Όλα τα χρυσά μετάλλια δεν έχουν το ίδιο βάρος για την ολυμπιακή ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι τελικοί στο ομαδικό και στο σύνθετο ατομικό στην ενόργανη γυμναστική των γυναικών ανήκουν στην κατηγορία «must win at all cost».

Οι Αμερικανοί λατρεύουν την ενόργανη γυμναστική γυναικών, ακόμα περισσότερο οι χορηγοί και η τηλεόραση. Τα έσοδα είναι πάρα πολλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λος Άντζελες βρίσκονται τέσσερα χρόνια μακριά, όταν και τα χρήματα αναμένεται να είναι περισσότερα.

Άλλωστε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στην «πόλη των αγγέλων» ξεκίνησε η «τρέλα» για την ενόργανη γυμναστική όταν η αμερικανική ομοσπονδία παρέδωσε τα ηνία στον Μπέλα Κάρολι, προπονητή της Νάντια Κομανέτσι, για να αναπτύξει ένα σύστημα ανάδειξης νικητριών. Το έκανε, αλλά με τί κόστος. Κακομεταχείριση, ψυχολογική βία και σεξουαλική κακοποίηση με τους επικεφαλής να σιωπούν.

Η μικρόσωμη γυμνάστρια που εξελίχθηκε σε «γίγαντα»

Η καλύτερη που ανέδειξε αυτό το… άψογο σύστημα είναι η ύψους 1.42μ. Σιμόν Μπάιλς με 37 μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, επτά από αυτά τα έχει κερδίσει στους τελευταίους δύο Ολυμπιακούς Αγώνες. To χειμώνα του 2018 ήταν από τις πρώτες που μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη επί σειρά ετών από τον γιατρό της αμερικανικής ομάδας, Λάρι Νάσαρ. «Κάρφωσε» τα πόδια στο ταπί, συνέχισε να χαμογελάει με σφιγμένα δόντια και κατέκτησε πέντε μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα σε μια συγκλονιστική επίδειξη δύναμης.

Μέχρι που η «μηχανή» Μπάιλς «κόλλησε» τρία χρόνια μετά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όταν αποσύρθηκε κατά τη διάρκεια του τελικού στο ομαδικό, επικαλούμενη θέματα ψυχικής υγείας. Φυσικά «λοιδωρήθηκε» από όλους και βέβαια επειδή οι χορηγοί είχαν… πληρώσει, δεν πήγε στο σπίτι της μετά την επιστροφή της αμερικανικής αποστολής, παρά μόνο συμμετείχε σε όλη την τουρνέ της «χρυσής» εθνικής των ΗΠΑ. Όταν επέστρεψε στο σπίτι της, σταμάτησε τις προπονήσεις και τους αγώνες για δύο χρόνια, αναζήτησε επαγγελματική βοήθεια, παντρεύτηκε το σύντροφο της και τον Αύγουστο του 2023 ξεκίνησε να αγωνίζεται ξανά.

Όπως εξήγησε η ίδια στο αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ του Netflix «Simon Biles rising» δεν ένιωθε δυνατή στην επάνοδο της. Προσπαθεί να διαχειριστεί τα αρνητικά σχόλια (και την πίεση) που τη συνοδεύουν, καθώς στα 27 της χρόνια είναι η κορυφαία αθλήτρια και αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ειλικρίνεια για τη «μάχη» που δίνει μεγάλωσε την αγάπη όλων προς το πρόσωπο της. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς αποκάλυψε πως η Σιμόν Μπάιλς αποτελεί πρότυπο για την κόρη του και πως ο ίδιος ανυπομονεί να την παρακολουθήσει να αγωνίζεται από κοντά. Το ίδιο είπαν ο Στεφ Κάρι και Κέβιν Ντουράντ.

Η μεγάλη επιστροφή για την άψογη έξοδο;

Το μεσημέρι της Κυριακής (28/7, 12:40) η Μπάιλς θα οδηγήσει τις συναθλήτριες της στον προκριματικό των γυναικών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κληρώθηκαν μαζί με την Κίνα. Η κινεζική ομοσπονδία έδωσε… γραμμή στα διεθνή ΜΜΕ πως… κατεβάζει την πιο επιτυχημένη ομάδα, 37 μετάλλια έχουν κερδίσει οι Κινέζες γυμνάστριες, 37 μετάλλια έχει κερδίσει ολομόναχη η Μπάιλς.

Με τη Ρωσία παροπλισμένη για τους γνωστούς λόγους, τη Ρουμανία διαλυμένη εδώ και χρόνια, η Κίνα και η Βραζιλία απειλούν την αμερικανική ομάδα. Οι εκρηκτικές Ρεμπέκα Αντράντε και Φλάβια Σαραΐβα θα πρωταγωνιστήσουν για τη λογαριασμό της Βραζιλίας.

Η Μπάιλς είναι φυσικά το φαβορί για να κατακτήσει πέντε από τα έξι διαθέσιμα χρυσά μετάλλια (ομαδικό, σύνθετο ατομικό, δοκός ισορροπίας, άλμα, ασκήσεις εδάφους), μονάχα οι ασύμμετροι ζυγοί δεν είναι το… φόρτε της. Αντράντε θα την ακολουθήσει μέχρι τέλους στο σύνθετο ατομικό με το άλμα των γυναικών να είναι ο τελικός που θα αφήσει ιστορία χάρη στους άσους που φημολογείται ότι κρύβουν στο μανίκι τους οι δύο σταρ που συνδέονται με στενή φιλία.

Ίσως με το τέλος της ενόργανης γυμναστικής στο Παρίσι η Μπάιλς ανοίξει τα χαρτιά της για το αν σκοπεύει να συνεχίσει μέχρι το Λος Άντζελες ή να ολοκληρώσει την καριέρα της. Θα είναι 31 χρονών τότε, η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός ακόμα και σε ένα άθλημα που η καριέρα έχει σύντομη ημερομηνία λήξεως.

Στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται πάντως παρούσα σύσσωμη η οικογένεια της, μέχρι και ο σύζυγος της, Τζόναθαν Όουενς που παίζει στο NFL, πήρε άδεια από την ομάδα του για να βρίσκεται στο πλευρό της συζύγου του.