5 το πρωί: Υψηλές θερμοκρασίες σε ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ – Κατακραυγή για το Γκολάν – Ώρα μεταλλίου στους Ολυμπιακούς

Η νέα εβδομάδα βρίσκει τα τρία ισχυρά κόμματα της χώρας σε θέσεις μάχης για όσα θα συμβούν εντός κι εκτός Βουλής, ενόσω η διεθνής κοινότητα είναι συγκλονισμένη μετά το αιματοκύλισμα στο Γκολάν. Στο Παρίσι, από την άλλη, ο Χρήστου διεκδικεί το βάθρο στα 100μ. ύπτιο.

1

Πολιτικός πυρετός πριν από τη ραστώνη του Αυγούστου

  • Το debate του ΠαΣοΚ: Αμέσως μετά τους εορτασμούς για την 50η επέτειο από την ίδρυση του ΠαΣοΚ θα διεξαχθεί η κρίσιμη τηλεμαχία των υποψηφίων για την προεδρία. Κι αν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος έχουν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες υπογραφές υποστήριξης, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης συγκεντρώνουν ακόμη. Όπως επίσης, αρκετά πιο πίσω, ο Γιάννης Κανελλάκης και η Νάντια Γιαννακόπουλου. Ίσως δηλαδή να υπάρξουν νέες υπαναχωρήσεις ως τότε μετά την απόσυρση από τη μάχη της Μιλένας Αποστολάκη. Σε κάθε περίπτωση οι βασικοί διεκδικητές της αρχηγίας ποντάρουν ο καθένας στα δικά του δυνατά χαρτιά.
  • Πεδίο αντιπαράθεσης ο Πολάκης: Στον ΣΥΡΙΖΑ η εσωκομματική περιδίνηση έχει προσωποποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Χανίων. Ο τελευταίος αποπέμφθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα για λόγους συμπεριφοράς, όχι όμως το κόμμα όπως ζητούν αρκετά στελέχη, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης τον στηρίζει ανοικτά. Τον χαρακτήρισε άλλωστε στέλεχος με ανιδιοτελή παρουσία, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις εκκαθάρισης. Αντιθέτως μάλιστα ο πρόεδρος της παράταξης εξέφρασε τις ενστάσεις του για όσους «εσκεμμένα και καθημερινά πληγώνουν το κόμμα πολιτικά για να εξυπηρετήσουν μικροφιλοδοξίες τους». Κοινώς άλλους έχει στο στόχαστρο των διαγραφών.
  • Η ατζέντα Μητσοτάκη: Επιστρέφοντας από το Παρίσι όπου βρέθηκε για την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, παρακολουθώντας και την προσπάθεια Ελλήνων αθλητών, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέτει επί τάπητος ανοικτά ζητήματα. Σήμερα το μεσημέρι (12:00) θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή τους, προτού κληθεί να υπερασπιστεί το κυβερνητικό έργο, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το κράτος δικαίου, όπως προϊδέασε στην ενημέρωσή του, υπό το δυσβάσταχτο βάρος βέβαια των νέων αποκαλύψεων του Βήματος για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των 28 διπλών στόχων.
2

Μακελειό με νεκρά παιδιά στα Υψίπεδα του Γκολάν

  • Αιματοκύλισμα αμάχων: Δώδεκα παιδιά, ηλικίας από 10 έως 16 ετών, σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα πυραυλικής επίθεσης σε γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν. Το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνη για την τραγωδία την Χεζμπολάχ με την σιιτική οργάνωση να αρνείται κάθε ανάμειξη. Το βράδυ του Σαββάτου ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν εν είδει αντιποίνων αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ.
  • Φόβοι για ανάφλεξη: Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να διακόπτει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και να επιστρέφει στο Ισραήλ για να συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας. Η ισραηλινή κυβέρνηση υποσχέθηκε πως «το Ισραήλ δεν θα σιωπήσει» και πως η Χεζμπολαχ θα πληρώσει «βαρύ τίμημα». Από την πλευρά της, η Χεζμπολαχ απομακρύνθηκε από σημαντικές τοποθεσίες ανησυχώντας για ενδεχόμενη επίθεση από το Ισραήλ.
  • Διεθνής κατακραυγή: Την επίθεση καταδίκασαν κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο, καλώντας και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το ελληνικό ΥΠΕΞ, με ανάρτηση του στο Χ, τόνισε την ανάγκη προστασίας των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, διατυπώνοντας έκκληση για αποφυγή ενεργειών που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης. Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Η Ελλάδα διεκδικεί το πρώτο μετάλλιο στο Παρίσι

