των οικιακών λογαριασμών του Αυγούστου στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Αν και οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα επέστρεψαν σε επίπεδα φυσιολογικά για την εποχή, εντούτοις η κυβέρνηση δείχνει να μην κάνει πίσω και να προχωρά στην επιβολή έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας το έκτακτο τέλος θα επιβληθεί στο φυσικό αέριο που καταναλώνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι ενεργειακοί όμιλοι προκειμένου να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει η Protergia της Metlen η τελική τιμή για τον Αύγουστο θα είναι στα 159,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι πληροφορίες θέλουν τη ΔΕΗ να κινείται επίσης σε αυτά τα επίπεδα περίπου στα 160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Τα σενάρια

Με βάση τα σενάρια που κυκλοφορούσαν μέχρι τελευταία στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί πώς η μέση τιμή που πρέπει να διαμορφωθεί τον Αύγουστο για το ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο θα πρέπει να είναι στα 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αν ισχύσουν αυτά τα σενάρια τότε θα χρειαστεί μία επιδότηση της τάξης των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ώστε οι χρεώσεις των δύο παρόχων ΔΕΗ και Protergia, που αποτελούν και τους μεγαλύτερους παίκτες στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας να κατέβουν στα 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Το έκτακτο τέλος που θα επιβληθεί για τους δύο μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, λένε οι πληροφορίες θα είναι γύρω στα 2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Με δεδομένο ότι οι καταναλώσεις των κυμαινόμενων τιμολογίων είναι γύρω στα 1,7 εκατομμύρια Μεγαβατώρες απαιτούνται για την επιδότηση των 10 ευρώ, να συγκεντρωθούν περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ.

Οι καταναλώσεις φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο περίπου στα 8 εκατομμύρια Μεγαβατώρες. Άρα ο έκτακτος φόρος θα είναι της τάξης των 2,1 με 2,2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αν το υπουργείο θέλει να διαμορφωθεί μία μέση τιμή της τάξης των 155 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, τότε ο έκτακτος φόρος θα είναι στο μισό. Δηλαδή περίπου 1 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τις τιμές για τον Αύγουστο στις 2 του μηνός.

Οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά

Πάντως, αξίζει να τονιστεί ότι οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Με βάση την αγορά της επόμενης ημέρας (DAM) στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας η μέση τιμή για το ηλεκτρικό ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά είναι για σήμερα 29 Ιουλίου στα 106,02 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ χθες 28 Ιουλίου ήταν στα 80,95 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ συνολικά οι τιμές της τελευταίες επτά ημέρες υποχωρούν από τα υψηλά των 219,28 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που ήταν στις 22 Ιουλίου.

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.