Ερασιτέχνες αθλητές δεν περπατούν στο ολυμπιακό χωριό. Ούτε στο Παρίσι ούτε στην Ταϊτή. Η αλήθεια είναι πως περπατούν «κροίσοι» όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο τέταρτος πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής των Ολυμπιακών Αγώνων και άλλοι που τα χρηματικά έπαθλα που συνοδεύονται με την κατάκτηση ενός μεταλλίου, θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους.
Στο Καζακστάν, για παράδειγμα, ένα ολυμπιακό μετάλλιο ισοδυναμεί με ένα διαμέρισμα στο όνομα του Ολυμπιονίκη. Το χρυσό εξασφαλίζει 3άρι -άγνωστο αν είναι στην πρωτεύουσα Αλμάτι ή σε πόλη της επιλογής του αθλητή-, το αργυρό διαμέρισμα με δύο κρεβατοκάμαρες και το χάλκινο κατοικία με μία κρεβατοκάμαρα. Οκτώ χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν οι αθλητές της χώρας στο Τόκιο το 2021, οκτώ πήραν κλειδιά ενός διαμερίσματος.
Το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και η Ταϊπέι που κυνηγούν το άπιαστο
Δεν είναι αθλητικές υπερδυνάμεις οι χώρες που προσφέρουν τα περισσότερα χρήματα στον αθλητή που θα τους φέρει το πρώτο τους χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Χονγκ Κονγκ θα πριμοδοτήσει με 750.000 δολάρια τον πρώτο χρυσό Ολυμπιονίκη. Ακολουθεί η Σιγκαπούρη με 700.000 δολάρια, οπού υπάρχει προηγούμενο με την απίστευτη πρωτιά του Τζόσεφ Σκούλινγκ στα 100 μέτρα πεταλούδα το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο μπροστά από… κάποιον Μάικλ Φελπς!
Στα 600.000 δολάρια κοστολογείται το χρυσό μετάλλιο στην κινεζική Ταϊπέι.
Μεταξύ των χωρών που έχουν ελπίδες να ακούσουν τον εθνικό ύμνο τους στο Παρίσι και στις άλλες πόλεις ή νησιά που θα γίνουν οι τελικοί έχουμε το Ισραήλ (275.000 δολάρια), το Μαρόκο (224.000 δολάρια), τη Σερβία (218.000 δολάρια), η Μαλαισία (214.000 δολάρια), η Ιταλία (195.000 δολάρια) και η Λιθουανία (182.000 δολάρια).
Ποιες χώρες δεν πριμοδοτούν τα μετάλλια
Ενδεικτικά μπορούμε ν’ αναφέρουμε πως η οικοδέσποινα Γαλλία θα πριμοδοτήσει με 87.000 δολάρια κάθε χρυσό Ολυμπιονίκη, οι Ηνωμένες Πολιτείες με 37.000 δολάρια και η Γερμανία με 22.000 δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί πως τρεις χώρες πρεσβεύουν το «ρομαντικό πνεύμα» του ερασιτεχνισμού εν έτει 2024 και δεν μοιράζουν δραχμή στους Ολυμπιονίκες! Πρόκειται για τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.
Τι θα λάβουν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες
Θεσμοθετημένα με νόμο είναι τα ολυμπιακά πριμ από την Πολιτεία. Το χρυσό μετάλλιο αντιστοιχεί σε 90.000 ευρώ (98.000 δολάρια για την ισοτιμία), το αργυρό μετάλλιο ισοδυναμεί με 60.000 ευρώ και το χάλκινο με 50.000 ευρώ.
Η ΕΟΕ θα μοιράσει 200.000 ευρώ στους αθλητές που θα ανέβουν στο βάθρο, ενώ υπενθυμίζεται πως καθένας από τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανταμείφθηκε με 10.000 ευρώ.
Επιπλέον δέλεαρ για τους αθλητές στίβου
Προ μηνών η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (World Athletics) ανακοίνωσε μετά βαΐων και κλάδων πως εφέτος στο Παρίσι θα απονείμει (μόνο) στους νικητές πριμ ύψους 50.000 δολαρίων σε μια καθαρή επίδειξη δύναμης (και αμφισβήτησης) του προέδρου της, Σεμπάστιαν Κόε προς το μεγάλο του αντίπαλο, τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.
Σύντομα έσπευσε να ακολουθήσει η αμφιλεγόμενη παγκόσμια ομοσπονδία πυγμαχίας (ΙΒF), ανακοινώνοντας πως θα δώσει 100.000 δολάρια στους δικούς της χρυσούς Ολυμπιονίκες.
Με πληροφορίες από: Brut America, Front Office Sports, Time Magazine, HOC