  • Τελικός για τον Απόστολο Χρήστου: Ο πρωταθλητής Ευρώπης στα 100μ. ύπτιο θα κολυμπήσει απόψε (22:20) στην κούρσα των μεταλλίων. Έπειτα από εξαιρετική προσπάθεια στα ημιτελικά και την έκτη καλύτερη επίδοση συνολικά μπήκε στην κορυφαία οκτάδα των Ολυμπιακών Αγώνων και πλέον διεκδικεί τις πιθανότητές του για παρουσία στο βάθρο των νικητών. Αντιθέτως ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης έχασε το εισιτήριο για δύο δέκατα του δευτερολέπτου καταλήγοντας πάντως ένατος στον κόσμο.
  • Προκρίσεις για Σάκκαρη – Τσιτσιπά: Ευκολότερα ή πιο δύσκολα το ελληνικό δίδυμο του τένις έκανε το καθήκον του και πέρασε στον επόμενο γύρο του ολυμπιακού τουρνουά που διεξάγεται στα χωμάτινα κορτ του Roland Garros. Η Σάκκαρη απέκλεισε την Μαυροβούνια Κόβινιτς με 6-0, 6-1, ενώ ο Τσιτσιπάς ξεπέρασε το εμπόδιο του Βέλγου Μπεργκς με 7-6, 1-6, 6-1.
  • Δυνατή προπόνηση για την Εθνική πόλο: Δείχνοντας συγκέντρωση, προσήλωση και σοβαρότητα σε άμυνα κι επίθεση οι αργυροί Ολυμπιονίκες του Θοδωρή Βλάχου επιβλήθηκαν 14-7 της Ρουμανίας κι έκαναν πολύ καλή πρεμιέρα στον όμιλο του τουρνουά πόλο, προτού αύριο το βράδυ (30/7) αντιμετωπίσουν το σκληροτράχηλο Μαυροβούνιο. Ο Στέλιος Αργυρόπουλος με 4 γκολ ήταν ο πρώτος σκόρερ της πιο συνεπούς εθνικής ομάδας.
4

Επιστρέφουν οι υψηλές θερμοκρασίες

  • Στους 40°C ο υδράργυρος: Αποχωριζόμαστε για λίγο την δροσιά των τελευταίων ημερών, καθώς από σήμερα, Δευτέρα, ανεβαίνει και πάλι η θερμοκρασία, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει έως και στους 40 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Ελλάδα. Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25-38°C, ενώ στην Θεσσαλονίκη από 24-37°C.
  • Σε συναγερμό 3 Περιφέρειες: Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Πολιτική Προστασία, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας) και Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας).
  • Πότε θα δροσίσει ξανά: Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, από την Τετάρτη 31/07 η θερμοκρασία θα σημειώσει και πάλι πτώση, ενώ δεν θα ξεπεράσει τους 36 βαθμούς σε ολόκληρη τη χώρα, εξαιτίας του δυνατού μελτεμιού που θα πνέει έως και 8 μποφόρ.
5

Στα ύψη οι τιμές των ακινήτων - Σε αδιέξοδο οι φοιτητές

  • «Βουτιά» στις επενδύσεις: Για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, οι επενδύσεις σε κατοικίες από τις αρχές του 2024 κι ως τον Μάρτιο κινήθηκαν πτωτικά, με το κοντέρ να σημειώνει -14%.  Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο ρυθμός αύξησης από 48,4% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2023, έπεσε στο 45,9% το δεύτερο τρίμηνο και στο 27,5%  κατά το τρίτο, για να «γυρίσει» σε αρνητικό πρόσημο το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, υποχωρώντας κατά 18,9%.
  • Ενδιαφέρον από το εξωτερικό: Έντονο παραμένει πάντως το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα κατέγραψαν θετικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής (4,6%) και ανήλθαν σε 520 εκατ. ευρώ, έναντι 497 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
  • «Χρυσές» οι γκαρσονιέρες: Σε μάχη εξελίσσεται η εύρεση φοιτητικής κατοικίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τους γονείς και φοιτητές να βρίσκονται σε αδιέξοδο. H μέση τιμή ενοικίασης στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας μέχρι και 60 τ.μ ξεκινά από 8,28 ευρώ/τ.μ. στις Αχαρνές (δηλαδή 248 ευρώ για 30 τμ) και φθάνει μέχρι και 16,56 ευρώ/τ.μ. στην Βούλα (496 ευρώ για 30 τμ). Οι αυξήσεις των ενοικίων το πρώτο εξάμηνο του 2024 τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο ξεπερνούν το 10% σε σχέση με πέρσι.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr